به گزارش ایسنا به نقل از وال استریت ژورنال، تولید افزوده شده میزان قابل توجهی در مقایسه با مجموع تولید عربستان سعودی نیست، اما چرخش 180 درجهای ریاض را نشان میدهد که در دو سال گذشته، ائتلافی از تولید کنندگان بزرگ را برای محدود کردن عرضه هدایت کرده است. تولید افزوده شده ممکن است روند رشد قیمتها که ماه گذشته در بازار بینالمللی به بالای 80 دلار در هر بشکه صعود کرده بودند و اخیرا ملایم شده اند را مهار کند.
وزیر نفت عربستان سعودی ماه گذشته گفت سرگرم بررسی تسهیل محدودیتهای تولید است. عربستان سعودی، اعضای اوپک، روسیه و شمار دیگری از تولید کنندگان غیراوپک اواخر سال 2016 موافقت کردند به منظور تقویت قیمتها، تولیدشان را به میزان 1.8 میلیون بشکه در روز که در آن زمان معادل دو درصد از تولید جهانی بود کاهش دهند. به باور این تولید کنندگان، این میزان کاهش کمک میکند از اشباع عرضه نفت کاسته شده و قیمتها را بالا میبرد.
این توافق موثر واقع شد اما اکنون قیمتها دوباره افزایش پیدا کردهاند و کشورهای مصرفکننده بزرگ مانند آمریکا با نگرانی نسبت به تاثیر منفی قیمتهای بالا بر رشد اقتصادهایشان، معترض شدهاند. اوپک در گذشته نیز میدانست زمانی که قیمتها بیش از حد بالا میرود تقاضا لطمه خورده و قیمتها و درآمد آنها آسیب میبیند.
نگرانی نسبت به کمبود بیشتر عرضه در بحبوحه سقوط تولید ونزوئلا و همچنین تصمیم واشنگتن برای اعمال مجدد تحریمها علیه ایران تشدید شده است. این اقدام احتمالا دسترسی بسیاری از خریداران بینالمللی به نفت ایران را در چند ماه آینده محدودتر میکند.
اوپک که گروهی متشکل از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان است، اعلام کرده به این نگرانیها پاسخ خواهد داد. مقامات نفتی عربستان سعودی روز جمعه اعلام کردند این کشور تولیدش را ماه میلادی گذشته بیش از 100 هزار بشکه در روز افزایش داده است. این افزایش مجموع تولید عربستان سعودی را به حدود 10 میلیون بشکه در روز رساند. این مقامات اعلام کردند: عربستان سعودی قصد دارد تولیدش را ماه جاری حداقل 100 هزار بشکه در روز افزایش دهد، اما به زمان آن اشاره نکردند.
یکی از این مقامات گفت: این اقدام به تخفیف نگرانیها در بازار کمک خواهد کرد.
در این بین، شرکت مشاوره کپلر اعلام کرد: افزایش صادرات نفت خام از سوی عربستان سعودی را رویت کرده است. این شرکت که کشتیهایی که از بنادر عربستان سعودی خارج میشوند را رهگیری میکند برآورد کرد عربستان سعودی صادراتش را در ماه مه به میزان 300 هزار بشکه در روز افزایش داده است. این افزایش در اواسط ماه گذشته روی داد.
مساله بزرگی که میماند میزان افزایش تولیدی است که اوپک، روسیه و سایر متحدان بزرگ آنها صورت خواهند داد. برخی از طرفداران قیمت بالا در این گروه تمایل ندارند قیمتها بیش از حد کاهش پیدا کند و بنابراین خواهان کاهش اندک یا عدم افزایش تولید هستند.
در ماههای اخیر کاهش تولید ونزوئلا که از اعضای اوپک است و پایبندی بیش از حد سایر اعضای این گروه به توافق کاهش تولید باعث شده اوپک حدود 700 هزار بشکه در روز کمتر از سقف هدف گذاری شده، نفت تولید کند.
عربستان سعودی و برخی از تولیدکنندگان خلیج فارس اخیرا از ایده افزایش تولید به میزان 300 تا 400 هزار بشکه در روز حمایت کردهاند. عمده این افزایش از سوی عربستان سعودی بایستی انجام بگیرد که ظرفیت شناور بیشتری دارد و قادر است به سرعت تولید میادین غیرفعال خود را افزایش دهد. در این بین روسیه ایده افزایش تولید به میزان حداکثر 800 هزار بشکه در روز را مطرح کرده است. این کشور برخلاف عربستان سعودی و بسیاری از اعضای اوپک صنعت نفت غیردولتی بزرگی دارد که موافق محدودیتهای تولید نیست.