در ابتدای روابط، به خصوص در دوران آشنایی، عادات بدی که افراد دارند کمتر خود را نشان میدهند، ولی با گذشت زمان و به وجود آمدن حس راحتی و آسودگی خاطر، بسیاری از ضعفهای شخصیتی بروز میکنند. اگر رفتارها یا عاداتی باعث آزار دیگری شده یا ایجاد حساسیت کنند، در طولانی مدت آثار تخریبی خواهند داشت. در این مطلب میخواهیم به نحوه صحیح تذکر دادن، توصیه کردن یا صحبت کردن در مورد عادات بدی صحبت کنیم که ممکن است یکی از طرفین به آنها دچار باشد. با نحوه صحیح بیان موضوع، تاثیر آن بیشتر خواهد بود.
1. سیگار و دخانیات
حقیقت این است که سیگار کشیدن نوعی اعتیاد است. هرچقدر هم افراد سیگاری ادعا کنند که از روی علاقه و با اراده به سراغ آن میروند، نیکوتین ماده ایست که ترک آن و پاک سازی کاملش از بدن بسیار سخت است. مهمترین نکات در مبارزه با اعتیاد طرف مقابل به دخانیت، ایجاد احساس همدردی، حمایت و ادراک است. بسیار مهم است که احساس کند در وهله اول، نگران سلامتی خود او هستید و حتی قبل از آزاری که خودتان میبینید، به فکر آسیبی هستید که به بدن او میرسد. سعی کنید موضوع را با در میان گذاشتن اطلاعت علمی خود در خصوص ضررهای سیگار شروع کنید و نشان دهید که هیچ قضاوت منفیای در مورد شخصیت او ندارید و تنها میخواهید که عادتی مخرب را کنار بگذارد.
2. نوشیدنیهای مضر
درست مانند دخانیت، مصرف نوشیدنیهای مضر نیز نوعی اعتیاد است. شاید اولین قانون در مطرح کردن این موضوع یا به اصطلاح "سر صحبت را باز کردن" انتخاب زمان هوشیاری او باشد. اگر احساس میکنید هنوز در بدن او مادهای وجود دارد که سبب عدم هوشیاری یا درک کامل او میشود، به زمان دیگری موکول کنید. سعی کنید قبل از مطرح کردن ناراحتی خود از این عادت یا نمود بعدی که رفتارهای او در چنین شرایطی دارد، تمام تمرکز خود را روی اهمیتی که خود او و سلامتیش برای شما دارد بگذارید. در او حالت تدافعی ایجاد نکنید و به آرامی با لحنی مهر آمیز موضوع را مطرح کنید.
3. رژیم غذائی نامناسب
شاید یکی از بدترین عادات افراد در زندگی مشترک، قدردان نبودن نسبت به زحماتی است که در آشپزی انجام میگیرد. مثلا شما هرروز سعی میکنید غذاهایی سالم، مفید و لذیذ تهیه کنید در حالی که میفهمید همسرتان بیرون از خانه ساندویچ یا کباب را ترجیح میدهد و خود را سیر میکند. ولی صحبت کردن در مورد عادات غذائی، حداقل به اندازه دو مورد قبلی حساس است، چرا که "غذا خوردن" یکی از بزرگترین لذتهای انسانیست و بسیار سخت است از کسی بخواهید از لذتی که میبرد بگذرد. در این مورد عجول نباشید و با آرامش و صبر جلو بروید. خوشرویی کلید پیشرفت است. به بهانههای دیگری او را از بیرون غذا خوردن منصرف کنید. به هنگام خرید خوراکیهای خوشمزهای پیدا کنید که بتوانید جایگزین مضرها کنید. از او بخواهید یکبار شما را در آشپزی همراهی کند و سلیقه او را نیز دخیل کنید.
4. شکستهای اقتصادی
بسیاری از افراد، قدرت برنامه ریزی و اجرائ اقتصادی پایدار و کارا را ندارند. پس انداز بلد نیستند یا ولخرج هستند. گاهی امکانات دارند ولی مدیریت صحیح ندارند. بسیار مهم است که بدانیم چطور باید مسائل مالی را مطرح کنیم. اولین نکته: سرزنش کردن دردی را دعوا نمیکند. هیچکس کامل نیست. هیچ وقت یک تنه او را مقصر ندانید و شکایت یا شکوه را سر ندهید. مستقیم به سراغ بحثهای مالی نروید بلکه در حین صحبتی دیگر، به بهانهای سر صحبت را باز کنید. وقتی راهکاری پیشنهاد میدهید یا راجب اصلاح صحبت میکند هرگز از "تو باید..." استفاده نکنید و در عوض بگویید "ما باید...". مسئولیت را از خود سلب نکنید و به جای ایجاد احساس فشار و تنش در او، نشان در کنارش هستید.
5. بی تحرکی
بزرگترین آسیب کم تحرکی یا تنبلی، برای بدن خود افراد است. اگر اندام همسرتان تغییری نا خوشایند کرده و یا تنبلی او چه در خانه چه در ورزش یا فعالیت، آزارتان میدهد، میتوانید با زبانی ساده، دلنشین و نه با سرزنش یا تحقیر بلکه با تحریک و تشویق، او را به سمت سبک زندگی بهتری سوق دهید. بهترین راه، همراهی و انجام کارها با یکدیگر است. مثلا به هنگام انجام کارهای خانه موسیقی شادی پخش کنید، دستش را بگیرید و با خنده و شادی او را بلند کنید و کمک بخواهید. دفعات اول احساس تفریحی بودن و نه اجباری بودن را برایش ایجاد کنید. صبحها یا عصرهایی که هردو فرصت دارید، با تشویق و خوشرویی، به بهانه همراهی کردن خودتان، او را به پیاده روی ببرید. با این روند، در ناخودآگاه او و غیر مستقیم، تمایل به تحرک را ایجاد میکنید.
6.استرس
شاید یکی از بدترین موارد در رابطه، این است که احساس کنیم همسر یا همراهمان دائم مضطرب و عصبیست. با کوچکترین موردی تنش ایجاد شده و مشوش میشود. چه این اضطراب دورهای باشد و چه عادتی اخلاقی، میتوانید آن را درمان کنید. قبل از هرچیزی، شما باید آرام باشید و تحت تاثیر تنش طرف مقابل قرار نگیرید. مدتی موقعیتها را زیر نظر بگیرید و تشخیص دهید که دقیقا چه چیزهایی سبب ایجاد استرس در او میشود. پس از یافتن ریشه، سؤالی ساده بپرسید: "مشکل چیه عزیزم؟" و دقت کنید که بعد از پرسیدن این سال شروع به موعظه نکنید، بلکه سکوت کنید و فضائی ایجاد کنید که او حرف بزند و شما واقعا گوش کنید. بهترین کار آرام ماندن و نشان دادن زوایای دیگری از مسائل است که او نمیبیند. پیشنهاد راهکارهایی را بدهید، شادش کنید و نشان دهید همچنان موارد بیشماری برای شادی وجود دارد و اطمینان دهید که تحت هر شرایطی حمایت و عشق شما را خواهد داشت.
در نهایت، باید گفت که این موارد مهمترین عادات مخاربی بودند که مشاوران خانواده تاکید میکنند. ولی هر موردی که احساس میکنید در زندگی مشترک شما وجود دارد و ما نام نبردیم، با فرمولی مشترک قابل حل است: صبر، آرامش، درک، تشویق، حمایت و عشق.