سرویس سبک زندگی فردا: پژوهشگران ایرانی، استفاده از گیاه بامیه را بهعنوان درمانی طبیعی و بدون اثرات جانبی مواد شیمیایی، برای بهبود بیماری دیابت معرفی کردهاند.به نقل از ، دیابت یا مرض قند، یک اختلال متابولیک و مرتبط با سوختوساز مواد در بدن است که در آن، یا توانایی تولید هورمون انسولین در بدن بهکلی از بین میرود (دیابت نوع یک) یا اینکه بدن در برابر انسولین، مقاوم شده (دیابت نوع دو) و بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد.
اکنون گروهی از محققان دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور این شهر، تأثیر درمانی پودر گیاه بامیه را در بیماری دیابت و با استفاده از جانوران مدل، ارزیابی کردهاند و آن را برای درمان مبتلایان به دیابت مناسب دانستهاند.
بامیه یا اُکرا یک گیاه مربوط به نواحی گرمسیری و غنی از ترکیبات «فلاونوئیدی» است که خواص دارویی دارد. این گیاه همچنین بهواسطه داشتن ذخایر کربوهیدراتی، مواد معدنی و ویتامینها نقش مهمی را در رژیم غذایی انسان بازی میکند.
این محققان، موشهای صحرایی آزمایشگاهی ماده را در گروههای درمانی مختلف تحت تغذیه و یا عدم تغذیه با بامیه قرار دادند و سپس پارامترهای بیوشیمیایی شامل قند خون ناشتا، سطوح انسولین و شاخصهای مقاومت به انسولین آنها را اندازهگیری و بررسی کردند.
نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از بامیه در درمان بیماری دیابت مؤثر است. بر این اساس، پودر بامیه، تعادل گلوکز در خون و همچنین حساسیت انسولینی را بهبود میبخشد.
عرفانی مجد و همکارانش که انجام این تحقیق را بر عهده داشتهاند، میگویند: به نظر میرسد درمان موشهای دیابتی با پودر بامیه، باعث بهبود وضعیت قند خون بهواسطه محافظت از سلولهای بتای موجود در لوزالمعده و همچنین بازسازی این سلولها و متعاقب آن تنظیم آنزیمهای کلیدی در متابولیسم و سوختوساز کربوهیدراتها در بافت کبد موشهای دیابتی شده است.
به گفته این محققان، با توجه به اینکه مصرف بامیه موجب بهبود آسیبهای بافتی پانکراس و همچنین کبد موشهای دیابتی میشود، میتوان آن را بهعنوان یک روش درمانی مکمل در بهبود وضعیت بیماران دیابتی مدنظر قرار داد.