عمل جراحی زیبایی مسالهای است که خیلی وقت است به اعتیادی برای برخی از مردم تبدیل شده است؛ موجی از جراحیهای زیبایی که کمکم تبدیل به عرفی برای مردم شد.
به گزارش ، فرهیختگان نوشت: این در حالی است که برخی از این افراد به چنین عملهایی احتیاج ندارند و فقط تحت تاثیر دوستان و همسنوسالان خود قرار میگیرند و با چشم و همچشمیهای شایع خود را در دام اعتیاد عملهای زیبایی میاندازند که بعد از آن هم شاهد تزریق ژل لب، بوتاکس صورت، کاشتن گونه، تتو ابرو و عمل چشمگربهای که این روزها باب است، باشیم و به اینترتیب یک صورت بینقص آفریده به دست خدا تبدیل میشود به یک صورت بادکنکی که بیشتر به کاریکاتور دست بشر شباهت دارد. بعد از آن هم نوبت میرسد به عملهای اندامهای بدن که معمولا این عملهای جراحی غیرضروری بوده و تنها جنونی برای بهتر دیدهشدن است؛ مثل عمل جراحی زیباسازی پاها، عملی است که با نام «جراحی زیبایی سیندرلا» شناخته میشود. از سالهای دور داشتن پاهای کوچک برای زنان یکی از فاکتورهای زیبایی محسوب شده و اکثر زنان در سراسر دنیا سعی میکنند پاهای زیبایی داشته باشند. استفاده از کفشهای نوک باریک و پاشنهبلند برای زنان بسیار خوشایند است اما بسیاری از زنان امروزه از نواقصی چون بزرگ بودن انگشت شست پا، قوز شست پا و بلندی انگشتان پا رنج میبرند که این امر سبب شده است متقاضیان عمل سیندرلا بسیار زیاد باشند.
در این عمل زیبایی دردناک ترکیب استخوانی پاها تغییر مییابد تا پاها در کفشهای نوکباریک امروزی راحت باشند، اما این تمام ماجرا نیست. بسیاری از افرادی که این عملهای جراحی را انجام میدهند اعلام کردهاند که دردهای بعد از عمل باعث شده است آنها برای همیشه مجبور به استفاده از دمپاییهای تخت و کفشهای بدون پاشنه شوند. بروز ناهنجاریهای استخوانی، دوران نقاهت طولانی و دردهای مزمن در ناحیه انگشتان از جمله عوارض این عمل پرتقاضای زنانه است.
اختلال روانی بدریختی عامل اصلی اعتیاد به جراحیهای زیبایی
هادی آصفی، روانپزشک گفت: «یکی از شدیدترین اختلالات سلامت روان، بیماری به نام اختلال بدریختی بدن است که براساس آن فرد همواره احساس نگرانی و اضطراب دارد و تصور میکند بخش یا بخشهایی از بدنش بدشکل است و از نظر فیزیکی و ظاهری اشکال دارد.»
وی در ادامه افزود: «در این بیماری، شایعترین قسمتهایی که تحت این تفکر و تصور قرار میگیرند، ناحیه صورت بهویژه بینی، پهلوها، شکم و رانها هستند و در برخی موارد نیز برخی افراد تصور بدریختی در قسمت مچ پای خود دارند که در چنین مواردی اقدام به تزریق ژل در این ناحیه میکنند. اختلال بدریختی سبب میشود حتی برخی افراد به انجام چندین باره اعمال جراحی در قسمتهای مختلف بدن خود اقدام و مبالغ هنگفتی را برای این منظور هزینه کنند.»
این روانپزشک یادآور شد: «هزینههای سنگین اعمال جراحی زیبایی برای افرادی که تمکن مالی چندان مناسبی ندارند، سبب بروز مشکلات اقتصادی سنگینی میشود که در برخی موارد بنیان خانوادهها را نیز فرو میپاشد.»
آصفی خاطرنشان کرد: «در بسیاری از موارد پزشکان و جراحان پس از انجام بررسیهای لازم متوجه میشوند که فرد مراجعهکننده و متقاضی جراحی زیبایی، بدریختی واقعی ندارد و حتی از یک ظاهر خوب و بالاتر از خوب برخوردار است و تصور میکند ظاهرش مناسب نیست و به دلیل تفکراتی که ناشی از اختلال روانی بدریختی است خواهان انجام جراحی شده است.»
وی افزود: «افرادی که دچار اختلال بدریختی هستند، در مورد ظاهر یک یا چند قسمت از بدن خود، اشتغال ذهنی دارند که در حد شدید و بیمارگونه است و برای رفع این تصور اشتباه خود به اعمال جراحی متعدد روی میآورند.»
فضای مجازی نقش موثری در تبلیغ برای عملهای زیبایی دارد
قراییمقدم، جامعهشناس، میگوید: «بارها در فضای مجازی دیدهایم که عکسهایی از خوانندگان یا هنرپیشههای هالیوودی که با عملهای جراحی متداوم تغییر قیافه دادهاند یا هنرپیشههای داخلی که حالا عمل جراحی در آنها رنگ و روی دیگری پیدا کرده و پای ثابت صورت بازیگران جوان است، منتشر شده است.»
وی در ادامه یادآور شد: «در گذشته زیبایی معنای دیگری داشت و هر کس با همانترکیب طبیعی صورت و بدن خود زیبا به نظر میآمد اما حالا به جایی رسیدهایم که با الگوبرداری از هنرپیشهها و سوپراستارهای داخلی و خارجی، زیبایی معنای جدیدی پیدا کرده و آن معنا هم چیزی نیست جز «هر چه عمل بیشتر زیباتر».
این جامعهشناس خاطرنشان کرد: «حتی تا چند سال پیش عمل زیبایی مختص زنان بود و معمولا زنان این کار را انجام میدادند اما دیروقتی است که شاهدیم مردان دماغ عملی و با لبهای برجسته و صورتی که کمتر شبیه یک مرد است و جز ریش و سبیل شباهت دیگری با مرد ندارد، جوانان کشور ما را تشکیل میدهند. این جوانان با الگوبرداری از همان هنرپیشهها پا به عرصه عمل گذاشتهاند و کمکم اعتیاد به جراحی پیدا کرده و این موضوع آنقدر تکرار شده تا حالا که کمتر شباهت ظاهری به تعریف مرد دارند و جالب این است که همه عملکنندگان همچنان از ظاهر خود راضی نیستند.
دماغ خوکی، لب شتری، گوشالاغی!
طبق آمارهای اعلامشده، شایعترین عمل جراحی زیبایی در ایران جراحی بینی است و بر همین اساس ایران رتبه اول را در این زمینه دارد. همچنین از نظر تعداد اعمال جراحی پلاستیک کشور ما جزء پنج کشور اول دنیاست.
ابراهیم رزم، رئیس کنگره بینالمللی انجمن راینولوژی ایران در گفتوگو با «فرهیختگان» علت شیوع زیاد جراحی پلاستیک در ایران را شکل آناتومی خاص ایرانیها، بالا بودن کیفیت اعمال جراحی زیبایی، سطح بالای دانش پزشکان و جراحان این رشته و هزینه پایین جراحی نسبت به سایر کشورها عنوان کرده و میگوید: «به دلیل بالا بودن کیفیت این اعمال جراحی و هزینه پایین آن علاوهبر ایرانیهای داخل کشور، متقاضیان زیادی از کشورهای مختلف بهویژه آمریکا، کانادا، اروپا و کشورهای عربی و همسایه برای انجام این اعمال جراحی به ایران مراجعه میکنند. متقاضیان خارجی انجام اعمال جراحی زیبایی در ایران نیز، جزء آمار جراحیهای پلاستیک در ایران محاسبه میشوند و در افزایش آمار این جراحیها و قرار گرفتن ایران در مقام اول کشورهای دنیا در زمینه جراحی بینی تاثیرگذار هستند.»
وی در ادامه یادآور شد: «از دیگر عملهای شایع میتوان به عمل کشیدگی پوست، لیپوساکشن و... نام برد. این عملهای جراحی عملهای متعارفی هستند که در هر جامعهای با توجه به نیاز و در کشور ما به صورت غیرمتعارف و بدون توجه به نیاز، طرفداران خاص خود را دارد.»
رئیس کنگره بینالمللی انجمن راینولوژی ایران خاطرنشان کرد: «در کنار این عملهای زیبایی، مدتی است که عملهای به ظاهر زیبایی نامتعارفی نیز در جامعه رواج پیدا کرده است. این عملهای جراحی بیش از آنکه به زیبایی فرد کمک کند وی را متفاوت از بقیه میکند. شاید یکی از علل روی آوردن به این عملها متمایز شدن از دیگر افراد باشد. دماغ خوکی، لب شتری، گوش الاغی و چشم گربهای و حالا هم پاهای سیندرلایی روند رو به رشد عملهای زیبایی یک انسان متفاوت است.
ابراهیم رزم در ادامه تاکید کرد: «این عملهای زیبایی هزینههای بسیار بالایی دارند. براساس آنچه در شبکههای اجتماعی منتشر میشود، این نوع عملها که در ابتدا شبیه به یک شوخی در فضای مجازی بود صورت جدی به خود گرفته و بعضی از افراد خواهان انجام این عمل هستند.»
با تغییر مفهوم زیبایی در کشور شاهد هستیم که طیف عظیمی از مردم به سمت عملهای زیبایی نامتعارف روی آوردهاند و اگر همینطور پیش برود با این مدهایی که در عملهای جراحی زیبایی پدید میآید، معلوم نیست بعد از عملهای جراحی متداوم، معتادان به این کار دیگر شباهتی به شکل واقعی انسان داشته باشند و اینطور که مشخص است تبدیل میشوند به کاریکاتورهای دست بشر که هیچ شباهتی به خلقت خداوند نخواهند داشت.