به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد اطلاعرسانی رویدادهای ترویج کتابخوانی، عبدالمهدی مستکین، مدیر بخش فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو با اشاره به طرح انتخاب پایتخت کتاب در ایران گفت: با همدلی و تلاش شبانهروزی فعالان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری نهادهایی مانند یونسکو، در طول سه سال گذشته اتفاق بسیار فرخی حادث شده که طی آن، شهرها و روستاها فعالیتهایی برای ترویج کتابخوانی انجام میدهند و در عین حال شهری به عنوان پایتخت کتاب برگزیده میشود.
وی با اشاره به طرح روستاها و عشایر دوستدار کتاب تصریح کرد: در ابتدا این طرح با حدود هفتاد روستا شروع شد اما میبینیم که الان به هزار روستا و بیش از یکصد شهر فعال در زمینه ترویج کتابخوانی رسیدهایم، این نهضتی برای کتابخوانی است که میتواند در کوتاهمدت و بلندمدت نتایج خوبی به همراه داشته باشد.
مستکین با بیان اینکه ایده پایتخت کتاب، از یونسکو اقتباس شده است، افزود: ما توانستیم این مفهوم را در کشورمان به خوبی و نزدیک به استانداردهای جهانی و در عین حال ملی به اجرا دربیاوریم. فکر میکنم اکنون این مفهوم کاملاً در ایران شناخته شده است و شهرداران و بخشداران و دهیاران انتظار میکشند و با عشق و جدیت پیگیری میکنند که شهر یا روستایشان به عنوان دوستدار کتاب معرفی شود.
مدیر بخش فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو ادامه داد: نافی سختیها و نقصانها نیستیم؛ بذری که کاشته شده، تازه در حال تبدیل شدن به یک نهال است و لازم است زمانی سپری شود که به یک درخت تناور تبدیل شود. اما همین که این اتفاق در حوزه کتاب و کتابخوانی شروع شده و در حال جان گرفتن است، باید به فال نیک گرفته شود.
وی درباره اینکه آیا امکان دارد یکی از شهرهای ایران به عنوان پایتخت جهانی کتاب انتخاب شود؟، گفت: این امید وجود دارد و اگر یکی از شهرهای کشورمان معیارهای لازم را به دست بیاورد، حتماً ممکن است که به عنوان پایتخت کتاب انتخاب شود. البته این را باید در نظر داشته باشیم که آنچه یونسکو در نظر دارد این است که کشورها را وارد یک فرآیند کند تا تنها انتخاب شدن مهم نباشد بلکه مسیری که برای این انتخاب و بعد از آن هم باید سپری شود، اهمیت زیادی دارد. درواقع قرار نیست یک جنبه نمایشی وجود داشته باشد بلکه در این انتخاب، رفتار مسئولین، نهادهای مختلف، سازمانهای مردمنهاد و مردم بررسی میشود و بر اساس شاخصههایی که وجود دارد، شهری به عنوان پایتخت کتاب برگزیده میشود.
مستکین درباره شاخصههای انتخاب شهری به عنوان پایتخت جهانی کتاب توضیح داد: انسجام دستگاهی، مهمترین ویژگیای است که به عنوان شاخص در نظر گرفته میشود به این صورت که تمام دستگاههای فعال در عرصه کتاب و کتابخوانی اعم از دولتیها و غیردولتیها، انجمن کتابداران، کتابخوانها، ناشران، دستگاههای فرهنگی و ... به صورت موزون هماهنگ باشند تا این اتفاق رقم بخورد. ویژگی دوم خلاقیتی است که لازم است برای معرفی کتاب در شهر و روستا وجود داشته باشد. سومین عنصر، درگیر کردن عامه مردم در ترویج کتابخوانی است و چهارمین ویژگی این است که چقدر کودکان، نوجوانان و جوانان، بر اثر این طرحها به کتابخوانی رو آورده باشند.
مدیر کارگروه فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو تاکید کرد: امیدواریم این اتفاق در سالهای آینده رخ بدهد و از آن مهمتر، سهم کتابخوانی در کشورمان بیشتر از این باشد.