به گزارش الف، حمله نظامی غرب به سوریه به بهانه بمباران شیمیایی شهر دوما انجام شد. این در حالی است که بشار اسد و متحدان آن خواستار انجام تحقیقات درباره این موضوع شده بودند اما هیات حقیقت یاب سازمان منع گسترش سلاح های شیمیایی بعد از تجاوز نظامی وارد سوریه شد.
عدم انتظار برای نتایج تحقیق این هیات نشان دهنده این است که تصمیم به حمله از قبل گرفته شده بود. از سوی دیگر سوریه در پی توافقی که در سال 2014 صورت گرفت تسلیحات شیمیایی خود را به سازمان ملل متحد و سازمان منع سلاح های شیمیایی تحویل داده بود.
همچنین عدم حضور برخی کشورها نظیر کانادا، ایتالیا، آلمان و ... در حمله نظامی دیروز جالب توجه بود. در واقع این موضوع نشان دهنده این است که واشنگتن علی رغم فضاسازی های رسانه ای در هفته های اخیر نتوانسته اجماعی درباره حمله بدست آورد. البته این اختلافات به نوعی دیگر در بین کابینه ترامپ نیز وجود داشته است. چنانچه گفته می شود جیمز متیس، وزیر دفاع برخلاف جان بولتون به شدت خواهان انجام حمله محدود بوده است اما مشاور امنیت ملی جدید خواستار ادامه حملات است.
اما درباره این که چرا تجاوز هوایی غرب در مقطع فعلی صورت گرفت دلایل متفاوتی ذکر شده است. از جمله این که:
* هدف این حمله نمایش قدرت و ممانعت از پیروزی های سوریه و جبهه مقاومت در رویارویی با تروریست ها بود. دولت سوریه با پاکسازی غوطه شرقی عملا موفق به تثبیت کامل بشار اسد شده بود. پیشروی ایران، روسیه و سوریه، موجبات دخالت آمریکا و متحدانش که خواهان نقش تعیین کنندگی در جنگ بودند را فراهم کرد.
* برخی معتقدند این اتفاق در پی روابط پر از تنش بین روسیه و انگلیس شکل گرفت؛ چرا که در پی مسمومیت اسکریپال جاسوس دوجانبه و دخترش در بریتانیا روابط لندن و مسکو به شدت متشنج شده و ترزا می در پی اقدامی علیه پوتین بود. بر این اساس حمله شیمیایی نیز توطئه ای طراحی شده از سوی انگلیس بود.
* جنگ داخلی سوریه و حضور مستشاری ایران در این کشور که با خواست دولت بشار اسد انجام شده، میدان تازه ای برای بهانه جویی ها و زیاده خواهی های عربستان سعودی شده است. از این رو محمد بن سلمان به شدت پیگیر ترغیب دخالت غرب در بحران سوریه برای مقابله با ایران است. سفرهای دوره ای بن سلمان نیز که در حال انجام است به همین دلیل می باشد.
* رژیم صهیونیستی بدلیل پیروزی های جبهه مقاومت خواستار حضور و دخالت کشورهای غربی در سوریه برای سد کردن موفقیت های آن بود.
*برای ترامپ انحراف افکار عمومی از بحران های داخلی و پرونده های متعددی که در داخل آمریکا برای وی گشوده شده اهمیت بسیار دارد. اقدام به تجاوز نظامی نیز به همین دلیل صورت گرفته است.
* فرانسه خواستار ایفای نقش بیشتر در بحران سوریه بود؛ چرا که به صورت سنتی و تاریخی خود را از این لحاظ مستحق می داند که علی رغم مخالفت دولت سوریه، برای دمشق و البته بیروت تعیین تکلیف کند. همچنین پاریس از مخالفت ایران با حضور ماکرون در مذاکرات سه جانبه اردوغان، پوتین و روحانی ناراحت شده بود.
موضوع دیگر ابعاد حمله تجاوز نظامی دیروز می باشد. برخی کارشناسان معتقدند حمله دیروز محدود بوده و ادامه نخواهد داشت. در این رابطه می توان به توییت های دونالد ترامپ نیز اشاره کرد. ترامپ اگر چه روز شنبه در توییتر خود از نتایج حملات موشکی بامداد روز شنبه به سوریه ابراز رضایت کرد، اما از انجام ماموریت نیز سخن گفت. ترامپ نوشته بود:
«شب گذشته حمله تمام عیاری به سوریه صورت گرفت. از فرانسه و بریتانیا برای خردورزی و قدرت ارتش عالیشان ممنونم. بهتر از این نمیشد. ماموریت انجام شد.»
اما برخی دیگر از اتمام موج اول سخن گفته و بر این عقیده هستند که غرب از طریق حملات متوالی در پی بازگشت جدی به بحران سوریه و ایفای نقش برای تغییر توازن قوا در راستای برکناری بشار اسد می باشد. بدون شک اگر غرب چنین هدفی داشته باشد با واکنش روسیه و ایران روبه رو خواهد شد. البته تجربه نیز ثابت کرده انجام حملات پراکنده هوایی در نهایت نخواهد توانست نتیجه بحران سوریه را بر روی زمین مشخص کند اگر چه شاید اروپا و آمریکا از آن به عنوان حربه ای برای امتیازگیری بیشتر استفاده کنند.