به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان، محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر درباره گفتوگوهای دوره چهارم با هیئت ایتالیایی با بیان اینکه یکی از موانع گفتوگوی سازنده در حوزه حقوق بشر این است که یک گروهی خود را محور قراردهند و بقیه دنیا را با آن بسنجند، اظهار کرد: این یک مانع بزرگی است؛ یعنی خود محوری در امر حقوق بشر که اسم آن را جهان شمولی گذاشتند؛ اما معنای آن جهانشمولی نیست بلکه این است که تمدن غربی خودش را به دنیا تحمیل کند.
دبیر ستاد حقوق بشر با بیان اینکه این دوره مذاکراتی که ما از 4 سال پیش شروع کردیم برای رفع این نقیصه است، گفت: اصل بر این داریم که تمدن غربی امروز بر اساس تفکر سکولار لیبرال و تجربه جمهوری اسلامی براساس عقلانیت اسلامی شکل گرفته است پس اگرچه این مبنا را قبول نداریم، ولی باید به آن احترام بگذاریم و آنها نیز باید به این دستاورد ما احترام بگذارند و بعد وارد مباحث جدی برای مقایسه شوند.
وی تصریح کرد: برای این منظور ما یک سری موضوع را در هر دور انتخاب کرده و بعد قوانین دو کشور را راجع به موضوعات با هم مقایسه میکنیم. حتی از آن فراتر میرویم و مبانی تئوریکی که هر دو کشور پشت این قانونها است را نیز مطرح مینماییم. بخصوص مراجعه به فقه اهل بیت (ع) داریم که برای اولین بار ما احساس کردیم متفکران حقوقی و سیاسی غرب خیلی علاقه مند به شناخت این مبنای فقهی هستند و لذا دوست دارند ببینند که فقه اهل بیت (ع) برای دنیای مدرن چه حرفی میتواند داشته باشد.
لاریجانی با بیان اینکه ظهور فرقههای تکفیری و داعش و پیشرفتی که در جهان اهل سنت بخصوص داشتند برای متفکرین غربی بسیار تحریکآمیز بود، گفت: از جهت اینکه به آن ها یک درجهای از علاقه ایجاد کرد که بیایند و ببینند که تفکر ما در مکتب اهل بیت (ع) چگونه است.
دبیر ستاد حقوق بشر عنوان کرد: در این دوره از مذاکرات حق استماع و عدالت اداری را پایه قرار دادیم. حق استماع یعنی حق یک شهروند در طرح شکایت، اگر هر شهروندی نسبت به امری شکایت داشته باشد طبق قانون که منبعث از شرع هست باید قاضی ما به حرفش گوش دهد. ممکن است آن دعوی قابل طرح نباشد، ولی استماع باید شود. حق استماع در مورد شهود و استیناف است؛ یعنی دادگاه رای داده طرف رای را قبول ندارد و اعتراض می کند و به این اعتراض باید گوش داده شده و توجه شود.
وی با اشاره به مباحث مطرح شده در مورد عدالت اداری، گفت: نتیجهای که طرف ایتالیایی که همه از قضات و اساتید معروف حقوق بودند، این بود که سیستم حقوقی ما یک سیستم مدرن، پیشرفته و دارای مبنا است و لذا علاقمند شدند که این مسیر را ادامه دهند.
دبیر ستاد حقوق بشر بیان کرد: از ویژگیهای دوره چهارم این بود که از اتحادیه اروپا علاوه بر ایتالیا، از کشور نروژ هم آمده بودند ، از کشور انگلیس هم بنا بود یک خانم حقوقدانی شرکت کند منتهی بیمار شد و نتوانست حضور پیدا کند و در دور آینده که قرار شد در ایتالیا برگزارشود، کشورهای اروپایی اظهار علاقه کردند که به این مباحث بپیوندند.
وی با بیان اینکه ما در این جلسات باحوصله بحث میکنیم و هیچکس شعاری بحث نمیکند، ادامه داد: یک موضوع را میگیریم تا جایی که امکان دارد در آن دقت میکنیم و هم غربیها متوجه میشوند که پشت مبانی ما چیست و هم استدلالهای آنها را ارزیابی میکنیم، به نظرم یک تفاهم و بده بستان فکری- فرهنگی بسیار عمیقی در حال شکلگیری هست و اگر این روند ادامه پیدا کند باب جدیدی در مقابل جنگ فرهنگها است که آمریکاییها و امثال اینها و نژادپرستان غربی دارند به آن دامن میزنند.
دبیر ستاد حقوق بشر درباره امیدوار بودن به ادامه این گفتوگوها بیان کرد: ما باید با حوصله و با دقت این مسیر را پیش ببریم و فکر میکنیم یک فرصت خوبی برای معرفی تفکر اسلامی ماست.
وی افزود: مذاکرات قضایی حقوق بشری ما با ایتالیا تنها نمونه اش نیست، در طول 25 سال گذشته مذاکرات متعدد دوجانبهای با کشورها در حقوق بشر داشتیم و داریم، مثلا با دولت سوئیس، ژاپن و اتریش داریم که بیشتر مبنای تفکرات دینی دارد و یکی از سیاستهایی است که از بدو تاسیس ستاد حقوق بشر در قوه قضاییه در زمان حضرت آیتالله یزدی تاکنون پیگیری شده و آن برقراری گفتوگوهایی در زمینه حقوق بشر و مسائل قضایی و مسائل فکری با کشورهای دیگر که یک جریانه یک استراتژیک موثر در جمهوری اسلامی است.