دکتر سیدضیاءالدین مظهری؛ متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران مدیر گروه تغذیه
توصیههای مفید و قابل اجرا برای خانمها و خانوادهها
1- کاهش زمان استراحت، به خصوص لم دادن و چشم دوختن به برنامههای تلویزیونی و گرایش به بازیهای رایانهای را هم برای خودتان و هم برای دخترتان در دستور کار خود قرار دهید.
2- کاهش هر چه بیشتر استفاده از چیپس و پفک و شکلات و آجیل در حین مشاهده برنامههای هیجانانگیز تلویزیونی مخصوصا عدم میل وعدههای اصلی غذا در هنگام نظاره برنامههای ورزشی و مسابقات مختلف یا برنامههای نمایشی و فیلمهای مورد علاقه.
3- کاهش مقدار مصرف چربیها، به خصوص از نوع حیوانی و یا نباتی اشباع شده و حذف یا کاهش استفاده از روغنهای هیدروژنه شده و حاوی اسیدهای چرب ترانس با تغییر و تبدیل روش پخت و پز از سرخ کردن و تفت دادن به صورت آبپز، بخارپز یا فرپز کردن.
4- کاهش استفاده از کربوهیدراتهای تصفیه شده و جایگزینی آنها با کربوهیدراتهای پیچیده با افزایش مصرف نانهای سبوسدار، غلات کامل یا جوانه زده، حبوبات همراه با حذف یا کاهش مصرف شیرینی، کیک، بیسکویت، کلوچه و شیرینیهای خشک که با مارگارین یا روغنهای جامد حاوی اسیدهای چرب ترانس تهیه شدهاند. اصولا در فرآیند تهیه کیک و شیرینی به علت حرارت بالا و مداوم تغییرات مضر و زیانباری در آنها ایجاد میشود که سلامتی مصرفکنندگان را مورد تهدید قرار میدهد. شیرینیجات به مدت کوتاهی ذائقه را نوازش داده و کام شما را شیرین میکند ولی در طول زمان با ظهور تدریجی عوارض زیانبار آنها، زندگی سختتر و تلختر میگردد.
5- در طول روز 5/2 تا 3 لیتر آب میل کنید و منتظر بروز تشنگی نباشید و هرگز به جای آب، نوشابه و یا سایر مایعات ناخالص میل نفرمایید. نوشیدن آب خالص گوارا و فاقد آلودگی، شادابی و طراوت و تازگی را برای شما به ارمغان میآورد. بهترین زمان نوشیدن آب، صبح به طور ناشتا و در طول روز، هر یک یا دو ساعت یک بار، یک لیوان میباشد. ضمنا نوشیدن مایعات به هر شکل و فرمی در حین غذاخوردن توصیه نمیشود.
6- تعداد دفعات غذا خوردن در خارج از منزل را به حداقل ممکن در طول هفته و ماه برسانید. نه تنها غذاهای خارج از محیط خانواده ناسالمتر و کمارزشتر است، بلکه مگاپُرسهای خارج از نُرم و اندازه عرضه میشوند که بسیار بیشتر از نیاز واقعی افراد میباشند و همه حتی شما بانوی محترم و دختر دلبندتان نیز با وجود احساس سیری شدید، تمام غذای عرضه شده را میل نموده و با نوشیدن چندین لیوان نوشابه و میل کردن دسر، اقدامات زیانبار خود را تکمیلتر میفرمایید.
7- مهرورزی و رفع نیازهای عاطفی، افراد را از گرایش به گوشهگیری و افسردگی و ریزهخواری حفظ میکند. پس مهرورزی نموده و مهربانیهای خالصانه و مخلصانه اطرافیان را نیز پذیرا و پاسخگو باشید.
صدبار بدی کردی و دیدی ثمرش را
نیکی چه بدی داشت که یک بار نکردی.
8- وعدههای غذایی را حذف نکنید، بلکه میان وعدههای مناسبی را نیز برای نیمروز، عصرانه و قبل از خوابیدن در چارچوب مقدار معین و در حد نیازتان در نظر بگیرید تا ضمن جلوگیری از نوسانات شدید ترکیبات بیوشیمی خون، ولع شدید و پرخوری را نیز که ناشی از گرسنگی شدید شما میباشد، مهار نموده و با آهسته غذا خوردن و استفاده از قاشقهای کوچک، تحت کنترل قرار بدهید.
با اجرای این پیشنهادها در فاصله زمانی کوتاهی سبکبالی و نشاطی را احساس خواهید کرد که شما را به این روش علاقهمند خواهد نمود؛ به خصوص اگر از تمام گروههای هرم غذایی، از جمله نان و غلات و فرآوردههای آنها، سبزیجات و میوهجات، شیر و لبنیات کم چربی و گوشتهای قرمز به مقدار دو وعده در هفته و جایگزینی آن با آبزیان و ماکیان جوان و فاقد چربی چند وعده در هفته، یکی دو بار نیز از تلفیق غلات و حبوبات و دانهها و مغزهای مختلف به جای گوشت استفاده شود. یکبار دیگر تاکید میگردد از شتابزدگی و سریع میل کردن غذاها که عامل پرخوری و انباشتن معده بیش از نیاز واقعی انسان میباشد، خودداری فرمایید.
9- در نظر داشته باشید سکه پرارزش سلامتی و سرور دو رو دارد، یک روی آن تغذیه متناسب، متعادل و متنوع و روی دیگر آن تلاش و فعالیت و دوری از حقد و حسد است. سربلند و سرافراز باشید...
برای خواندن بخش سوم -کنترل بیماریهای تغذیهای در زنان - اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش دوم -کنترل بیماریهای تغذیهای در زنان - اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش اول -کنترل بیماریهای تغذیهای در زنان - اینجا کلیک کنید.