واکسنهای آلرژی گاهی اوقات ضررشان بیش از نفعشان است. متداولترین مشکلی که در این موارد پیش میآید درد مفاصل بوده که میتواند شدیدتر و بدتر شود. همه چیز بستگی به نحوهی واکنش بدن شما به این واکسنها دارد.
سه سال پیش، ساوانا به منظور رهایی از واکنش آلرژیک نسبت خاک و کپک یک دوره تزریق واکسن آلرژی را طی نمود. با این حال، از آن پس به مدت چند روز بخاطر درد و تیر کشیدنهایی در بازوی خود دچار رنج و عذاب شده و پس از مراجعه به پزشک، در او عارضهی اسکلروزیس آمیوتروفیک جانبی (ALS) تشخیص داده شد. طی چند ماه بعد، مچ دست و دیگر مفاصل او آنقدر ضعیف شدند که حتی نمیتوانست ورزشهای مورد علاقهی خود را انجام دهد. پزشکان به او هشدار داده که مراقب مچ دست خود در برابر آسیب دیدگی در آینده باشد. او اکنون تحت درمانهایی برای تقویت مفاصل قرار دارد.
مورد بالا اغلب توسط افرادی که شروع به انجام ایمونوتراپی (ایمن درمانی) و یا تزریق واکسنهای آلرژی میکنند، گزارش میشود. در این صورت آیا درد مفاصل و یا عضلات یک واکنش آلرژیک به این واکسنها است؟ این خود مسخره و عجیب است به این دلیل که شما با تزریق این واکسن امیدوارید که به کاهش علائم آلرژی کمک نمایید. افراد زیادی نسبت به موی حیوانات، گردهی گل، گرد و غبار، کپک، گزش حشرات، آجیل، سیر و پیاز، ذرت، لبنیات و چیزهای دیگر حساسیت دارند. جهت مبارزه با این آلرژیها و جلوگیری از بروز واکنشهای آلرژیک، ایمونوتراپی آلرژن یا واکسن آن برای بیمار تجویز میشود. این نوع درمان در اکثر موارد موفقیتآمیز بوده، با این حال، ممکن است با تورم خفیف در مفاصل و درد عضلانی همراه باشد. هرچند چنانچه دوز آن به کرات و در مقادیر زیاد داده شود، فرد مبتلا به آلرژی ممکن است دچار عوارض جانبی جدی همراه با درد شدید مفاصل و عضلات شود.
چگونه واکسنهای آلرژی موجب درد عضلانی و مفاصل میشوند؟
واکسنهای آلرژی حاوی مقادیر کمی مواد حساسیتزا میباشند. آنها به درون سیستم ایمنی بدن تزریق شده تا به آرامی آلرژن یا مواد حساسیتزا را به بدن شناسانده و یک ایمنی طبیعی را در مقابل آنها ایجاد نماید. این واکسن میزان حساسیت بدن به منابع آلرژیزا را خنثی ساخته و طی یک دورهی زمانی از معرفی این آلرژنها به بدن، واکنش بدن به آنها متوقف میشود. با این حال، در بعضی افراد، سیستم ایمنی ممکن است موفق به پیشرفت در محیطی دوستانه با آلرژنها نشده و مکانیسم دفاعی طبیعی بدن شروع به بیرون راندن مواد سمی از بدن در قالب و شکل مایع از طریق آبریزش بینی، آب آمدن از چشمها و تورم نماید. بنابراین عوارض جانبی آن خود را نشان داده، و موجب درد عضلانی و مفاصل میشود. این امر ممکن است در دو حالت اتفاق افتد، یا سیستم ایمنی به قدر کافی قدرت ندارد که آنتیبادیهایی را جهت ایجاد یک ایمنی تولید کند و یا دوز آلرژنی که تزریق شده است برای سیستم ایمنی به جهت کنار آمدن با آلرژن و نشان دادن واکنشهای در امتداد آن بیش از حد زیاد بوده است. این امر میتواند آلرژیای را که پیش از این وجود داشته، بیش از پیش برافروخته و بدن شروع به واکنش با تولید آب جهت دفع آن کند. واکنش مشهود آن، تورم قسمتهایی از بدن بوده و این تورم احتمال بیشتری دارد که در مفاصل ظاهر شده، در حالی که عضلات دچار گرفتگی و خستگی خواهند شد.
عوارض جانبی واکسنهای آلرژی
در ادامه به عوارض جانبی دیگری اشاره میشود، به آن نظری انداخته، شاید شما نیز یک یا چند مورد از آنها را تجربه کرده باشید.
• تب پایین
• حالت تهوع
• تنگی و گرفتگی قفسه سینه و گلو
• احساس سردی و سرفه
• خارش و بثورات پوست
• نفخ
• افزایش وزن ناگهانی و غیر قابل توضیح
• احساس سوزن سوزن شدن در عضلات
• تورم و درد در مفاصل
• ایجاد آلرژیهای دیگر
• خستگی فوری و شدید در چند ساعت پس از آن (ممکن است برای بیش از 24 ساعت به طول انجامد)
• درد ضرباندار همراه با تیر کشیدن در قسمتهای مختلف بدن مثل گردن، پشت، بازوها، دستها، پاها و مفاصل به خصوص پس از تزریق واکسن
در برخی افراد، مشاهده شده است با آنکه ممکن است علائم متداول آلرژی را در نزد منبع آلرژن از خود نشان ندهند، اما درد عضلانی و مفاصل شدیدتر و بدتر خواهد شد. آنافیلاکسی ممکن است در موارد شدید رخ دهد. عوارض جانبی میتواند در بیماران مبتلا به آسم بدتر شود.
پیش از اقدام به تزریق این واکسنها با پزشک خود در خصوص عوارض جانبی احتمالی آن صحبت کنید. پزشک متخصص آلرژی از صلاحیت بیشتری در ارتباط با اظهار نظر در خصوص حساسیت شما نسبت به این واکسنها برخوردارد است. چنانچه دارای حساسیت شدید میباشید و این گرایش در شما وجود داشته باشد که به عنوان واکنش آلرژیک دچار درد عضلانی و مفاصل شوید، شاید ارزش آن را نداشته باشد که یک درد مداوم را متحمل شوید. توصیه میشود که به جای آن از علل بوجود آوردندهی آلرژی اجتناب کرده و یا با این آلرژی بسازید و کنار بیایید. این درد موقتی و بسیار کمتر خواهد بود. چنانچه آلرژی شما بقدری شدید باشد که نتوانید آن را تحمل کنید، و یا صد در صد لازم باشد که واکسن آن را تزریق کنید، به پزشک متخصص آلرژی پیشنهاد دهید که به تدریج دوز و میزان واکسن را اضافه کرده تا بدن شما بتواند بسیار بهتر خود را با آن وفق دهد.