«جمشید مشایخی» یکی از بزرگان سینمای ایران و یکی از ستونهای بازیگری سینمای ایران است. او پنجاه سال است که در سینما، تئاتر و تلویزیون کشور فعالیت میکند. فیلمهای بسیاری را با چهرهی او به یاد میآوریم. «خشت و آینه» ساخته «ابراهیم گلستان»، «قیصر» ساختهی «مسعود کیمیایی»، «کمال و الملک» . «هزار دستان» شاهکارهای مرحوم «علی حاتمی» و... . به پاس این نقشآفرینیهای ماندگار و چندین دهه فعالیت مشایخی، همزمان با اکران آخرین فیلم وی به نام «رفقای خوب»، بزرگداشتی برای بزرگیهای او در پردیس سینمایی «تماشا» برگزار شد. با گزارشی از این تجلیل در بنیتا، همراه باشید.
![بزرگ داشت جمشید مشایخی در پردیس تماشا](/Upload/Public/Content/Images/1395/11/27/0553550948.jpg)
حدود ساعت 18 جمعیتی از دوست داران جمشید مشایخی در پردیس سینمایی تماشا منتظر دیدن او بودند. از هر سن و سالی آمده بودند. همزمان با ورود وی یورش به سمت او برای اظهار ارادت و عکس یادگاری گرفتن آغاز شد. بهگونهای که به سختی از میان جمعیت عبور داده شد.
مراسم در سالن آمفیتئاتر مجتمع برگزار شد. مجری مراسم خانم «میرزایی» از بزرگیهای مشایخی و نقشآفرینیهای ماندگار او سخن به میان آورد که با تشویق گرم حاضران روبرو شد. سپس «مسعود نجفی» مدیر پردیس سینمایی تماشا پشت میکروفون ایستاد. او از حضور مشایخی در این پردیس اظهار مسرت و خشنودی کرد و با اشاره به چند فیلم از وی چند کلامی در رابطه با فعالیتهای او صحبت کرد.
![بزرگداشت جمشید مشایخی در پردیس سینمایی تماشا](/Upload/Public/Content/Images/1395/11/27/0553560000.jpg)
پیش از پخش بخشهایی از فیلم خشت و آینه با بازی جمشید مشایخی، مجری مراسم از حاضران درخواست کرد که به احترام درگذشتگان سینمای ایران، «عباس کیارستمی» و «داوود رشیدی» یک دقیقه سکوت کنند. پس از اکران بخشهایی از فیلم خشت و آینه، مجری مراسم از کارگردان فیلم رفقای خوب، «مجید قاری زاده» دعوت کرد که در مورد مشایخی صحبتهایی داشته باشد. قاری زاده در ابتدا از خواست خود جمشید مشایخی برای حضور در این منطقه گفت که با تشویق حضار روبرو شد. او به سابقهی همکاری با مشایخی در سه فیلم اشاره کرد و گفت: «من این شانس را داشتم که در طی این سالها 3 بار در خدمت استاد بودم. 30 سال پیش با فیلم «پدربزرگ»، بعد با فیلم «بیقرار» و امروز رفقای خوب.»
![بزرگداشت جمشید مشایخی در پردیس سینمایی تماشا](/Upload/Public/Content/Images/1395/11/27/0553560061.jpg)
کارگردان رفقای خوب در ادامه از علاقهی فیلمسازان کشور چه فیلمسازان قدیمی و چه جدید برای همکاری با مشایخی گفت و به خاطراتش از سال 64 و ساخت فیلم پدربزرگ اشاره کرد که چطور استاد با بزرگمنشی حاضر به همکاری با او شد.
بعد از او نوبت به «حبیب اسماعیلی» از بازیگران و تهیهکنندگان سینما و تلویزیون رسید. او در دو اثر بهنامهای «تصویر آخر» و «حریم مهرورزی» با جمشید مشایخی همبازی بود. او در سخنان کوتاهی از بزرگیهای مشایخی صحبت کرد و از لزوم تجلیل از دیگر بزرگان هنر و ادب در حالی که هنوز در بین ما هستند، گفت. او در ادامه به فیلم رفقای خوب و بازی جمشید مشایخی در نقش خودش اشاره کرد و از زحمات همهی سازندگان فیلم قدردانی کرد. او به خاطراتش از همبازی شدن با استاد در پیش از انقلاب در یک سریال پرداخت.
![حبیب اسماعیلی در مراسم بزرگداشت جمشید مشایخی](/Upload/Public/Content/Images/1395/11/27/0553560121.jpg)
نفر بعدی که روی سن آمد، «سید علی احمدی» مدیرعامل موسسهی «تصویر شهر» بود. او در ابتدا از جمشید مشایخی به خاطر قبول دعوت برای حضور در این مراسم تشکر کرد. در ادامه به اولین همکاری خود با او در حدود 30 سال پیش برای یک سریال مناسبتی یاد کرد.
آخرین نفری که در مورد مشایخی صحبت کرد، «احمدرضا احمدی»، همبازی وی در فیلم رفقای خوب بود. او که کنار استاد نشسته بود، پیش از آمدن روی سن دست او را بوسید و سپس روی صحنه آمد. او سخنانش را با شعری آغاز کرد. لقبی هم به مشایخی داد.«آقاجون سینما» او در این باره گفت: «هر خانه و هر محل، هر شهر و کشوری استادان بزرگواری دارد. ولی دوستان من که صحبت کردند، میدانند که ما نسبت همهی بزرگان سینمای ایران چون استاد «انتظامی»، استاد «محمدعلی کشاورز»، استاد «جعفر والی» و «سعید پور صمیمی» ارادت داریم ولی تعداد اندکی از ما، استاد مشایخی را «آقاجون» خطاب میکنیم. ایشان آقاجون سینمای ایران هستند.»
او بیتی از «صائب تبریزی» را هم که به استادش تقدیم کرد:
« اگر غفلت نهان در سنگ خارا میکند ما را جوانمردست درد عشق، پیدا میکند ما را».
دوباره از حبیب اسماعیلی، مسعود نجفی و سید علی احمدی دعوت شد که برای اهدای هدایا و یادبود به روی سن بیایند. برخی دیگر از هنرمندان نیز روی سن حاضر شدند. بعد از قرائت متن لوح سپاس توسط مجری، جمشید مشایخی در میان تشویقهای پرشور حاضران روی سن آمد. روبروی مردم ایستاد و به ابراز احساسات آنان پاسخ گفت. سپس لوح سپاس و هدایایی به مشایخی تقدیم شد. یکی از این هدایا دیوان اشعار حافظ بود که او در روی سن از مردم خواست که نیت کنند تا او فالی بگیرد. دیوان را گشود و از سید علی احمدی خواست که آن را بخواند. مطلع غزل این بود: « سالها دل طلب جام جم از ما میکرد وان چه خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد»
![بزرگداشت جمشید مشایخی در پردیس سینمایی تماشا](/Upload/Public/Content/Images/1395/11/27/0553560174.jpg)
یکی از کسانی که در میان مردم بود شاخه گلی را به استاد تقدیم کرد و او هم شاخه گل را برای علاقهمندانش پرتاب کرد. مشایخی برای حسن ختام مراسم بیتی از حافظ خواند:
« من که ملول گشتمی از نفس فرشتگان قال و مقال عالمی میکشم از برای تو»
تجلیل از بزرگان هنر و ادب اتفاق فرخندهای است که در کشور، مدتی است جریان دارد. چندی پیش با اهدای نشان آکادمی حمید سمندریان به علی رفیعی، از وی تجلیل شد.
عکسها و گزارش مربوط به این مراسم توسط امین نعمتی خبرنگار اختصاصی بنیتا تهیه شده است.