به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، روزهای پایانی فصل برگریزان که سالها است با نام پژوهش قرین شده است، فرصت مناسبی را برای دغدغه مندان علم و توسعه در ایران فراهم کرده تا با بررسی چالشهای موجود بر سر راه تحقیق و پژوهش در کشور گامی در مسیر ارتقای آن بردارند. در این میان دستگاه قضا نیز با راه اندازی مرکز مطبوعات و انتشارات در این زمینه قدمهای بزرگی را برداشته و با تالیف و نشر کتب حقوقی به یکی از منابع حقوقی کشور تبدیل شده است.
مرکز مطبوعات و انتشارات قوه قضاییه به استناد مجوز رسمی شماره 5884 وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال 1380 در راستای تحقق اهداف سند چشمانداز بیست ساله کشور و سیاستهای کلی دستگاه قضایی مبنی بر ارتقای دانش حقوقی جامعه و ترویج فرهنگ قانونمداری (بند 16 و 10) ابلاغیه مورخه 28 /7/ 81 شروع به فعالیت و 62 عنوان کتاب به تیراژ 000/ 140 نسخه چاپ کرد.
با تغییر مدیر مسئول در سال 1390 و عنایت به تجربه حضور منابع مکتوب معاونت آموزش و تحقیقات سابق دستگاه همزمان با شکلگیری پژوهشگاه قوه قضاییه و مطابق تصویب آئیننامه انتشاراتی شماره 5000-1340 مورخ 15 /9/ 93 این مرکز به عنوان زیر مجموعه پژوهشگاه بر اساس تأکید معاون منابع انسانی به صورت حرفهای و با رویکردی نو مطابق ماده 1 آییننامه وارد عرصه نشر کشور شد.
ماده 1 آییننامه آیین نامه بر بررسی و ارزیابی و انتشار منابع مکتوب اعم از تألیف و ترجمه و به منظور تسهیل و ارتقاء کیفی منابع آموزشی و پژوهشی قضات، اساتید و دانشپژوهان حقوق و علوم قضایی، فراهم آوردن زمینههای تولید، نشر و توزیع کتابها و نشریات (کاغذی، اکترونیکی و غیر آن) پژوهشگاه و سایر نهادها و واحدهای وابسته به قوه قضاییه و عرضه آنها و همچنین توجه به منابع مکتوب به عنوان کالاهای فرهنگی به منظور ارتقاء فرهنگ حقوقی جامعه تاکید دارد.
براین اساس با اقدام به چاپ، تجدید چاپ و توزیع بیش از 310 عنوان کتاب، مجله، گزارشهای پژوهشی و علمی، نشست نقد رأی، مجموعه آرای قضایی از پژوهشگاه قوه قضاییه، مرکز آموزش، دیوان عدالت اداری، معاونت راهبردی، معاونت پیشگیری از جرم، ستاد حقوق بشر، اداره کل حقوقی و مولفین محترم درون دستگاه به تیراژ 000/ 550 نسخه طی مدت کمتر از دو سال در برنامه کوتاه مدت خود کرده است.
بازخورد مثبت آثار چاپ شده و تجدید چاپ بسیاری از عناوین و استقبال مخاطبین از حضور مرکز در حوزه نشر و بر اساس چشمانداز برنامه سال 1394، همچنین نبود مرکز متمرکز به منظور ارائه کلیه آثار مکتوب دستگاه قضایی، مطابق شأن و منزلت آن موجب شد که با حمایت معاون منابع انسانی قوه قضاییه نخستین نمایشگاه و فروشگاه کتاب مرکز جنب ساختمان شماره 3 قوه قضاییه عملاً برنامه میان مدت مرکز کلید خورده و در گام اول با ارائه و عرضه 124 عنوان کتاب و مجله چاپ شده موجود روند تکاملی خود را آغاز کرده است.
در برنامه میان مدت 160 عنوان کتاب، از جمله پیشینه رویه قضایی در ایران 23 جلد، مجموعه 5 جلدی تنقیح شده قوانین کیفری، مجموعه 5 جلدی تنقیح شده قوانین حقوقی، مجموعه 17 جلدی قوانین کاربردی، مجموعه 15 جلدی آرای قضایی به چاپ رسید که در نمایشگاه بینالمللی کتاب و با حضور مستقل مرکز شور و اشتیاق و استقبال بینظیر مخاطبین را بههمراه داشت.
تجدید چاپ بسیاری از عناوین چاپ شده طی مدت کمتر از شش ماه، نشانگر آن است که علاوه بر فقر منابع حقوقی اعتماد مخاطبین به مجموعهی مدون مرکز بدلیل مرجع بودن است.
از آثار مهم مرکز مجموعه آرای قضایی است که همزمان با ایجاد پژوهشگاه از سال 1390 آغاز شده و در حال حاضر جزء کتابهای پر فروش نشر حقوقی محسوب میشود.
توزیع این اثر با هدف یکسان سازی و وحدت رویه انجام پذیرفته و این مرکز نوید آن را خواهد داد تا در آتیهای نزدیک از حالت خام آراء تبدیل به منبعی کاملاً راهنما و مرجع جهت صدور دستور قضایی شود.
در این مجموعهها بیش از 200 هزار رأی مورد خوانش و انتخاب میشود و در پایان به شیوه مکتوب در اختیار مخاطبین قرار میگیرد.هدف مرکز آن بوده است تا با شناخت نیازهای مخاطبین علاوه بر رفع نیاز، پاسخگویی مورد اعتماد بر قول و قرار مشتری مداری باشد.
به همین لحاظ با چاپ مجموعه پیشینه رویه قضایی در ایران، مجموعه تنقیح شده قوانین و مقررات حقوقی، مجموعه قوانین و مقررات کاربردی، عناوین مجرمانه، مجموعه نشستهای قضایی در مسائل حقوق مدنی و...؛ مجموعه تنقیح شده قوانین و مقررات کیفری را همزمان با هفته پژوهش بحضور علاقمندان رونمایی خواهد کرد.
همزمان با حضور در نمایشگاههای استانی بزودی 5 شعبه فروش آثار را در مراکز استانی ایجاد نماییم تا قضات، وکلا، حقوقدانان و دانشگاهیان در سراسر کشور با سرعت به تولیدات آتی دست یابند.
مرکز مطبوعات و انتشارات قوه قضاییه در نمایشگاه بینالمللی کتاب 1397 علاوه بر آثار در دست چاپ از صد و پنجاه عنوان جدید و کاملاً کاربردی را رونمایی خواهد کرد.