ماهان شبکه ایرانیان

عروسک بی بی کُگ زرتشتی بازسازی شد

جشنواره عروسکی سرزمین من با رونمایی سه عروسک در اردکان یزد از جمله بی بی کُگ زرتشتی برگزار شد.

عروسک بی بی کُگ زرتشتی بازسازی شد

به گزارش خبرگزاری مهر، عصر دیروز 28 شهریورماه آیین رونمایی از عروسک‌های ماه‌بی‌بی، مهرآب و بی‌بی کگ ساخته و طراحی آمن خادمی در خانه بوم‌گردی ماه‌بی‌بی اردکان برگزار شد.

این مراسم با قرائت قرآن و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.

میثم پیری اردکانی، مدیر خانه بوم گردی ماه بی‌بی در ابتدا ضمن خوش‌آمدگویی به مسئولان و مردم شهرستان اردکان به ایده ساخت عروسک‌های بومی اردکان اشاره کرد و گفت: بعد از دیدن موزه عروسکی کاشان به ایده ساخت عروسک‌های اردکانی رسیدم. عروسک‌های که نماد فرهنگ اردکان باشد.

او ضمن تشریح فرهنگ مردم اردکان به نحوه زندگی مردم دو ادیان اسلام و زرتشت اشاره کرد: نکته مهم در زندگی مردم شریف‌آباد این است که مسلمانان و زردتشتی در کنار هم هستند، مانند این عروسک‌ها که الان در کنار هم قرار دارند.

این فعال حوزه گردشگری و میراث فرهنگی عروسک‌های اردکان را سفیر فرهنگی اردکان دانست.

هادی مقیمی، فرماندار اردکان ساخت این عروسک‌ها را تمرکز بر بخش ظریف فرهنگی دانست و تصریح کرد: خانم خادمی و مهندس پیری نشان داده‌اند که کار فرهنگی وابسته به سرمایه نیست بلکه فکر پویا راه خودش را پیدا می‌کند.

وی عروسک‌ها را سفیر میراث فرهنگی اردکان دانست و خواستار توجه میراث فرهنگی اردکان به ساخت و توسعه این عروسک‌ها شد.

 مقیمی در ادامه سخنان خود به همزیستی صلح‌آمیز ادیان اسلام و زرتشتیان اشاره کرد و آن را مرتبط با فرهنگ غنی ایرانی_اسلامی دانست: این امر نشان می‌دهد که چقدر فرهنگ ما غنی است و متاسفانه ما به دلایل زیادی از این فرهنگ فاصله گرفته‌ایم.

او در ادامه سخنان خود به پوشش کامل عروسک‌های زن بی‌بی کک و ماه‌بی‌بی اشاره کرد: امیدوارم که از طریق پژوهش و هنر بتوانیم فرهنگ غنی اسلامی خود را به نسل‌های آینده انتقال بدهیم.

مقیمی  سخنان خود را با حرف‌های امیدبخش به پایان برد: اعتبارات زیادی برای میراث فرهنگی اردکان قرار دادیم و از سرمایه‌گزاران برای شهر اردکان دعوت می‌کنیم و همین جا اعلام می‌کنم که این بستر فرهنگی در این شهر وجود دارد. از سوی دیگ منابع غنی انسانی اردکان بسیار ارزشمند و پربار است، ما می‌توانیم برای میراث این کشور سرمایه گزاری کنیم. او حضور اعضای شورای شهر در این مراسم را نویدی برای برای توسعه میراث فرهنگی اردکان دانست.

آمن خادمی طراح و سازنده عروسک‌های بومی اردکان با تشکر از سخنان نویدبخش فرماندار اردکان سخنان خود را آغاز کرد.

به گفته او تحقیق ساخت عروسک‌های اردکان از 4 ماه پیش شروع شد. تحقیقاتی که براساس تحقیق میدانی بوده است.

این طراح عروسک در ادامه گفت: عروسک‌های اردکان نه تنها سفیران فرهنگی ایران هستند بلکه آنها می‌توانند سفیر فرهنگی ایران در تمام دنیا باشند.

و در ادامه سخنان خود را با نام عروسک‌های اردکانی ادامه داد: مهر آب نام اسم عروسک مرد اردکان است، یعنی کسی که به آب مهر دارد. با توجه به ازدیاد پسوند اسم بی‌بی در اردکان، نام عروسک زن را ماه بی‌بی نامیدیم و نام عروسک زن زرتشتی نیز بی‌بی کگ بود.

وی به رعایت مسائل زیست محیطی در ساخت این عروسکها اشاره کرد و گفت: متاسفانه به دلیل عدم رعایت مسائل زیست محیطی اقلیم ما دچار خشکی و کم آبی شده؛ در همین راستا اسم مرد اردکانی که از کویرنشینان اردکانی بیرون آمده را مهرآب گذاشتیم تا عشق ایرانیان قدیم به حفظ و نگهداری آب را نشان دهیم؛ چرا که آنها بر خلاف ما قدر آب را می‌دانستند و آن را پنهان می‌کردند ولی ما با مدیریت غلط آب را به پشت سدها و روبروی آفتاب قرار دادیم و سرزمین زیبایمان را نابود کردیم.

خادمی سخنان خود را در مورد پوشش و صورت عروسک‌های اردکان ادامه داد و آن را حاصل تحقیق کتابخانه‌ای و میدانی دانست.

او  در ادامه سخنان خود به آمادگی انتقال دانش عروسک‌سازی به علاقه‌مندان این هنر در اردکان اشاره و اعلام کرد: برای ساخت عروسک بی بی کگ زرتشتی از دانش عروسک سازی دوستان زرتشتی در تهران یعنی بانو گردآفرید استفاده کردیم و تجریبات کارگاههای عروسک سازی ایشان را از روی عروسک  ساخته شده دست بانوی پوپک عظیم پور را الگوی خودمان قرار دادیم. همچنین لباسهای این عروسک که عمدتا رنگ های شاد و سبز بوده را به کار گرفتیم، علاوه بر آن در تن عروسک از آویشن استفاده کردیم که بسیار گیاه پر اهمیتی برای هموطنان زرتشتی است.

این هنرمند که سابقه احیا عروسک لیلی لری را نیز در سابقه کاری خود دارد، خاطرنشان کرد: پروژه احیا عروسک‌های بومی اردکانی و زرتشتی هم می‌تواند به معرفی فرهنگ بومی منطقه کمک کند و هم جنبه کارآفرینی می تواند داشته باشد.

نادر پیری، محقق و پژوهشگر اردکان سخنان خود را به بحث جهانی شدن فرهنگ اختصاص داد. او ادامه داد: زمانی که بحث جهانی شدن پیش می آید، واژه ها مطرح می‌شود. زبان پرچم و لباس این سه عامل مهمی است که باعث می‌شود هویت ملت‌ها مشخص شوند.

او به تاریخچه پوشش زرتشیان و سایر مردم اشاره کرد و استفاده از رنگ لباس های شاد در لباس زرتشیان را نشان فرهنگ آنها دانست.

پیری  لباس مردم اردکان را ساده و پوشیده براساس فرهنگ‌ایرانی_اسلامی دانست و آن را برگرفته از آیین و دین مردم اردکان خواند.

او سخنان خود را با بومی‌سازی عروسک‌ها به پایان برد: اگر بتوان عروسک‌سازی را بومی‌سازی کرد، می‌توان گفت که کار مهمی در عرصه فرهنگ صورت گرفته است.

پوپک عظیم‌پور پژوهشگر و استاد دانشگاه که نتوانسته بود در این مراسم شرکت کند با ارسال پیام تصویری خوشحالی خود را از احیای عروسک‌های جدید بومی_ایرانی ابراز کرد.
وی گفت: خوشحالم که عروسکی از فرهنگ ایران حیات می‌یابد.

نویسنده کتاب دایره‌العمارف عروسکی در ادامه افزود: عروسک‌ها در باورهای خود کارکردهای خاص خودشان را دارند. بی بی کگ در نزد مردم تقدس داشته و در سفره‌های نذری بی‌بی شنبه گذاشته می‌شده و در باور مردم مقدس بوده است.

او در پایان سخنان خود گفت: عروسک در سه دوره تولد، زندگی و مرگ انسان حضوری مداوم داشته است. عروسک‌ها بسیار نجیب، معصوم و بسیار زیبا هستند.

این برنامه با رونمایی سه عروسک ماه‌بی‌بی، بی‌بی کگ و مهرآب به پایان رسید و عروسکهای اردکان و زرتشتی مورد تایید اهالی قدیمی شهر اردکان و مدیران سیاسی و فرهنگی قرار گرفتند.

جشنواره عروسکی سرزمین من در اردکان با حضور هادی مقیمی (فرماندار اردکان)، محمدرضا نصیری (معاون سازمان میراث فرهنگی یزد)، مجتبی خالصی (بخشدار خرانق)، علی زمانیان (رئیس اداره ارشاد)، اعضای شورای شهر اردکان، محسن میرجانی(رئیس پژوهشگاه سازمان میراث)، حمید مشتاقیان (رئیس اداره میراث اردکان) و بسیار از علاقه مندان فرهنگی و اصحاب رسانه در خانه بومگردی ماه بی بی برگزار شد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی