ماهان شبکه ایرانیان

سقفی بر بازار ثانویه

وقتی در فروردین ماه ارز را تک نرخی اعلام کردند و دستور دادند که کسی جز به آن نرخ نخرد و نفروشد و حتی نیاندیشد، فورا بازار دیگری که بازار غیر رسمی خوانده شد، بدون کوچکترین اعتنایی به دستورهای اخیر به فعالیت ادامه می‌داد

ولی متاسفانه بازهم نتوانستند بازار را از علم و فضل خود بی‌نصیب بگذارند و فرمودند که بازار ثانویه درست، ولی باید سقف قیمت برای آن تعیین شود خوب به میمنت و مبارکی! تک نرخی دستوری که با تعیین قیمت، یعنی با تعیین حداکثر قیمت معلوم شد، بازار ثانویه هم که با تعیین سقف یعنی همان حداکثر قیمت تعیین می‌شود. خوب اینها که بسیار کارهای لازم و مفیدی برای اقتصاد کشور بوده ولی باز نمیدانم چرا بازار کار خودش را می‌کند و نرخ خود را می‌دهد و انگار نه انگار که تک نرخی اعلام شده، بازار ثانویه اعلام شده، ولی خوب دولت هم که نمی‌تواند بی‌اعتنا بماند من فکر می‌کنم بزودی بازار دیگری بنام بازار ثالثیه تشکیل بشود - و چون طبعا باید برای آن‌هم سقف تعیین کرد، باز هم بازار بی‌تربیت کار خود را می‌کند و نرخ‌های جدیدی را مورد معامله قرار می‌دهد.

 و اگر واکنش بانک مرکزی و دولت در زدن سقف‌های دستوری ادامه یابد ما شاهد بازارهای رابعیه و خامسیه و ... و عاشریه هم خواهیم برد و اگر آنها هم سقف داشته باشد این روند حالا حالاها ادامه خواهد داشت.

یعنی اگر هزار تا نرخ دستوری هم تعریف شود باز یک نرخ دیگری هم بنام نرخ بازار آزاد وجود خواهد داشت مگر اینکه نرخ های دستوری را رها کنند و همگی تابع نرخ عرضه و تقاضا در بازار شوند و البته با تزریق‌های به موقع مثبت و منفی آن بازار را کنترل و هدایت کنند.

بارها گفته شده و حقیر هم گفته‌ام که بالا رفتن حجم نقدینگی باعث ایجاد تورم و کاهش ارزش پول ملی می‌شود.

و اما دلیل دیگری که می‌تواند به شدت به پول ملی ضربه بزنند همانا تعیین نرخ مصنوعی و غیر واقعی برای ارز است.

برای مثال اگر قیمت واقعی دلار آمریکا مثلا ٦٠٠٠تومان باشد و قیمت دستوری برای آن به هر دلیلی حتی خیرخواهانه مثلا ٤٠٠٠تومان تعیین شود علاوه بر ایجاد رانت و بی‌عدالتی که حادث می‌شود، اتفاق دیگری هم که می‌افتد اینست که به ازای هر مقدار دلار که به جای ٦٠٠٠تومان با قیمت ٤٠٠٠تومان به فروش می‌رود، باید همان مقدار هم به جای ٦٠٠٠تومان به ٨٠٠٠تومان فروخته شود تا تعادل برقرار شود و مقدار نقدینگی که می‌باید، به سیستم باز گردد.

 اگر فرض کنیم - در سال96 حدود پنجاه میلیارد دلار را با قیمتی در مجموع دو هزار تومان زیر قیمت واقعی به بازار تزریق کرده باشیم - به جای اینکه  با توجه به اختلاف نرخ بهره و تورم ما با کشورهای حوزه دلار - اگر قرار بوده حدود 12درصد به قیمت دلار در اول سال97 افزوده شود که چیزی حدود 600تومان می‌شده - متاسفانه باید بار آن ارزان فروشی‌ها را هم بر دوش قیمت‌های سال جدید گذاشت و به جای 600تومان، 2600تومان به قیمت واقعی سال گذشته اضافه کرد - (یعنی اگر ما در فروردین96 قیمت را واقعی اعلام و اعمال می‌کردیم و به جای پافشاری روی قیمت میانگین 3600تومان به قیمت 5600تومان تمکین می‌کردیم - اول سال97 هم با خیال راحت قیمت را در 6200 داشتیم - بدون نوسان و دردسر - ولی الان باید تقاص آن ارزانی ارز در سال96 را قیمت‌ها در سال97 بدهد و البته اگر سال97 هم نخواهد آن خسارت را جبران کند و بخواهد به شیوه گذشته ادامه دهد بار این ندانم کاری‌های عمدی به دوش سال بعد یا سال‌های بعدتر می‌افتد و این است نتیجه پافشاری بر قیمت‌های مصنوعی و دستوری.

*رییس سابق کانون صرافان

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان