جوانان زیادی در صف وام ازدواج منتظر ماندهاند و هر بار که به بانکی که باید وام ازدواجشان را از آن بگیرند میروند، دست خالی باز میگردند. آنها چشم انتظارند تا بالاخره بانک تعیین شده، مدارک آنها و فردی که قرار است ضامن وامشان شود را تایید کند. تا بالاخره وامشان را بگیرند و آن را برای بخشی از هزینههای ازدواجشان خرج کنند. این وام که برای دریافتش باید از هفت خوان رستم گذشت، بازپرداختش چهار سال طور میکشد. و این در حالی است که ۱۷۰ هزارتومان از این وام نیز در همان ابتدا و از سوی بانک به عنوان «سود تسهیلات» کسر میشود یا در پرداخت اولین قسط باید به حساب بانک واریز شود!
آخرین آمار بانک مرکزی از صف وام ازدواج
آنطور که روابط عمومی بانک مرکزی اعلام کرده، در حال حاضر تعداد متقاضیان در صف سامانه ازدواج این بانک ۶۹۲ هزار و ۴۶۲ نفر بوده که تعداد ۳۲۹ هزار و ۷۰۰ نفر از افراد یادشده در مراحل تکمیل پرونده و انعقاد قرارداد برای اخذ تسهیلات قرض الحسنه ازدواج قرار دارند.
به گفته روابط عمومی بانک مرکزی، اعطای تسهیلات قرض الحسنه ازدواج توسط بانکها منوط به تکمیل مدارک مورد نظر بانک در مدت تعیین شده از سوی متقاضیان است.
متاسفانه بانک مرکزی تایید مدارک برای اخذ وام ازدواج را بر عهده بانکها قرار داده و جوانان بسیاری در این بانکها سرگردان هستند. آنها درگیر رفع ایرادات وارده بر مدارکشان و پیدا کردن ضامن برای گرفتن وام ازدواجشان شدهاند که مورد تایید بانک باشد. سرگردانی زوجهای جوان در بانکها تا جایی پیش رفته که بسیاری از آنها دیگر از گرفتن وام ازدواج صرف نظر کردهاند.
ضامن رسمی نداریم! به ما وام نمیدهند!
شیما که به همراه همسرش برای گرفتن وام ازدواج به یکی از بانکهای شرق تهران مراجعه کرده است به خبرنگار «فردا» میگوید: «آنقدر برای تکمیل مدارک و جلب نظر مسئولان بانک مرخصی گرفتهام که ممکن است از کار بیکار شوم!»
این خانم ۲۷ ساله ادامه میدهد: «نامه کسری کار از چند نفر آوردهام اما بانک آن نامهها را قبول نکرده و میگوید چون این افراد کارمند قراردادی هستند ضمانتی برای پرداخت اقساط تسهیلات شما نمیشود! همسرم دیگر خسته شده و میگوید از گرفتن این وام صرف نظر کنیم. اما مگر میشود؟ ما به این پول نیاز شدید داریم!»
شیما میگوید: «بانک برای تایید نامه کسری کار به ما سخت میگیرد. نه من و نه همسرم کسی را نداریم که کارمند رسمی باشد و ضامن ما شود. آنها به ما میگویند اگر ضامن رسمی ندارید به شما وام نمیدهیم!»
کسانی که حقوق نجومی میگیرند چطور به فکر وام ازدواج جوانان باشند؟
در حالی که زوجهای جوان در صف وام ازدواج ماندهاند آیتالله علمالهدی نیز در گفتگو با خبرگزاری تسنیم به این مسئله انتقاد کرده و راجع به مشکلات دریافت وام ازدواج جوانان گفته: «کسانی که حقوقها و وامهای نجومی میگیرند چطور میتوانند به فکر جوانانی باشند که برای ازدواج و وام چند میلیونی در کشور سرگردان میشوند. جوانان به ما میگویند دریافت وام ازدواج مصیبت بزرگی برایشان شده است و درست میگویند. واقعا جای تاسف دارد که یک جوان برای وام کم مدام باید در بانکها سرگردان باشد اما آقایان تنها در یک صندوق چند هزار میلیارد فساد کنند؟ اگر اصول انقلاب اسلامی در دستگاه اجرایی حاکم باشد، دیگر یک دختر و پسر نباید نگران موانع ازدواجشان باشد.»
مشکلات ازدواج جوانان چه زمانی حل خواهد شد؟
۲۷ آذر ماه ۱۳۸۴ بود که قانون تسهیل ازدواج جوانان به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و حدود یک ماه بعد مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفت. اما متاسفانه سال ها از تصویب این قانون و تکلیف دولت برای اجرای آن می گذرد و ازدواج جوانان با مشکلات زیادی رو به رو است.
با نگاهی به نحوه عملکرد دولت یازدهم مشخص می شود که ازدواج جوانان جز دغدغه مسئولان به شمار نمی رود و متاسفانه این جوانان هستند که باید تاوان بیتدبیری دولتی ها را بدهند.
هنوز از یادها نرفته است که حسن روحانی در وعده های انتخاباتی خود گفته بود: «مشکل بیکاری سبب شده که از هر 5 ازدواج یکی به طلاق منجر شود.» او به جوانان وعده داده بود که با رونق اقتصادی و ریشهکن کردن بیکاری، از این کار جلوگیری خواهد کرد. اما نه تنها وعده های انتخاباتی حسن روحانی به جوانان محقق نشد بلکه زوج های جوان زیادی هستند که برای گرفتن ده میلیون تومان وام ازدواج در صف منتظر مانده و تازه بعد از رسیدن نوبتشان مدتها درگیر پروسه طولانی و پر از مانع دریافت وام می شوند و به دنبال ضامن رسمی می گردند. همه این سخت گیریها برای ده میلیون تومان در حالی رخ می دهد که طبق آمار 110 هزار میلیارد تومان از معوقات بانکی تنها در اختیار 108 نفر است.