به گزارش ایسنا، محمدعلی نجفی در دیدار با روسای اصناف تهران با اشاره به نقش اصناف و بازار در تاریخ کشورمان گفت: نقش اصناف و بازار صرفا نقشی به عنوان مرکز کسب و کار و تجارت نبوده؛ بلکه در حوزههای فرهنگی، سیاسی و ... نیز نقش بسزایی در طول تاریخ ایفا کرده است و فعالیتهای مختلفی در قالب مسئولیتهای اجتماعی همانند کمک به حسینیهها و مساجد، حمایت فقرا و ... را انجام دادهاند که در تاریخ و فرهنگ کشور ما این موضوع سابقه بسیار خوبی دارد.
وی افزود: آنچه که در دنیای غرب حدود 25 سال است تحت عنوان مسئولیت اجتماعی بنگاههای اقتصادی مطرح است در کشور ما سابقه دیرینی دارد. لذا امروز نیز باید همه به مسئولیت اجتماعی اصناف مختلف توجه ویژهای داشته باشند.
نجفی ادامه داد: زندگی شهری نیز در سالهای اخیر هم در کشور ما و هم در دنیا متحول شده و شهرها نقش تعیین کنندهای در مسائل اقتصادی پیدا کردهاند به شکلی که در دنیای امروز صحبت شهرهای کارآفرین و مولد مطرح است. به این ترتیب شهرها از حالت مصرف زدگی هر روز دور و دورتر میشوند.
شهردار تهران با اشاره به اینکه ظرف شش سال گذشته دهها کنفرانس و سمینار بینالمللی در مورد نقش شهرهای بزرگ در توسعه اقتصادی و حتی توسعه حیات بشری برگزار شده است، افزود: ما نیز باید در این حرکت جهانی نقش موثر خود را ایفا کنیم و در جهت توسعه هم در داخل کشور و هم خارج از کشور نقش موثری را داشته باشیم. در شهرداری تهران سالها صحبت از درآمد پایدار میشد که متاسفانه در این امر خیلی موفق نبودهایم به شکلی که 80 درصد درآمدهای شهرداری تهران امروز از محل منابع ناپایدار است. لذا باید با ایجاد منابع درآمدی پایدار موجبات توسعه پایدار شهری را فراهم کنیم.
وی افزود: بی تردید اقتصاد شهری مسئله بسیار مهمی است. از گذشته در شهرداری تهران معاونت مالی و اقتصاد شهری ایجاد شده اما 99 درصد فعالیت این معاونت بر جنبه مالی متمرکز بوده و برنامههای اقتصاد شهری در این معاونت مورد توجه قرار نگرفته است.
شهردار تهران تاکید کرد: برای ایجاد منابع درآمدی پایدار شهری تنها راه، استفاده از نظرات فعالان اقتصادی و اساتید و کارشناسان دانشگاه است. در حالی که قرار بود کسب و کارها روز به روز بهتر شود اما متاسفانه امروز از برخی جهات روز به روز محدودتر شدهاند.
نجفی در بخش دیگری از صحبتهای خود بر لزوم مشارکت شهروندان به عنوان یک ضرورت در مدیریت شهری اشاره کرد و افزود: شهر بدون مشارکت شهروندان در حوزههای مختلف قابل اداره نیست. باید مکانیزمی طراحی کنیم که شهروندان برای مدیریت شهر احساس مشارکت بیشتر را داشته باشند و قطعا تا چنین رویدادی اتفاق نیفتد نمیتوان این مسائل مختلف شهر را حل و فصل کنیم. باید در حوزه اقتصادی برنامه ریزیها با مشارکت فعالان اقتصادی انجام شود.
وی با اشاره به 68 هزار نفر پرسنل شهرداری تهران گفت: پرسنل شهرداری تهران امروز فاصله زیادی با نرمهای جهانی دارد. این تعداد پرسنل که انشالله همه کارآمد هستند قطعا به تنهایی و بدون مشارکت مردم قابلیت اداره شهر را ندارند و در میان مردم نیز اصناف برای ایفای نقش موثر اصناف از جایگاه ویژهای برخوردار هستند.
نجفی همچنین به موضوع برگزاری نمایشگاههای فصلی و بهاره اشاره کرد و افزود: برای من عجیب بود که این نمایشگاهها به جای نمایشگاه بیشتر همانند فروشگاه هستند که شهرداری تهران نیز برای برگزاری آنها نظر موافق ندارد اما در نقطه مقابل نیز همانند هر کجای دنیا باید اصناف نیز اقداماتی را انجام دهند. برای مثال در مناسبتهای خاص مثل سال نو میلادی اصناف در اروپا و آمریکا حراجهای واقعی را برگزار میکنند که این موضوع از نظر اقتصادی نیز درست است و از جنبه ایفای مسئولیتهای اجتماعی نیز حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: بی تردید اقشاری از مردم هستند که قدرت اقتصادی لازم را ندارند ولی قطعا میخواهند در ایام خاص همانند سایر مردم خرید کنند که اصناف میتوانند با تخفیفات واقعی که ارائه میکنند قدرت خرید مردم را بالا ببرند. لذا جلوگیری از برگزاری نمایشگاهها توسط شهرداری تهران باید انجام شود و در نقطه مقابل نیز باید حراجهای واقعی توسط اصناف برگزار شود.
نجفی به مسئله دستفروشی در سطح شهر تهران نیز اشاره کرد و افزود: مسئله دستفروشی و سد معبر را از روز اول در شهرداری تهران دنبال کردم اما دستفروشی و سد معبر شکلهای مختلفی دارد که یکی از آنها همین مغازه داران هستند که پیاده روهای مقابل مغازه خود را که حق مردم است سد میکنند. بی تردید شهرداری تهران باید جلوی چنین پدیدهای را بگیرد. شکل دیگر نهادها و سازمانهایی هستند که پیاده روهای مقابل خود را سد معبر کردهاند. ما در تهران سد معبرهای ترافیکی داریم که برخی وانتیها در معابر عمومی در حال فروش کالا هستند.
وی ادامه داد: شکل دیگری از سد معبر کسانی هستند که بساط گستری در پیاده روها و مترو میکنند که چهره نامطلوبی را در شهر ایجاد میکند اما برخورد با آنها نیز باید با توجه به جنبههای اجتماعی و سیاسی انجام شود و همراه با شیب ملایمی باشد و راهکارهای متناسب برای این موضوع را پیدا کنیم.