ماهان شبکه ایرانیان

ادامه بی‎خیالی دولت به بلبوشو در بازار

گرانی های سرسام آور در بازار طلا، خودرو، مسکن و کالاهای اساسی درحالی این روزها مردم را شوکه کرده است که هنوز دولت واکنشی به این وضعیت نشان نداده است.

ادامه بی‎خیالی دولت به بلبوشو در بازار

به گزارش تسنیم، وضعیت روزهای اخیر و شاید روزهای پیش رو، به قدری نگران کننده شده است که بحث اصلی تمام مردم به همین گرانی ها و کاهش قدرت خرید ختم می شود.

در روزهای گذشته متاسفانه خبرهایی از بازارهای مختلف بیرون می آمد که حکایت از گرانی های نجومی اجناس و کالاها در بخش های مختلف اقتصاد داشت.

این روزها خبر گرانی چند ده میلیونی یک خودرو آنهم در کمتر از چند ساعت به قدری برای مردم شوکه کننده بود که نمی توان به راحتی از کنارش عبور کرد.

* گرانی های 30 میلیونی در یک روز/ شریعتمداری کجاست؟

بازار خودرو مدت هاست شاهد تنش های قیمتی است، اما در روزهایی که گذشت وضعیت در این بخش شاید به مرز هشدار و بحران برای مسئولان و مردم رسید. قیمت برخی از خودروهای معمولی در این بازار فقط در یک روز بین 20 تا 30 میلیون تومان گران شد. فعلاً قصد پرداختن به گرانی خودروهای لوکس را نداریم، که قیمت آنها هم به طور چشم گیر و غیر قابل باوری رشد داشته است، هدف در این گزارش اشاره به وضعیت خودروهای معمولی است که مردم عادی نه ثروتمندان از انها استفاده می کنند.

پژو 2008 در یک روز 25 میلیون تومان گران شد؛ مزدا3 نیز دیروز افزایش 30 میلیون تومانی قیمت را تجربه کرد و با قیمت 235میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت.

تعدادی از خودروهای داخلی نیز که استارت گرانی شان را خودروسازهای بزرگ زدند وارد جرگه خودروهای نجومی شده اند؛ بعنوان نمونه ساندرو استب وی که بعد از افزایش قیمت در کارخانه این روزها در بازار آزاد بالای 91 میلیون تومان قیمت گذاری می شود.

وضعیت بازار خودرو گواه آن است که اکثر خودروهای مونتاژی همچنان شاهد رشد قیمت هستند به‌نحوی که سراتو سفید دیروز با رشد 13میلیون تومانی با قیمت 150 میلیون تومان و سراتوی مشکی با قیمت 167 میلیون تومان به‌فروش رسید.

اما با وجود آشفته بازار فعلی در بخش خودرو هنوز هیچ واکنشی از سوی دولت و البته وزیر صنعت مشاهده نشده است؛ تنها  امیرحسین قناتی مدیرکل صنایع خودرو وزارت صنعت در برنامه تیتر امشب گفته است در عرضه خودرو مشکلی به وجود نیامده بلکه هجوم نقدینگی سرگردان به بازار خودرو و افزایش تقاضا این حاشیه افزایش قیمت ها را به وجود آورده است.

قناتی گفته این حاشیه بازار در اعیاد پیش رو برطرف خواهد شد و شرکت های خودرو سازی فروش خودرو را در برنامه دارند. برهمین اساس هم حداکثر تا یک ماه آینده شاهد ثبات در بازار خواهیم بود.

انتظار می رود وزیر محترم صنعت و معدن که مسئولیت مدیریت بازار خودرو را مستقیماً در دولت برعهده دارد حداقل واکنشی به آشفته بازار نشان داده و اقدامی در جهت بازگشت آرامش به بازار خودرو انجام دهد.

* سکه نجومی شد/ بانک مرکزی سکوت کرد

بازار سکه که جای سفته بازی های ارزی را گرفته است، یکی دیگر از بازارهای پرتنش اقتصاد ایران در هفته ها و البته روزهای اخیر است؛ سکه در کمتر از دو روز 300 هزار تومان گران شد و رکورد 2 میلیون و 500 هزار تومان را زد.

قیمت سکه درحالی به 2 میلیون و 500 هزار تومان رسید که فعالان بازار طلا معتقدند سکه 400-500 هزار تومان حباب دارد و این قیمت ها واقعی نیست.

از دلایل اصلی گرانی سرسام آور طلا و سکه در هفته های اخیر، سیاست جدید ارزی دولت است چراکه با قاچاق اعلام شدن خرید و فروش در بازار آزاد بسیاری از سرمایه ها به سمت سکه حرکت کرد.

البته این تمام علت گرانی سکه نیست چراکه با توجه به وضعیت حاکم در بازار خودرو و مسکن، بسیاری از سرمایه های سرگردان به این بخش آمده تا در کوتاه مدت سودهای نجومی به جیب بزنند.

این اولین بار نیست که بازار سکه حبابی شده است، سال قبل و زمانی که قیمت سکه رشد چشمگیر داشت و به یک میلیون و 500 هزار تومان رسید مسئولان بانکی و بازاری‌ها از حباب 400‌ــ‌300 هزار تومانی قیمت سکه سخن می‌گفتند و بعد از آن شد که بانک مرکزی دستور آغاز حراج سکه در بانک کارگشایی را داد.

حراج سکه در بانک کارگشایی چند ماه ادامه داشت و بانک مرکزی به‌منظور مدیریت بیشتر بازار تصمیم گرفت بار دیگر طرح پیش‌فروش سکه را برای مردم اجرا کند و با این حساب پیش‌فروش نیز چند ماه اجرا شد.

ولی با وجود اینکه قیمت سکه رکورد 2 میلیون و 500 هزار تومان را هم زد و الان در دامنه دو میلیون 400 هزار تومان درجا می زند هنوز مسئولان بانک مرکزی واکنشی به وضعیت بوجود آمده در بازار طلا نشان نداده اند.

* کسی می تواند ازدواج کند؟

گرانی های در بازار طلا و سکه منجر به افزایش چشم گیر قیمت طلای 18 عیار نیز شده است. این روزها اگر کسی قصد خرید طلا به هر دلیلی را داشته باشد به طور حتم قدرت خرید سابق را در این بخش نخواهد داشت چراکه هر گرم طلای 18 عیار همین الان بدون لحاظ اجرت ساخت، 206 هزار و 700 تومان فروخته می شود.

گوشزدی به دولت محترم که بارها اعلام کرده در راستای تسهیل ازدواج جوانان گام بر میدارد؛ اگر این روزها یک جوان بخواهد فقط حلقه ازدواج خود را تهیه کند چقدر باید پول بدهد و به ازای آن چند گرم طلا بخرد؟

بماند که طلا شاید نیاز جزئی جوانان برای ازدواج باشد؛ ولی خب در بخش مسکن آیا وضعیت برای جوانان ما مهیاست؟ آیا الان جوانان ما قدرت خرید و یا حتی رهن و اجاره مسکن را دارند؟

* سرگردانی خریداران مسکن و بی خیالی دولت

مدت هاست بازار مسکن در رکود به سر می برد اما به این رکود از چند ماه قبل گرانی های سرسام آور را هم باید اضافه کنیم، گرانی هایی که هم خریداران را شوکه کرد و هم مالکان را.

قیمت مسکن در اکثر نقاط شهر تهران در ماه های اخیر رشد چند برابری داشته است و اینبار هم مسئولان می گویند قیمت ها واقعی نیست! ولی هنوز گامی در راستای بازگشت آرامش به این بخش هم برداشته نشده است.

کسانی که این روزها دنبال خرید خانه هستند از کاهش قدرت خریدشان می گویند و تاکید دارند که هر چه تلاش می کنیم بازهم نمی توانیم ملکی را با قیمت مناسب پیدا کنیم!

یکی از همشهری ها می گوید: هر چه می دویم بازهم قیمت ها از ما جلوتر می روند و نمی توانیم به آنها برسیم! وی می گوید با هزار مکافات 240 میلیون تومان برای خرید منزل آماده کردم ولی بازهم نمی توانم و پولم کم است. (او در منطقه 15 و بین آپارتمان های 16-17 سال ساخت دنبال مسکن می گردد)

طبق گزارش رسمی بانک مرکزی، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه های معاملات ملکی شهر تهران در اردیبهشت 59.8 میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل 34.8 درصد افزایش نشان می دهد.

لازم به ذکر است در اردیبهشت ماه سال 1397 شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب 11 و  9.6 درصد رشد نشان می دهد.

هنوز دولت واکنشی به گرانی مسکن نشان نداده است انهم درحالی که مسئولان محترم، بارها اعلام کرده اند که آرامش برقرار است!

* آقای جهانگیری، گرانی ها دغدغه جدی مردم است

گرانی روزانه کالاهای اساسی موضوع مهم دیگری است که نمی توان به راحتی از کنار آن گذشت؛ در تمام واحدهای صنفی بهانه اصلی گرانی ها، گرانی دلار و کمبود ارز اعلام می شود.

ولی این درحالی است که معاون اول رئیس جمهور در همایش استانداران سراسر کشور در سخنانی به وضعیت قیمت کالاها در بازار اشاره کرد و گفت: « امروز برای ما قابل قبول نیست که نرخ هیچ کالایی به بهانه قیمت ارز افزایش یابد چرا که هر واردکننده ای که بخواهد کالا به کشور بیاورد می تواند با ثبت سفارش ارز به قیمت 4200 تومان دریافت کند. به طوری که دغدغه اکنون ما این است که میزان واردات در دوماهه ابتدای سال جاری کمی بیشتر از میزان واردات در سال گذشته شده است. 

معاون اول رئیس جمهور همکاری بخش خصوصی در کمک به پیشبرد سیاست های ارزی را قابل تقدیر دانست و در عین حال با بیان اینکه دولت کاملا به اوضاع بازار و میزان کالاهای ذخیره شده در انبارها آگاه است،‌ اظهار داشت: دولت قصد ندارد طوری در بازار مداخله کند که مطلوب بخش خصوصی نیست اما به مردم اطمینان می دهیم که ستاد تنظیم بازار با دقت کافی وظایف خود را انجام خواهد داد و اگر مواردی وجود داشته باشد که دغدغه جدی ایجاد کند حتما تصمیمات مقتضی را اتخاذ خواهیم کرد.»

نگارنده از همین جمله آقای جهانگیری «به مردم اطمینان می دهیم که ستاد تنظیم بازار با دقت کافی وظایف خود را انجام خواهد داد و اگر مواردی وجود داشته باشد که دغدغه جدی ایجاد کند حتما تصمیمات مقتضی را اتخاذ خواهیم کرد.»» وام گرفته و عاجزانه از معاون اول رئیس جمهور تقاضا دارد که تصمیمات مقتضی را اتخاد کند. چراکه مدت هاست دغدغه جدی مردم تامین نیازهای اساسی شان شده است.

آقای جهانگیری، خرید کالاهای اساسی، خرید گوشت و مرغ و روغن و حتی شیر و نان دغدغه جدی مردم است؛ مردم از گرانی های روزانه اقلام این بازار به ستوه آمده اند.

آقای جهانگیری، خرید مسکن و خودرو هم دغدغه جدی مردم است؛ مردم نمی خواهند قدرت خریدشان هر روز کمتر از روز قبل شود؛ حق مردم است که خودروی با کیفیت و با قیمت واقعی و مناسب داشته باشند.

مدت هاست قیمت کالاها و خدمات به بهانه گرانی دلار افزایش افسار گسیخته ای را تجربه می کند آنهم درحالی است که قبلاً دولتمردان هشدار داده بودند نباید هیچ کالایی گران شود.

تولیدکنندگان  علت اصلی این گرانی‌ها را افزایش قیمت دلار اعلام می‌کنند. قیمت دلار بعد از تعطیلات نوروز 97 به اوج رسید و به مرز 6000 تومان هم رسید. اما سرانجام 20 فروردین با اعلام معاون اول رئیس جمهور، دولت تصمیم گرفت چاره‌ای برای بازار ارز اتخاذ و از این نابه‌سامانی‌ها جلوگیری کند.

برهمین اساس هم البته از 20 فروردین با اعلام دولت، دلار با قیمت 4200 تومان تک‌نرخی شد! در ساعات ابتدایی اعلام این سیاست، معاون اول رئیس جمهور از دوربین سیما به مردم گفت: بانک مرکزی به تمام نیازها با دلار 4200تومانی پاسخ می‌دهد.

اما از فردای اعلام دلار تک‌نرخی، بخشنامه‌های بانک مرکزی یکی پس از دیگر منتشر و مشخص شد فروش ارز 4200تومانی مختص همه نیست و محدودیت‌هایی دارد، برهمین اساس هم کالاهای اساسی که قبلاً با دلار مبادله‌ای و با قیمت 3700 تومان وارد می‌شدند با دلار 4200تومانی تامین خواهند شد البته دولت اعلام کرد که مابه‌التفاوت این ارزها با یارانه پوشش داده می‌شود.

قبل از اجرای سیاست ارز تک‌نرخی و بعد از آن، دولت اعلام کرد که تولیدکنندگان و اصناف نباید به‌بهانه گرانی دلار، قیمت کالاها و خدمات را افزایش دهند.

ولی چندی نگذشت که قیمت کالاهای اساسی از جمله، شیر، مرغ، روغن، گوشت، شکر و... با سیر صعودی در صدر جدول گرانی‌ها جای گرفتند.

مشخص نیست که وزرا و مشاوران محترم آقای رئیس جمهور گزارش وضعیت فعلی بازار و بخش های اصلی اقتصاد ایران را به اطلاع ایشان رسانده اند یا خیر!

امیدواریم اینبار پیش از انکه وضعیت بدتر شود دولت محترم به وزرا و مسئولان دستگاه های اجرایی دستور رسیدگی فوری را صادر کند تا بیش از این شاهد تنش در اقتصاد ایران نباشیم.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی