این مقاله در خصوص فوائد، عوارض جانبی، دوز یا مقدار مصرف مناسب و جایگزینهای گیاهی ویتامین روغن ماهی اطلاعاتی را در اختیارتان قرار میدهد.
ویتامینهای روغن ماهی، کپسولهای ژلاتینی نرم به رنگ زرد براق بوده که منبعی غنی از اسیدهای چرب ضروری امگا 3 میباشند. این اسیدهای چرب ضروری به راحتی در منابع گیاهی یافت نمیشوند. از اینرو، این ویتامینها منبع خوبی از این چربیهای مفید برای افراد گیاهخوار و همچنین کسانی که دچار کمبود این مادهی مغذی شدهاند، میباشند. با وجود آنکه فوائد این ویتامینها در سلامت بسیار میباشد، اما عوارض جانبی نیز به همراه دارند که بایستی آنها را نیز مد نظر قرار داد.
فوائد
• بر اساس گزارشاتی که از مطالعات بسیاری منتشر شده است، مصرف اسیدهای چرب امگا 3 به کاهش فشار خون کمک میکند.
• شاهد علمی محکمی وجود دارد که نشان میدهد روغن ماهی بسیار به کاهش سطوح تری گلیسیرید در خون کمک مینماید.
• تحقیقات بسیاری نشان میدهند که افراد با سابقه حمله قلبی، با مصرف منظم روغن ماهی، ماهیهای روغنی و یا ویتامینهای آن، خطر حمله قلبی مرگبار در آنها کاهش یافته است.
• مطالعات بسیاری وجود داشته که نشان میدهند مصرف روغن ماهی از بیماریهای قلبی عروقی اولیه جلوگیری کرده و از بیماران پیوند عضو در برابر سمیت سیکلوسپورین محافظت به عمل آورده و دردهای عضلانی صبحگاهی و ضعف مفاصل در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید را بهبود میبخشد.
• هرچند، در اکثر مطالعات به اثبات رسیده، فوائد آن برای سلامت قلب نشان داده میشود، مطالعات دیگری وجود دارند که نشان میدهند این روغن همچنین به کاهش افسردگی، بیماری کرون، سرطان روده بزرگ، سرطان، اگزما، سکتهی مغزی، دیابت، و غیره کمک میکند.
• این روغن نه تنها به جلوگیری از بسیاری بیماریها کمک میکند، بلکه سلامت پوست و مو را نیز حفظ مینماید.
اثرات جانبی
عوارض جانبی خفیف این مکملها، ناراحتی دستگاه گوارش را شامل میشود، که میتواند آروغ همراه با احساس طعم ماهی در دهان باشد. عوارض جانبی دیگر مانند تهوع و شل و لیز بودن مدفوع از عوارض جانبی شایع به حساب میآیند. همچنین فرد ممکن است کبودی افزایش یافته را تجربه کند.
عوارض جانبی جدی روغن ماهی بسیار به ندرت تجربه میشوند. با این حال، اگر دچار هرگونه عوارض جانبی جدی شدهاید، آنگاه بلافاصله به دنبال فوریتهای پزشکی باشید. افراد دیابتی بایستی به هنگام مصرف این مکملها بسیار مراقب باشند، به این دلیل که میتواند با کنترل قند و یا داروهای از قبل مصرف شده و موجود در بدن تداخل ایجاد نمایند. این مکملها میتوانند خطر سکته هموراژیک را افزایش دهند. آنها ممکن است منجر به کاهش جذب برخی ویتامینهای مهم در بدن شده که میتواند به کمبود ویتامین در بدن بیانجامد.
اجتناب از عوارض جانبی
• به منظور پیشگیری از هرگونه عوارض جانبی، اولین گامی که میتوانید بردارید، به حداقل رساندن دوز یا میزان مصرف است.
• برای جلوگیری از آروغ زدن یا ناراحتی معده سعی کنید از مصرف دارو در اواسط وعدههای غذایی خودداری کنید.
• چنانچه نسبت به ماهی حساسیت و آلرژی دارید، در این صورت از مصرف چنین مکملهایی خودداری کرده، به مصرف منابع گیاهی و سایر منابع امگا 3 روی آورید.
• تغییر مارک یا نشان تجاری ویتامین نیز ممکن است کمک کند.
• اگر مبتلا به عارضه یا بیماری هستید، در این صورت پیش از مصرف هرگونه مکمل با پزشک خود مشورت نمایید.
مقدار مناسب مصرف
• سازمان بهداشت جهانی و سازمانهای بهداشتی دولتی بسیاری از کشورها میزان مصرف 3ر0 تا 5ر0 گرم روزانه EPA + DHA (از اسیدهای چرب امگا 3) را توصیه مینمایند. این دوز برای بزرگسالان سالم میباشد، هرچند افرادی که مبتلا به هرگونه عارضهای میباشند، بایستی برای اطلاع از دوز مناسب با پزشک خود مشورت نمایند.
• امگا 3 به برخی از شیرهای نوزادان افزوده میشود اما میزان کافی به طور رسمی اعلام و محقق نشده است. مصرف ماهی تازه و یا مکملهای روغن ماهی بایستی برای خردسالان با محدودیت همراه باشد به این دلیل که احتمال وجود آلایندههای مختلف در این مکملها وجود دارد. بنابراین، این ویتامینها برای کودکان تنها در صورتی که به تجویز پزشک باشد، بایستی مورد استفاده قرار گیرند.
جایگزینهای گیاهی
منابع غذایی گیاهی بسیاری برای امگا 3 وجود داشته که میتوانند به منظور افزایش مصرف این اسیدهای چرب ضروری مورد استفاده قرار گیرند. آجیلها یا مغزهایی مانند گردو، بادام، فندق، گردوی آمریکایی (پیکان) منابع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 به حساب میآیند. دانههایی مانند تخمهی کدو، و تخم کتان، دانهی کنجد همچنین حاوی مقادیر خوبی از امگا 3 میباشند.
هرچند، این مکملها برای حفظ سلامت و جلوگیری از بیماریهای زیادی، بسیار خوب میباشند، اما عوارض جانبی وجود داشته که با این روغن همراه میباشند. بنابراین پیش از مصرف هریک از چنین مکملهایی، با پزشک خود مشورت نمایید.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.