19 راز خوشبو شدن پا
بوی چی می آید؟ نمی تواند بوی پاهای شما باشد. مگر نه؟ نه. نه. البته که نه. خیلی شرم آور است که پاهای آدم بو بدهند. پس حتماً بو از جای دیگری می آید. مثلاً شاید بوی یک تکه همبرگر است که از ماه پیش پشت کاناپه افتاده. بله خودش است. یک تکه پنیر است که پشت کاناپه افتاده و مدتی همانجا مانده و بو گرفته.
خب. خدا را شکر این دفعه به خیر گذشت. حالا که معلوم شد منشأ بو از کجا بوده مجبور نیستید حتی زحمت خواندن توصیه ای کارشناسان را در مورد رفع بوی پا به خود بدهید. می توانید بروید و به کار دیگری مشغول شوید. اما می شود لطفاً قبل از این که دنبال کار خود بروید کفش هایتان را دوباره بپوشید و همانجا بایستید و توصیه های زیر را بخوانید؟
- پاها را مرتب بشویید
کارشناسان هم قبول دارند که این توصیه ممکن است به نظر ابتدایی بیاید. اما باید پاها را بطور مرتب و با دقت و وسواس زیادی شست. هر زمان که شستن پاها لازم است - اگر زیاد عرق می کنید یا بوی نامطبوعی احساس می کنید باید روزی چند بار این کار را انجام دهید - از آب گرم و صابون استفاده نمایید. با استفاده از یک برس نرم به آرامی پاها و حتی لابلای انگشتان را بشویید و سپس آن ها را به طور کامل خشک نمایید.
- پودر زدن به لابلای انگشتان
پس از شستشوی پاها از پودر مخصوص پا، نشاسته ی ذرت یا اسپری های ضد قارچ بین انگشتان پا استفاده نمایید. یک روش خوب دیگر برای خنک و خشک نگه داشتن پاها توجه بیشتر به کفش هاست- مقداری پودر تالک (1) یا نشاسته ی ذرت داخل کفش هایتان بپاشید.
- استفاده از یک ضد عرق
رمز غلبه بر بوی نامطبوع، استفاده از یک ضد عرق یا دئودورانت مناسب بر روی پاهاست. برای این منظور می توان از دئودورانت های مخصوص پا و یا دئودورانت های زیر بغل معمولی استفاده کرد. اما توجه داشته باشید که دئودورانت ها اگرچه مانع از پراکنده شدن بوی نامطبوع می شوند هرگز تعریق را متوقف نمی سازند. در عوض ضد عرق ها هر دو خاصیت را دارا هستند. دکتر «لوین» استفاده از محصولات حاوی آلومینیوم کلراید هگزاهیدرات را توصیه می کند.
دکتر «استفان وینبرگ» در خصوص مصرف ضد عرق ها توسط افرادی که دچار جراحات شدید و فعال ناشی از کچلی پا (یا پای ورزشکاران) هستند، هشدار می دهد. او هم چنین استفاده از ضد عرق هایی را که به صورت رولت (دارای سرگویچه مانند) هستند، پیشنهاد می کند. زیرا بیشتر مواد ضد عرق موجود در اسپری های ضدعرق، هنگام استفاده در هوا پخش می شوند و به هدر می روند. از این ضد عرق ها در ابتدا روزی دو الی سه مرتبه و پس از مدتی روزی یک مرتبه استفاده نمایید.
- تعویض مرتب جوراب ها
روش منطقی برای غلبه برای رفع بوی پاهایی که به شدت عرق می کنند و بوی نامطبوعی می گیرند، تعویض مرتب جوراب ها - حتی 3یا4 بار در روز - است. به علاوه همواره از جوراب های نخی استفاده کنید. زیرا این جوراب ها عرق پا را بسیار بهتر از جوراب های پلاستیکی جذب می کنند.
- پوشیدن دو جفت جوراب
هم چنین می توانید میزان تعریق پا را با پوشیدن دو جفت جوراب کاهش داد. در نگاه اول شاید این روش تشدید کننده ی تعریق به نظر برسد. اما هوایی که بین دولایه ی جوراب قرار می گیرد در حقیقت باعث خنک شدن بیشتر پا می گردد. یک جفت جوراب نخی را در زیر و یک جفت جوراب پشمی را روی جوراب های نخی بپوشید. از پوشیدن جوراب های پلاستیکی بپرهیزید. زیرا میزان تعریق را افزایش می دهند.
- پوشیدن کفش های مناسب
کفش های روبسته میزان تعریق پا را افزایش داده و محیط بسیار مناسبی برای رشد باکتری ها و در نتیجه تولید بو و عرق بیشتر فراهم می کنند. هر زمان برایتان امکان دارد از صندل و کفش های تابستانی و رو باز استفاده نمایید و هرگز کفش های پلاستیکی و یا لاستیکی که مانع تنفس آسان پاها می شوند و به پا نکنید. هرگز از یک جفت کفش دو روز پشت سر هم استفاده نکنید. خشک شدن کامل کفش ها حداقل 24ساعت طول می کشد.
- استفاده از یک روش ویژه قبل از خواب
دکتر «مارک ساسمن» روش زیر را جهت کمک به خشک شدن پاها هنگام شب توصیه می کند: «پاهای خود را به کمک الکل خشک و خنک نمایید. سپس یک دئودورانت قوی مثل Mitchum را به کف پاها بمالید. پاها را با یک کیسه ی نایلونی بپوشانید. (به طوری که میزان تعریق افزایش یابد و دئودورانت بهتر بتواند به پوست نفوذ کند). سپس روی کیسه ی نایلونی، جوراب بپوشید و بخوابید. صبح روز بعد پاها را بشویید. این کار را هر شب تا یک هفته ادامه دهید و پس از آن هفته ای یک الی دوبار در صورت نیاز همین عمل را تکرار نمایید.
- استفاده از محلول های مختلف
غوطه ور کردن پاها در محلول ها و مایعات مختلف می تواند به خشک شدن پاها به نوبه خود موجب مهار بوی پاها می شود کمک کند.
- چای
تانَن (2) که معمولاً در چای یافت می شود در خشک کردن پاها مؤثر است. 3 یا 4عدد چای کیسه ای را در یک لیتر آب به مدت ده دقیقه بجوشانید. سپس به مقدار کافی آب سرد به آن اضافه کنید تا به راحتی بتوانید پاها را در محلول به دست آمده قرار دهید. پاها را 20 تا 30دقیقه در چای بگذارید. سپس آن ها را خوب خشک کنید و به آن ها پودر بزنید. این کار را دو بار در روز انجام دهید تا زمانی که مشکل بوی پاها برطرف شود. از آن پس می توانید هفته ای دوبار از همین روش استفاده نمایید. تا از برگشت بوی پاها پیشگیری به عمل آید.
- نمک کوشر (3)
دکتر «لوین» غوطه ور کردن پاها در محلولی مرکب از یک دوم فنجان نمک کوشر (که زبرتر از نمک معمولی است) و یک لیتر آب را در مورد پاهایی که فوق العاده عرق می کنند، توصیه می کند.
- استات آلومینیوم
به گفته ی دکتر «هاس» می توان روزی یک الی دو مرتبه پاها را در مخلوطی از آب سرد و استات آلومینیوم که دارای خاصیت خشک کنندگی است شستشو داد. برای این منظور یک بسته پودر « دومبرو »(4) یا 2 قاشق غذاخوری محلول « بارو »(5) را (که در داروخانه ها بدون نسخه به فروش می رسند) در حدود نیم لیتر آب حل کنید و پاها را به مدت 10تا 20دقیقه در آن بگذارید.
- بیکربنات سدیم
این ماده پوست پاها را اسیدی تر می کند و در نتیجه از بوی نامطبوع آن ها می کاهد. یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک لیتر آب حل کنید. هفته ای 2 بار پاها را به مدت 15دقیقه در این محلول قرار دهید.
- سرکه
سرکه یکی دیگر از موادی است که خاصیت اسیدی دارد و برای شستشوی پا مناسب است یک دوم فنجان سرکه را با یک لیتر آب مخلوط کنید و دو بار در هفته پاها را به مدت 15دقیقه در آن قرار دهید.
- آب داغ و سرد
از آب سرد و داغ به تناوب استفاده کنید. به این ترتیب جریان خون در پاها محدود می شود و در نتیجه میزان تعریق کاهش می یابد. سپس پاها را در مخلوطی از یخ و آب لیمو بگذارید. در نهایت پاها را با الکل خشک و خنک نمایید. در هوای گرم هنگامی که پاها به شدت عرق می کنند، شاید بتوان از این روش هر روز استفاده نمود.
هشدار: افراد مبتلا به دیابت و نیز افرادی که دچار اختلال در گردش خون پاها می باشند نباید این روش را به کار گیرند.
- توجه به نصیحت عاقلان
اروپاییان گاهی برای مهار کردن بوی پا، پودر گیاهان معطر را داخل کفش های خود می پاشند. این گیاهان باعث جذب رطوبت شده و به مهار بوی بد پا کمک می کنند. دکتر «لوین» معتقد است شاید با پاشیدن پودر این گیاهان بتوان از تعریق پاها کاست.
- استفاده از بوگیرها
برخی از بوگیرهای پا مانند بوگیرهای «جانسون» حاوی زغال فعال شده اند که موجب جذب رطوبت شده و به مهار و کنترل بوی نامطبوع پا کمک می کنند. دکتر «لوین» اظهار می دارد: «این بوگیرها به عده ای از بیماران وی در کنترل بوی پا کمک کرده اند.
- هم «سرد» باشید هم «خونسرد»
غدد عرق موجود در پانیز مانند غدد عرق موجود در ناحیه ی زیربغل و کف دست ها نسبت به عواطف و احساسات واکنش نشان می دهند. فشار عصبی، چه مثبت و چه منفی، موجب افزایش تعریق می گردد. افزایش میزان تعریق نیز به نوبه ی خود سبب افزایش فعالیت باکتری های موجود در کفش و پراکنده شدن بوی نامطبوع از پاها می شود. پس از آشفتگی بپرهیزید و آرامش خود را حفظ نمایید.
- دقت در انتخاب نوع غذا
شاید عجیب به نظر برسد. اما هنگامی که غذاهای تند و پرادویه ها ازقبیل پیاز، فلفل، سیر، موسیر، تره فرنگی و پیازچه مصرف می کنید اسانس موجود در این مواد غذایی ممکن است از طریق غدد عرق موجود در پا خارج شود. بنابراین بله. هنگامی که از شر بوی پاها خلاص خواهید شد که ناهارتان هم بی عطر و طعم باشد!
- آیا از پاهای خود بیش از حد مجاز کار می کشید؟
باور داشته باشید یا نه، بنا به گفته ی دکتر « بتلهم » گاهی علت عرق کردن زیاد پاها تنها آن است که بیش از حد از آن ها کار کشیده می شود. وجود نقص آناتومیکی در پا (مثلاً صافی کف پا) و یا داشتن یک شغل دشوار که فرد را تمام روز مجبور به ایستادن و راه رفتن می کند می تواند از عوامل مؤثر در تعریق پا باشد. هر یک از عوامل مذکور موجب افزایش فعالیت ماهیچه ای می شوند و هرچه کار بیشتری از پاها کشیده شود بیشتر عرق می کنند تا بیشتر خنک شوند. هر چند پاهایی که عرق می کنند الزاماً بوی نامطبوع نمی دهند. اما مرطوب بودن آن ها باکتری ها را دعوت به رشد و تجمع و تولید بوی نامطبوع می کند.
دتر «کرامر» می گوید: «اگر مشکل صافی کف پا را با استفاده از کفی های طبی برطرف نمایید قادر خواهید بود از میزان تعریق بکاهید. بعلاوه اگر ماهیچه ها مجبور به کار بیش از حد نباشند، مجبور به دفع گرمای زیاد نیز نخواهند بود».
پی نوشت ها :
1. پودر بچه قابل استفاده است. «و-پ»
2. Tannin.
3. Kosher Salt.
4. Domeboro.
5. Burow.
منبع مقاله :
تکاک، دبورا، (1388) درمان های خانگی، مترجم: مینا اسماعیلی، ویراستار پزشکی: نوید محمدی، تهران: گلبرگ، چاپ پنجم