مدت هاست یکی از دورافتاده ترین نقاط کره زمین در میان اقیانوس آرام به زباله دانی برای پلاستیک ها بدل شده، اما تحقیقات جدید نشان می دهد این مشکل به مراتب بزرگتر از آن چیزی است که قبلا تصور می شد.
«زبالهدان بزرگ اقیانوس آرام» که به چرخاب زباله اقیانوس آرام نیز معروف است، محل تجمع زبالههای دور ریخته شده در دریاها است و در هر کیلومتر مربع از آن حدود 750 هزار قطعه از ذرات پلاستیکی معلق هستند که حیات دریایی را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند.
پیش از این تصور می شد که این ناحیه مساحتی در حدود صد هزار کیلومتر مربع را شامل می شود، اما بررسی های صورت گرفته توسط «بنیاد پاکسازی اقیانوس» حاکی از این است که گستره آن به 1.6 میلیون کیلومتر مربع رسیده که تقریبا برابر با مساحت ایران است.در میان زباله های استخراج شده از این منطقه، پلاستیک با 99.9 درصد اکثریت مطلق را به خود اختصاص داده که از این میان نیز 46 درصد به زباله های بزرگ مانند تورهای ماهیگیری اختصاص دارد.
پلاستیک ماده ای بسیار مقاوم است که تجزیه آن سال ها زمان می برد اما به سادگی در برابر نور خورشید و شرایط طبیعی دیگر به ذرات ریز تبدیل می شود. این ذرات ریز مواد سمی و فلزات دیگر را به خود جذب کرده و معمولا همراه با موج ها به سمت چرخاب های اقیانوسی کشیده می شوند، با این حال ردپای آنها در یخ های قطبی نیز مشاهده شده است.
این تحقیق که با همکاری دانشمندان بین المللی و نیروهای داوطلب انجام شده نشان می دهد 1.8 تریلیون قطعه پلاستیکی در زباله دان اقیانوس آرام وجود دارد که پاکسازی آن بدون مشارکت دولت ها غیرممکن به نظر می رسد.