تحریریه دنیای سلامت
آبلهمرغان یک بیماری شایع در میان کودکان است خصوصاً کودکان زیر 12 سال. آبلهمرغان در کودکان خفیفتر بروز میکند و در بزرگسالان شدیدتر. علائم این بیماری عبارتند از: تب، درد شکم، احساس ناخوشی و نقطههای قرمز رنگ شبیه جوش که شدیداً خارشدار هستند و کمکم به حالت تاول در میآیند و در همهجای بدن پدیدار میشوند این بیماری نشانههای آنفلوآنزا را نیز در خود دارد.
معمولاً این علائم خود به خود برطرف میشوند و نیازی به درمان ندارند، اما از آنجایی که عفونت بسیار مسری است، کودک باید در خانه بماند تا تمام علائم بیماری از بین برود. آبلهمرغان توسط نوعی ویروس به نام واریسلا زوستر (vzv) به وجود میآید و کودکان در 12-15 ماهگیشان با زدن واکسن vzvاز این بیماری و ابتلا به آن محافظت میشوند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها توصیه نموده است که یک واکسن دیگر در 4-6 سالگی کودکان زده شود تا امکان ابتلا به این بیماری کمتر شود. در ضمن افراد بالای 13 سال که تا به حال آبلهمرغان نگرفتهاند نیز واکسن آن را طی دو مرحله با دوز دو برابر و در فاصله 28 روز دریافت نمایند.
علائم
آبلهمرغان با جوشهای قرمز پوستی که خارشدار هستند بروز میکند. این جوشها ابتدا در اطراف شکم و زیر آن پدیدار میشوند سپس به تمام نقاط بدن منتقل میشوند مثل پوست سر، دهان، گوشها و حتی اطراف دستگاه تناسلی. این نقاط قرمز در ابتدا ریز و کوچک هستند و به جوش شباهت دارند و یا حتی ممکن است آنها را با جای نیش پشه اشتباه بگیرید.
اما کمکم به تاولهایی تبدیل میشوند که حاوی نوعی مایع شفاف هستند. کمکم دیواره تاولها میترکد و مایع از آن خارج شده و در همان محلها دلمههایی به وجود میآید هر چند روز چند تاول جدید به وجود میآید و جای تاولهای قبلی را میگیرد. عمر هر یک از تاولها 2-4 روز است.
گاهی اوقات خارش آنقدر شدید میشود که تبدیل به مشکل دیگری به نام اگزما (نوعی اختلال پوستی) میشود. برخی از کودکان احساس درد در ناحیه شکم، تب، گلودرد، سردرد و احساس بیماری و ناخوشی میکنند و 2 روز بعد این نقاط قرمز رنگ پدیدار میشوند.
این علائم تا چند روز با کودک هستند و ممکن است در این چند روز تب او بین 38-8/38 درجه سانتیگراد باشد و در برخی موارد نادر بالاتر هم میرود. علائم در کودکان کمسن و سالتر خفیفتر است. به طور کلی آبلهمرغان بیماری شدیدی نیست اما روی برخی از نوزادان و کودکان و حتی بزرگسالان که سیستم دفاعی ضعیفی دارند، حاد و مزمن میشود.
برخی از افراد به عفونتهای باکتریایی حاد دچار میشوند و پوست، ریه، مفاصل و حتی مغزشان درگیر آن میشود. حتی کودکانی که سیستم دفاعی معمولی دارند میتوانند دچار دردسرهایی شوند. بعد از عفونت، ویروس vzv به حالت غیرفعال در سلولهای عصبی نخاعی باقی میماند.
جلوگیری از انتقال بیماری
آبلهمرغان یک بیماری مسری است و از دو روز قبل از پدیدار شدن نقاط قرمز رنگ روی پوست تا زمانی که تمام تاولها از بین بروند، قابلیت سرایت دارد. در واقع کودک مبتلا را باید حداقل به مدت 1 هفته در قرنطینه قرار داد.
کودکان یک خانواده به سرعت بیماری را از یکدیگر میگیرند (البته اگر قبلاً بیماری را نگرفته باشند و یا واکسن آن را نزده باشند). برای جلوگیری از انتشار ویروس باید مرتباً دستهای کودکان خود را بشویید خصوصاً قبل از خوردن خوراک و بعد از رفتن به دستشویی.
آبلهمرغان و بارداری
خانمهای باردار و تمام کسانی که مشکل دستگاه ایمنی دارند نباید به هیچوجه در مجاورت کسی که به آبلهمرغان دچار است باشند. اگر خانم باردار قبلا به آبلهمرغان دچار نشده باشد و در بیست هفته نخست بارداریاش باشد، جنین بیشتر در معرض خطر قرار میگیرد.
اگر در دوران وضع حمل و یا کمی قبل از آن به آبله مرغان دچار شود، خطرات بعدی نوزادش را تهدید خواهد کرد. اگر خانمی قبل از بارداری دچار آبلهمرغان شود کودک او تا چند ماه اولیه بعد از تولدش از ابتلا به بیماری مصون خواهد بود، زیرا ایمنی مادر از طریق شیر و در دوران جنینی از طریق جفت به نوزادش نیز منتقل میشود.
افرادی که بیشتر در معرض بیماری شدید هستند: نوزادانی که مادرشان به هنگام زایمان دچار بیماری شده است، بیماران مبتلا به سرطان خون و ضعف ایمنی بدن و کودکانی که در اثر مصرف برخی داروها دستگاه ایمنی بدنشان بسیار ضعیف است.
پیشگیری
پزشکان به خانوادهها توصیه میکنند که در 12-15 ماهگی نوزادان خود اقدام به دریافت واکسن آبلهمرغان نمایند و یکبار دیگر این کار را در 4-6 سالگی انجام دهند. این واکسنها 70- 85 درصد از ابتلا به بیماری و تا 95 درصد از بروز بیماری به صورت شدید و حاد جلوگیری میکنند.
حتی اگر کودکی که به او واکسن آبلهمرغان تزریق شده است، دچار ویروس آن شود، علائم آن را به صورت بسیار خفیفتر خواهد داشت...
برای خواندن بخش دوم- جولان آبله مرغان در بهار- اینجا کلیک کنید.