شهر مشهد پایتخت استان خراسان رضوی و همچنین پایتخت معنوی کشور عزیزمان ایران بشمار می رود که هر ساله با استقبال زیادی از سوی گردشگران و توریست های داخلی و خارجی مواجه می شود. در راستای معرفی شهر مشهد باید گفت که به نوعی اصلی ترین قطب صنعت توریسم مذهبی ایران، این شهر می باشد. مشهد با در اختیار داشتن مساحتی نظیر 204 کیلومتر مربع و قرار گیری در بخش شمال شرقی کشور، در اغلب اوقات از شرایط آب و هوایی مطلوبی برای انجام سفرهای هوایی و زمینی مناسب می باشد. مشهد در مختصات جغرافیایی 59 درجه و 15 دقیقه تا 60 درجه و 36 دقیقه طول جغرافیایی و همچنین 35 درجه و 43 دقیقه تا 3 درجه و 8 دقیقه عرض جغرافیایی واقع شده است. این شهر درست در بستر آبریز کشف رود و میان رشته کوه های هزار مسجد و بینالود جای خوش نموده و دارای فاصله مکانی 966 کیلومتری از پایتخت ایران یعنی شهر تهران نیز می باشد. ناگفته نماند که ارتفاع مشهد از سطح دریا 985 متر اندازه گیری شده است! پس برای آشنایی بیشتر با چگونگی زندگی در مشهد حتما در ادامه این مطلب با همگردی همراه باشید.
معرفی شهر مشهد الرضا (ع)
شاخصه اصلی صنعت توریسم مذهبی در ایران، شهر مشهد می باشد که از آن به عنوان دومین شهر مذهبی جهان اسلام نیز می توان یاد کرد. این شهر با قرارگیری در بخش شمال شرقی کشور و وجود مراتع متعدد، چشمه سارهای فراوان و همچنین شرایط محیطی مساعد از دیرباز مورد توجه اقشار مختلف ایرانی در برهه های زمانی گوناگون قرار گرفته است و طبق بررسی های انجام شده از سوی کارشناسان و مطالعه بر روی اشیاء بدست آمده از زمین های پیرامونی این شهر، می توان قدمت آن را مربوط به 5 هزار سال پیش از میلاد مسیح دانست و آن را بخش کوچکی از دشت های باستانی توس تصور کرد! شهر مشهد که در حقیقت با شهادت امام رضا (ع) از اهمیت های فراوان دیگری در جهان اسلام و خصوصا برای ایرانیان برخوردار شد. از دیگر مشخصات شهر مشهد این است که این شهر در همسایگی شهرهای درگز، سرخس، نیشابور و چناران قرار دارد . با کشورهایی همچون ترکمنستان و افغانستان نیز داری مرزهای مشترکی می باشد که این مهم سبب ایجاد موقعیت نظامی خاصی برای این شهر مذهبی گشته است.
مشهد در گذشته های بسیار دور همچون دیگر نقاط کشور، تنها یک روستای معمولی تلقی شده است که در اواخر سده دوم هجری بجای آن روستایی به نام سناباد قرار داشت که از توابع شهر نوغان (بزرگترین شهر دشت باستانی توس) بشمار می آمد. روستای سناباد دارای قناتی همنام خود بود و در حوالی آن نیز کاخ مجللی که متعلق بود به حاکم خراسان یعنی حمید ابن قحطبه قرار داشت که آب قنات از داخل کاخ وی گذر می کرد. با شهادت امام رضا (ع) پیکر پاک و مطهر ایشان را در آب همین قنات غسل داده اند و تبرک ایجاد شده در آن و همچنین ساخت ضریحی برای ضامن آهو سبب تجمع اسلام دوستان و علاقه مندان به ائمه اطهار علیه السلام در پیرامون روستای سناباد شد و سرانجام تا دهه 50 قرن سوم هجری با ازدیاد طرفداران خاندان علی (ع) و همنشینی آنان در مجاورت حرم حضرت امام رضا (ع) رفته رفته روستای سناباد تبدیل شد به شهرالرضا یا همان مشهد مقدس امروزی ما ایرانیان است که سالانه هزاران مهاجر خواستار زندگی در مشهد هستند.
معرفی شهر مشهد: آب و هوا
در این بند می خواهیم به معرفی شرایط آب و هوایی برای افرادی که خواهان زندگی در مشهدند بپردازیم. در معرفی مشهد باید گفت که به دلیل کشیدگی مساحت خود و همچنین قرارگیری به عنوان یک شهر مرزی دارای جبه های ورود و خروج آب و هوایی خاص و متعددی است. مثلا در این شهر بخش هایی وسیعی از دشت مشهد - نیشابور دارای اقلیم آب وهوایی سرد و خشک می باشد در حالیکه قسمتی از دشت مشهد - قوچان دارای آب و هوای سرد و نیمه خشک می باشد! به خاطر همین نمی توان قول وجود یک شرایط آب و هوایی تثبیت شده در این شهر را به کسانی که زندگی در مشهد را برگزیدند، گردشگران و کسانی که قصد سفر به آن را دارند، داد. اما با این وجود طبق آمارهای ثبت شده باید گفت مشهد نیز همچون دیگر شهرها و استان های ایران دارای آب و هوای 4 فصل می باشد و تغییر شکل طبیعت در آن کاملا محسوس است. این شهر در تا کنون بیشترین دمای گرم را در وسط تابستان با 43 درجه و همچنین کمترین رمای آن نیز مربوط می شود به فصل زمستان با میزان دمای 23 درجه زیر صفر! ناگفته نماند که مسیر ورش بادها در شهر مشهد اغلب از سمت جنوبی شرقی به شمال غربی می باشد.
معرفی شهر مشهد: جمعیت
زندگی در مشهد از 100 سال گذشته توسعه یافته است و پیشرفت از همان زمان شروع شده است و می توان تاثیرات این پیشرفت را در رشد جمعیت این شهر نیز مشاهده نمود! طبق آمار ثبت شده از نخستین سرشماری رسمی کشور که در سال 1335 انجام گرفته است، مشهد بعد از شهرهای تهران، اصفهان و تبریز با داشتن 989.241 نفر دارای رتبه چهارم در بین شهرهای پرجمعیت ایران بوده است. با گذشت تنها یک دهه و انجام سرشماری رسمی دیگری از سوی کشور در سال 1345 شمسی در اقصی نقاط ایران، مشهد توانسته است با عبور از شهر تبریز، خود را به عنوان سومین شهر پرجمعیت ایران معرفی نماید و دسته آخر نیز با توجه به اعداد و ارقام ثبت شده از سوی مرکز آمار ایران این شهر در سال 1355 شمسی توانسته است جایگاه دومی استان اصفهان را نیز در لیست شهرها پرجمعیت کشور گرفته و از آن سال تا سرشماری سال 1385 نیز در همین رده دوم تراکم جمعیتی قرار بگیرید! لازم به ذکر است که طبق آمار سرشماری سال 1385، جمعیت مردم مشهد 2.410.800 نفر برآورد شده است که این عدد قطعا تا کنون با توجه به سیر صعودی افزایش جمعیت این شهر بایستی بالغ بر 3 میلیون نفر شده باشد.
معرفی شهر مشهد: زبان مردم
عموم مردم مشهد از همان زبان فارسی بصورت ترکیبی با واژه های ریشه دار و کهن ایرانی استفاده می کنند و در این بین از گویش مشهدی نیز غافل نمی شوند! بنابراین تسلط به زبان فارسی از الزامات زندگی در مشهد است. جالب است بدانید گویش مشهدی یکی از تاثیرگذار ترین گویش های موجود در زبان و ادبیات فارسی ما بحساب می آید و می توان اهمیت این نوع از گویش را در آثار شاعرانی همچون عطار، هیام و حکیم ابوالقاسم فردوسی نیز مشاهده نمود.
معرفی شهر مشهد: دین
اساسا دین افرادی که زندگی در مشهد را برگزیدند اسلام است. در اینکه سهم زیادی از مردم شهر مشهد، مسلمان هستند و خود را شیعه علی (ع) می دانند هیچ شکی وجود ندارد چرا که با وجود حرم حضرت علی ابن موسی الرضا جز این هم نمی توان انتظار دیگری داشت ولی خوب با این اوصاف هستند افراد دیگری که در مشهد زندگی می کنند و پیرو دین و مذهب دیگری می باشند که البته اینان در اقلیت کامل به سر می برند! مثلا در مشهد محله ای به نام محله جدید وجود دارد که عمدتا یهودیان در آن زندگی می کنند. این محل دارای خانه هایی بزرگ و محکم می باشد که البته از داخل به یکدیگر راه دارند. منتها همین جمعیت اندک یهودی به دلیل بینش اقتصادی و ذهن پویای خود در هنگام توسعه شهر مشهد از محله جدید بیرون زده و ساکن خیابان های جم و جنت که امروزه آن را پاسداران می نامیم، شدند! البته عده ای از یهودیان ساکن مشهد نیز در چند ساله اخیر از کشورمان مهاجرت کرده اند. به غیر از یهودی ها، ارمنی ها نیز در مشهد مشغول کار و زندگی خود هستند! ارمنی ها از زمان آغاز حکومت قاجار وارد استان خراسان رضوی از طریق مرز باجگیران و درگز شدند و در شهرهای مختلفی همچون مشهد، نیشابور، سبزوار، بجنورد، درگز و شیروان از همان ابتدا ساکن شدند تا بالاخره با گذشت زمان اندک اندک نقطه واحدی را برای اسکان و اقامت ابدی خود انتخاب کردند و سایر مردمان هم مذهب خود را نیز از استان های اصفهان و آذربایجان به مشهد فراخوانند و اکنون در این شهر زیارتی و سیاحتی مشغول کار و تجارت می باشند.
معرفی شهر مشهد: اوضاع اقتصادی
زندگی در مشهد از نظر مسائل اقتصادی حتی در شرایط کنونی نیز که بسیاری از شهرها و استان های ایران با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند، کاملا پر رونق و چرخ اقتصادی آن در حال چرخیدن با سرعت قابل قبولی می باشد. مشهد از همان ابتدا به دلایل زیادی از جمله بهره مندی از فعالیت های صنعتی، خدماتی و کشاورزی مدام در حال توسعه و پیشرفت در کنار اوضاع پر رونق اقتصادی بوده است! وجود بارگاه مطهر امام رضا (ع) و سایر مکان های زیارتی سبب گشته تا هر ساله گردشگران و توریست های متعددی به این شهر مذهبی سفر کنند و از آن بازدید بعمل بیاورند تا در کنار سیر و سیاحت آنان، چرخه فعالیت های خدماتی از جمله هتلداری نیز صاحب رونق چشمگیری شود.از جمله محصولات کشاورزی مهم در شهر مشهد می توان به نبات، آجیل و خشکبار، چغندر قند، زرشک و صد البته زعفران اشاره کرد و از معادن مهم این شهر نیز به معدن سنگ گچ، معدن کرومیت و سنگ مرمر و در آخر نیز از معدن فلدسپات نام برد. ناگفته نماند که صنایع غذایی، پوشاکی، تولید مصالح ساختمانی، صنایع چرم، صنایع دستی محصولات محلی و همچنین صنایع فلز کاری نیز از دیگر زمینه های فعال و پویای اقتصادی در شهر مشهد قلمداد می شوند.
معرفی برخی از صنایع فعال موجود در شهر مشهد:
برای زندگی در مشهد، مطمئنا شما نیاز به ممر درآمد دارید. از این رو در ادامه به معرفی برخی از صنایع موجود در مشهد که در حال حاضر مشغول به کارند می پردازیم.
صنایع غیر فلزی:
در معرفی شهر مشهد می توان به صنایع غیرفلزی این شهر اشاره کرد. صنایع غیر فلزی مشهد از بعد انقلاب تا کنون دارای رشد قابل قبولی بوده است و البته دارای رکورد صادرات 7 میلیون دلاری کانی های غیر فلزی در سال 1375 از گمرک استان خراسان رضوی نیز می باشد که این مقدار جدای از کالاهای دیگر غیر فلزی است که از سایر گمرک استان های گوناگون ایران، صادر شده است.
صنایع غذایی:
یکی از شاخصه های اقتصاد جوان و رو به رشد مشهد، صنایع غذایی این شهر است که هر ساله مطابق با استانداردهای روزجهانی به روز شده و در حال حاضر سهم 22 درصدی از میزان صادرات کل مشهد را در برگرفته است! توجه داشته باشید که این میزان از فرآورده های غذایی علاوه بر سایر صادرات انجام گرفته در تمامی این سال ها از دیگر مرزهای کشور می باشد.
صنایع فلزی (ماشین سازی و ساخت تجهیزات):
در معرفی شهر مشهد می توان به صنایع فلزی این شهر اشاره کرد.تولید قطعات فلزی در زمینه های ماشین سازی و ساخت تجهیزات برای آنان از عمده ترین فعالیت های اقتصادی شهر مشهد بشمار می آید که می توان به جرات گفت نزدیک به 50 درصد از ساخت تجهیزات مربوط به خودروهای داخلی در همین شهر انجام می گیرد. در شمهد شرکت های خوش نامی همچون ایژ روستا، شرکت صنعتی پارت سازان را فرمان، لاما و شاران مشغول به کار در زمینه های مختلف تولید انواع گوناگونی از رینگ های سنگین و سبک، سیبک، قطعات محوری، جعبه فرمان، شاتون، میل گاردن و اسکل می باشند. در مجموع باید گفت طبق آمار 31 شرکت و کارخانه صنعتی در مشهد در حال فعالیت می باشند و می توان با کمی اختصاص بودجه به آنان نیز، شرایط گسترش محیط کاری و توسعه ای آنان را فراهم ساخت!
صنایع پوشاک، چرم و نساجی:
در حال حاضر 27 کارخانه تولید پوشاک، 14 کارخانه تولید چرم، 5 کارخانه تولید پتو، 3 کارخانه تولید پارچه فاستونی و همچنین 19 کارخانه ریسندگی نخ اکر یلیک در مشهد وجود دارند که بخش اعظمی از آنان به داخل شهر صنعتی تخصصی که به مساحت 100 هکتار به نام چرم شهر، احداث شده است. منتقل شده اند و طبق گفته مسئولان صنعت شهر مشهد نیز مابقی واحدهای تولیدی و صنفی به زودی به همین شهرک صنعتی منتقل خواهند شد! لازم است بدانید میزان ظرفیت تولید چرم استان خراسان بالغ بر 20 میلیون پا می باشد و طبق آمار ثبت شده در سال 1375 خورشیدی، نزدیک به 9 میلیون دلار از مشهد چرم به سایر نقاط داخلی و خارج از ایران صادر شده است که این مقدار برابر است با 4 درصد ظرفیت کل صادرات استان خراسان.
معرفی شهر مشهد: زمینه های تجاری مشهد
با توجه به موقعیت مکانی و همچنین ارتباطات نزدیک صورت گرفته در چند ساله اخیر از سوی استان خراسان رضوی با سایر شهرهای کشورهای همجوار، نمایشگاه بین المللی مشهد به عنوان مدیر سایت رسمی نمایشگاه های ایران انتخاب و معرفی شده است. مشهد هر ساله به دلایل زیادی مجبور به برگزاری سمینارها و نمایشگاه های مختلف و متعددی خصوصا در ابعاد بین المللی می باشد و به همین خاطر نمایشگاه بین المللی این شهر بعد از مجموعه نمایشگاه های بین المللی تهران، بزرگترین و معتبرترین نمایشگاه کل کشور تلقی می شود و زمینه ساز رویدادهای بسیار مثبتی برای ایران تا کنون بوده و خواهد بود. بطور تقریبی می توان گفت در وضعیت کنونی، مشهد میزبان بیش از نصفی از هتل ها و مراکز اقامتی کشور در دل خود می باشد. زیرا پر است از جاذبه های دیدنی و اماکن تاریخی و صنایع فعال گوناگون! از بزرگترین و مجلل ترین مراکز تجاری شهر مشهد نیز باید به الماس شرق، تابان، کیان، بازار رضا و زیست خاور اشاره کرد.
معرفی شهر مشهد: کنسولگری های واقع مشهد
زندگی در مشهد تنها مختص ایرانیان نیست و تبعات دیگری از کشورهای دیگر نیز در این شهر زندگی می کنند که نیازمند کنسولگری ها می شوند. حال پیش از پرداختن به کنسولگری های مختلف موجود در مشهد، باید به حضور دفتر نمایندگی در زمینه امور پناهندگان نیز اشاره داشته باشیم که این دفتر عالی در بلوار سجاد شهر مشهد قرار گرفته است و همه روزه به غیر از جمعه و شنبه که تعطیل می باشند، از ساعت 9 صبح الی 16 بعدازظهر آماده خدمت رسانی به عموم مراجعه کنندگان عزیز می باشند.
سرکنسولگری جمهوری ترکمنستان:
ترکمنستانی هایی که زندگی در مشهد را برگزیدند برای دسترسی به این کنسولگری باید به خیابان امام خمینی (ره) شهر مشهد مراجعه کنند. این کنسولگری همه روزه از ساعت 8:30 صبح لغایت 12 ظهر آماده به کار می باشد. توجه داشته باشید سرکنسولگری جمهور ترکمنستان در روزهای جمعه و یکشنبه تعطیل می باشد.
سرکنسولگری جمهوری افغانستان:
افغانهایی که زندگی در مشهد را برگزیدند برای دسترسی به این کنسولگری باید به خیابان امام خمینی (ره) شهر مشهد مراجعه کنند. این کنسولگری همه روزه از ساعت 8:30 صبح لغایت 14 ظهر آماده به کار می باشد. توجه داشته باشید سرکنسولگری جمهور اسلامی افغانستان تنها در روزهای جمعه تعطیل می باشد.
سرکنسولگری جمهوری تاجیکستان:
تاجیک هایی که زندگی در مشهد را برگزیدند برای دسترسی به این کنسولگری باید به بلوار سجاد شهر مشهد مراجعه کنند. این کنسولگری همه روزه از ساعت 9 صبح لغایت 12 ظهر آماده خدمت به مراجعه کنندگان خود می باشد. توجه داشته باشید سرکنسولگری جمهور تاجیکستان در روزهای جمعه تعطیل می باشد.
سرکنسولگری جمهوری عراق:
عراقی هایی که زندگی در مشهد را برگزیدند برای دسترسی به این کنسولگری باید به خیابان فردوسی مراجعه کنند.این مکان همه روزه از ساعت 8 صبح لغایت 15 ظهر آماده به کار می باشد. توجه داشته باشید این سفارتخانه در روزهای پنج شنبه و جمعه تعطیل می باشد.
سرکنسولگری عربستان سعودی:
سفارت عربستان در بلوار سجاد شهر مشهد قرار دارد و به غیر از روزهای پنج شنبه و جمعه که تعطیل می باشد، در مابقی ایام هفته از ساعت 9 الی 15 فعال و آماده ارائه خدمات خود به مراجعه کنندگان می باشد.
سرکنسولگری جمهوری اسلامی پاکستان:
سفارتخانه جمهوری پاکستان نیز در خیابان امام خمینی (ره) شهر مشهد واقع شده است و همه روزه به جز پنج شنبه ها و جمعه از ساعت 9 صبح لغایت 12 ظهر آماده میزبانی از مراجعه کنندگان خود، می باشد.
کنسولگری جمهوری قرقیزستان:
سفارتخانه جمهوری قرقیزستان در بلوار فرامرز عباسی شهر مشهد قرار گرفته و مراجعه کنندگان عزیز می توانند همه روزه به غیر از روزهای جمعه و شنبه از ساعت 9 تا 14 به نشانی مذکور این سفارتخانه، مراجعه نمایند.
معرفی شهر مشهد: دانشگاه های مشهد
دانشگاه پیام نور
دانشگاه علوم پزشکی
دانشگاه فردوسی
دانشگاه خیام
دانشگاه آزاد اسلامی
دانشگاه امام رضا (ع)
دانشگاه صنعتی سجاد
دانشگاه علمی - کاربردی جهاد دانشگاهی
دانشگاه فنی (منتظری)
موسسه آموزش عالی اسرار
موسسه آموزش عالی فردوس
معرفی شهر مشهد: هزینه خرید خانه در مشهد
برای زندگی در مشهد در نقاط حاشیه نشینی و حتی می توان گفت خارج از شهر مشهد به راحتی می توان با در نظر داشتن قیمت متری 100 هزار تومان، متناسب با بودجه خود، خانه ای را در این شهر زیارتی تهیه نمایید و اگر هم علاقه مند به بخش های مرفه نشین این شهر هستید، با پرداخت قیمت تقریبا 12 میلیونی به ازای هر متر، برای خود یک خانه لوکس خریداری نمایید. در زیر به برخی از قیمت های خرید خانه در مناطق مختلف مشهد به ازای هر متر مربع خواهیم پرداخت.
منطقه صیاد متری 2.5 میلیون
منطقه الهیه متری 1 میلیون
منطقه صادقیه متری 1.6 میلیون
منطقه دلاوران متری 3.8 میلیون
منطقه جانباز متری 2.3 میلیون
منطقه هاشمیه متری 5.8 میلیون
منطقه سناباد 5 میلیون
منطقه آزادشهر 4.8 میلیون
منطقه قاسم آباد 2.1 میلیون
منطقه وکیل آباد متری 3.5 میلیون
منطقه سجاد 6.8 میلیون
معرفی شهر مشهد: فرودگاه
فرودگاه بین المللی شهدی هاشمی نژاد که در قسمت جنوب شرقی شهر مشهد قرار گرفته است، بطور کلی قادر است در سال نزدیک به 8 میلیون مسافر داخلی و خارجی را وارد و یا از مشهد خارج کند. این فرودگاه داری زمینی به مساحت 540 هکتار و همچنین دو باند موازی که مناسب اغلب هواپیماهای مسافربری تا رده بویینگ 747 است، می باشد. فرودگاه بین المللی شهید هاشمی نژاد در حال حاضر دومین فرودگاه پر تردد کشورمان تلقی می شود و بعد از فرودگاه مهرآباد و قبل از فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) از جایگاه حائز اهمیت در ناوگان هوایی کشور برخوردار است! در شرایط فعلی 14 شرکت داخلی و 16 شرکت خارجی به سمت این فرودگاه شهر مشهد پروازهای خود را برنامه ریزی می کنند تا آمار سالانه 27 هزار زائر حج تمتع و 208 هزار زائر حج عمره از این پایانه هوایی بدست آید.
جالب است بدانید از فرودگاه شهید هاشمی نژاد بطور میانگین هر روز 160 پرواز به 51 مسیر مشخص انجام می شود که بسته به شرایط تعطیلی گهگاه ممکن است این عدد به 200 تا 230 پرواز نیز برسد! از تمام 51 مسیر تعریف شده برای این فرودگاه بین المللی، سی تا از آن ها داخلی بوده و به سمت فرودگاه های مختلف کشور صورت می گیرد و ما بقی نیز به طرف فرودگاه های کشورهای همجوار به پرواز در می آیند. لازم به ذکر است که با هماهنگی های انجام شده با وزارت خارجه کشور، چندی است امکان صادر شدن ویزا در بستر فرودگاه نیز مهیا شده است تا گردشگران با راحتی بیشتری بتوانند به مقدس ترین شهر ایران سفر کنند. یادتان باشد شهر مشهد با تمام پتانسیل های ذاتی خود قادر است حتی در سال میزبان جمعیت 25 میلیون نفری از توریست ها و گردشگران داخلی و خارجی نیز باشد.
معرفی شهر مشهد: راه آهن
یکی از سازه های برجسته در مشهد، ایستگاه راه آهن این شهر است! معمار و سازنده این ایستگاه قدیمی و جذاب کسی نیست جز یک مهندس ایرانی به نام حیدر غیایی که ساخت این سازه ناوگان حمل و نقلی را در تاریخ 25 شهریور ماه سال 34 هجری شمسی آغاز و در تاریخ 4 آبان ماه سال 45 هجری شمسی نیز آن را به پایان رساند و آماده بهره برداری اش نمود. طبق آمار ثبت شده برای ایستگاه راه آهن مشهد، این پایانه در سال 93 بستر جا به جایی 14 میلیون مسافر و بومی مشهد را مهیا کرده است و هر ساله نزدیک به 30 درصد از زائران مشهدالرا نیز از همین راه آهن استفاده کرده و خود را به مشهد می رسانند. ناگفته نماند که با توجه به افزایش تعداد زائران و حجم تقاضای سفر از طریق راه آهن به این شهر مقدس، به زودی ما شاهد تاسیس پایانه دوم ایستگاه راه آهن مشهد نیز خواهیم بود.
معرفی شهر مشهد: مترو
برای زندگی در مشهد بهتر است که از خدمات حمل و نقل شهری نیز با اطلاع باشید.
خط 1 مترو: این خط از فرودگاه بین المللی هاشمی نژاد تا انتهای بلوار وکیل آباد که تقریبا به طول 25 کیلومتر می باشد، کشیده شده است. خط یک متروی مشهد در عمق کمی از سطح زمین قرار گرفته است و دارای 10.5 کیلومتر مسیر زیرزمینی و همچنین 8.5 کیلومتر مسیر هم سطح می باشد. تعداد متروهایی که در این خط شما را از غرب به شرق و بالعکس جا به جا می کنند. 3 عدد بوده و هر کدام نیز دارای 20 واگن می باشند.
خط 2 مترو: این خط شما را از قسمت های جنوبی شهر به نواحی شمالی آن و بالعکس جا به جا می کند. خط دو متروی مشهد از طول 14 کیلومتری برخوردار است و قادر است شما را از رضاشهر به طبرسی شمالی (بخش پایینی روستای کشف) منتقل نماید. لازم به ذکر است مسافران علاقه مند به گشت و گذار در بخش های پر جمهیت مشهد می توانند با استفاده از خط دو متروی این شهر، به بخش های مورد نظر خود برسند.
توجه داشته باشید عمده ایستگاه های در نظر گرفته شده برای خط دو متروی مشهد در نواحی فقیر نشینان این شهر تاسیس شده است تا آن ها با کمترین هزینه و صرفه جویی در زمان خود، بتوانند از طریق خط دوی متروی شهر خود که بخش کمربندی صد متری یا همان بزرگراه بسیج را قطع می کند و با فاصله کمی نیز چهارراه مقدم طبرسی را پشت سر خود می گذارد، به میدان های راه آهن و سپس شعدا دست پیدا کنند. البته مسافران این خط در نظر داشته باشند که در صورت تمایل به ادامه مسیر و پیاده نشدن در ایستگاه های نامبرده شده، می توانند با عبور از میدان سعدی و میدان تقی آباد و رد کردن نقطه تلاقی با خط یک متروی مشهد، به زیست خاور و در آخر نیز با گذشت از پارک کوهسنگی به میدان فضل ابن شاذان دست پیدا کنند.
خط 3 مترو: این خط نیز به طور کلی از شهرک ابوذر آغاز شده و تا منطقه قاسم آباد که حدودا به طول 24 کیلومتر می باشد، امتداد پیدا کرده است (از جنوب شرقی به سمت شمال غربی و بالعکس). خط سه متروی شهر مشهد در اصل از ترمینال اتوبوسرانی شهر واقع در انتهای خیابان امام رضا (ع) شروع شده و تا فلکه آب و صحن جامع رضوی نیز ادامه پیدا کرده است. مسافران سوار شده در این خط بدانند که شما با عبور از چهارراه های خسروی و شهدا به میدان شهدا می رسید و بعد از آن در صورت پیاده نشدن، به میدان فردوسی، میدان جانباز (که از این میدان می توانید به بزرگراه امام علی (ع) دست پیدا کنید)، اراضی امامیه و در پایان ایستگاه متروی خط سه نیز به محل ترمینال جدید ناوگان اتوبوسرانی بین شهری که در غرب مشهد در حال ساخت و ساز می باشد، سر در بیاوردید. لازم به ذکر است که خط سه متروی مشهد دارای 22 ایستگاه می باشد که نصفی از آنان زیر زمین هستند و نصف دیگر نیز بصورت همسطح با زمین ساخته شده اند و در مجموع نیز از خطوط ریلی 19 کیلومتری از سمت شرق به غرب و برعکس برخوردار می باشد.
خط 4 مترو: این خط از متروی شهری مشهد نیز از خواجه ربیع آغاز تا شهرک رجایی (شمال به شرق و بالعکس) امتداد پیدا کرده است. طول این خط 14 کیلومتر بوده و مسافران آن می توانند با عبور از میدان شهدا و ادامه مسیر به طرف حرم مطهر از ضلع شمالی حرم، سر از میدان مصلی درآورند و در آنجا به انتخاب خود به سمت قلعه ساختمان و سپس جاده سرخس حرکت کنند. شایان به ذکر است که خط چهار متروی مشهد بیش از سایر خطوط این شهر در جا به جایی قشر متوسط و محروم مشهد، تا کنون نقش داشته است!