شناسه : ۸۶۵۱۱۴ - یکشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۷ ساعت ۱۷:۳۳
ماهی میتواند خطر ابتلا به اماس را کاهش دهد!
مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس، یک بیماری فلجکنندهی مغز و نخاع (دستگاه عصبی مرکزی) است. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به غلاف محافظ (میلین) بافت عصبی حمله کرده و موجب اختلال در ارتباط بین مغز و دیگر مناطق بدن میشود
![ماهی میتواند خطر ابتلا به اماس را کاهش دهد!](/Upload/Public/Content/Images/1397/01/19/1733530175b.jpeg)
مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس، یک بیماری فلجکنندهی مغز و نخاع (دستگاه عصبی مرکزی) است. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به غلاف محافظ (میلین) بافت عصبی حمله کرده و موجب اختلال در ارتباط بین مغز و دیگر مناطق بدن میشود. درنهایت، این بیماری منجر به تخریب یا آسیب دائمی به اعصاب میشود. علائم و نشانههای ام اس بسیار متفاوت بوده و به شدت و محل آسیب بستگی دارد. برخی از افراد مبتلا ممکن است توانایی راه رفتن بهصورت مستقل را از دستداده یا کاملاً فلج شوند؛ درحالیکه عدهای دیگر از افراد مبتلا به این بیماری، دورههای طولانی را بدون تجربهی هیچ علائمی پشت سر میگذارند.
درمان بیماری ام اس راه حل قطعی ندارد. با این حال میتوان با رسیدگی به آن، میتوان روند بیماری را اصلاحکرده یا علائم آن را کنترل نمود. محققین بیان داشتند که نوع خاصی از ماهی میتواند به پیشگیری از ام اس کمک کند،اما دلیل آن کاملا مشخص نیست.
خوردن ماهی ممکن است که جلوی پیشرفت بیماری ام اس را بگیرد. نتایج مطالعه که اخیرا منتشر شده، نشان میدهد که خوردن ماهی و همینطور مصرف مکمل روغن ماهی برای 3 بار در هفته میتواند خطر ابتلا به بیماری ام اس را تا 45 درصد کاهش دهد. مصرف ماهی همینطور میتواند عوارض بیماری کلینیکال سندرم ایزوله را که حملات شبیه ام اس دارد را کاهش دهد. نتایج این تحقیقات در مجله عصب شناسی آمریکا به چاپ خواهد رسید.
مصرف ماهی میتواند میزان فراوانی از اسید چرب غیر اشباع امگا 3 فراهم کند که دارای خاصیت محافظت کننده سلول عصبی است. همینطور مصرف ماهی میتواند میزان التهاب ناشی از بیماری ام اس را در سلوهای بافت عصبی کم کند.
اگرچه که عامل بروز ام اس هنوز کامل مشخص نشده ولی به نظر میرسد که این بیماری نه تنها به دلیل وجود التهاب در سیستم عصبی مرکزی است بلکه به دلیل وجود تحلیل در بافت عصبی نیز رخ میدهد. همین موضوع باعث شده است که تلاشها برای یافتن راه حل و همینطور تاثیر احتمالی رژیم غذایی به عنوان یک عامل قابل تغییر در شیوه زندگی افزایش پیدا کند. علاوه بر آن مصرف تنباکو و الکل نیز از عوامل افزایش دهنده خطر پیشرفت ام اس هستند.
آخرین تحقیقات چه نتایجی نشان میدهند
در آخرین تحقیقات در حدود 1000 نفر بیمار مبتلا به ام اس تحت بررسی قرار گرفتند و افراد به دو دسته کلی بر اساس میزان ماهی مصرفی تقسیم شدند. گروه اول افرادی بودند که دارای مصرف بالای ماهی بودند یعنی حداقل یک بار در هفته ماهی یا مکمل ماهی مصرف میکردند، و گروه دوم مصرف کم ماهی یعنی کمتر از یک وعده در ماه را داشتند. نوع ماهی مصرفی بیشتر سالمون و ماهی ساردین بوده است که میزان سرب کمتری در مقایسه با سایر ماهیها دارند و از سوی دیگر منبع بسیار غنی از اسید چرب امگا 3 هستند. به علت این که امگا 3 دارای اثر بسیار قوی ضدالتهابی در بدن است، میتواند از پیشرفت ام اس جلوگیری کند.
یکی از عوامل احتمالی که مصرف ماهی دارای اثر متفاوت با مصرف گوشت در بیماران مبتلا به ام اس است میتواند به دلیل وجود تفاوتهای ژنتیکی باشد. اگرچه که نتایج هنوز کامل مشخص نیست ولی به نظر میرسد که برخی افراد توانایی بیشتری در استفاده از اسید چرب امگا 3 دارند.