وب سایت نی نی یاری: تنبلی تخمدان که در اصطلاح علمی تخمدان پلی کیستیک نامیده می شود از مشکلات شایع در میان زنان است که اغلب با وجود سابقه در بستگان در ارتباط است. از جمله مهمترین نشانه سندرم تخمدان پلی کیستیک عدم تخمک گذاری به مدت طولانی و حتی طی ماه هاست که باعث پریودهای نامنظم و دیرهنگام می شود.
اصولا قاعدگی طبیعی هر 28 تا 30 روز یک بار است و این فاصله می تواند از هر 21 روز تا 35 روز یک بار هم باشد. اما اگر طولانی تر از این زمان باشد یعنی از شروع یک قاعدگی تا شروع بعدی بیش از 35 روز طول بکشد نیاز به بررسی و مراجعه به پزشک دارد.
کم کاری تخمدان در سنین پایین
برخلاف تصور عمومی بروز این اتفاق در سنین پایین (17ـ 16 سالگی) هم اهمیت دارد و حتی بیماری کم کاری تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک می تواند از همین زمان شروع شود.
نشانه های تنبلی تخمدان
مهمترین علامت این سندرم، تخمکگذاریهای کم و نامنظم ، عدم تخمکگذاری به مدت طولانی و حتی طی ماههاست که این مشکل خود را به صورت پریودهای دیر بهدیر و گاهی هر چند ماه یک بار نشان میدهد
از علائم دیگر این سندرم زیاد شدن هورمونهای مردانه یا علائم آن است؛ یعنی میتواند این هورمونها زیاد شوند یا فقط علائم افزایش این هورمونها به صورت افزایش موهای زاید یا آکنه بروز کند. افزایش موهای زاید به معنی افزایش موهای نواحی خاصی از بدن که معروفترین آن ناحیه فوقانی لب و چانه است اتفاق میافتد.
همانطور که گفته شد از نظر آزمایشگاهی میزان هورمونهای مردانه در این بیماری میتواند افزایش نیابد اما علامت هیرسوتیسم با پرمویی وجود داشته باشد. علامت پرمویی در 70 درصد کسانی که سندرم تخمدان پلیکیستیک دارند، روی میدهد.
از دیگر علائم این بیماری بروز چاقی و آکنه (جوشهای صورت در سن بلوغ) و هیرسوتیسم یا پرمویی بخصوص در سنین شروع پریود است. اغلب این علائم با پریودهای دیربهدیر همراه است. هرچند این سندرم میتواند بدون تاخیر پریود هم رخ دهد.
از علائم آزمایشگاهی دیگر این سندرم مقاومت به انسولین است که در نهایت میتواند منجر به دیابت شود.
از مهمترین علائم این سندرم که علت نامگذاری آن بهعنوان تخمدان پلیکیستیک است، دیده شدن کیستهای متعدد کوچک در تخمدانها در سونوگرافی است. سایز این کیستها معمولا زیر 10 میلیمتر بوده (9-2 میلیمتر) و به تعداد زیاد در هر تخمدان میباشد و برخلاف کیستهای بزرگتر و منفرد تخمدان معمولا طی 2 تا 3 ماه بعد از بین نمیروند. بهعلاوه در سونوگرافی این افراد معمولا سایز تخمدانها بزرگتر از حد عادی است. البته این علامت هم مثل سایر علامتهای این سندرم در همه افراد دیده نمیشود.
تنبلی تخمدان و طب سنتی
طب سنتی غلبه رطوبت و سردی در ناحیه تخمدانها را دلیل تنبلی تخمدانها می داند و مهمترین علت آن مصرف بیش از حد سردیجات (مواد غذایی سرد) و مرغ های هورمونی و استحمام در زمان پریودی است.
درمان تنبلی تخمدان در طب سنتی
با توصیه های طب سنتی تا حدی زیادی می توان تنبلی تخمدان را درمان کرد. اما نباید فراموش کنید که برای نتیجه کامل باید صبور باشید و تا حدود سه ماه درمان های زیر را اجرا کنید
- بادکش زیر شکم و کمر. سعی کنید این کار را توسط افراد باتجربه و مهارت انجام دهید.
- شبی یک لیوان عرق رازیانه همراه با یک قاشق مرباخوری عسل به غیر زمان پریودی.
- مقداری عسل و سیاه دانه نیم کوب را با هم مخلوط کنید و روزانه دو قاشق مرباخوری (صبح و شام) میل نمایید.
- داروی ترکیبی (زاج به اندازه یک نخود بیشتر نشود + یک قاشق مرباخوری عسل + یک قاشق چایخوری روغن زیتون بودار تصفیه نشده) ساخته و در ایام پاکی در 14 مرحله به صورت واژینال استفاده نمایید.
- درمان تکمیلی حجامت عام (مهرههای پشت یا میان دو شانه)، حجامت ساکرال (در ناحیه ساکرال کمی پایینتر از مهرههای کمری کاملا بین دو باسن)، حجامت زیر شکم هر دو هفته یکبار میباشد، که باید تحت نظر پزشکان متخصص طب سنتی انجام گردد.