طبیعت سحر آمیز شمال ایران مکان های حیرت انگیزی را در دل خود جای داده است. زیبایی و جذابیت این سرزمین وسوسه همیشگی برای علاقمندان به سفر است. افرادی که می خواهند لحظه هایی را در میان فضای آرامش بخش طبیعت بگذرانند. طبیعت هر نقطه از زمین ویژگی های خاص خودش را دارد و این ویژگی ها متناسب با آب و هوای هر منطقه متفاوت خواهد بود بنابراین کمتر مکانی را می توان یافت که ویژگی های آب و هوایی متفاوتی داشته باشند اما شبیه به هم باشند.جنگل ها با درختان بلند و سرسبز خود، کوه ها با استواری و قدرت صخره های خود و دشت ها با گل های رنگارنگشان هر کدام ویژگی خاص خود را دارند. در میان این پدیده های طبیعی، آبشارها به نوعی مجزا و متفاوت از سایرین به نظر می رسند.نمایش زیبایی از حرکت و سقوط در دل طبیعت که روح تازه ای را به فضای اطراف می بخشد. قبل از این درباره خصوصیات طبیعی و ویژگی های مناطق مختلف ایران صحبت کرده ایم. استان گیلان با آب و هوا و طبیعت خاص خود به نوعی بهشت را به مهمانان خود هدیه می دهد. این استان چند رودخانه پر آب نیز دارد. اگرچه این روزها خشکسالی های متعدد میزان آب این رودخانه ها را به شدت تحلیل برده اما هنوز هم می توان آبشارهای متعدد گیلان را از زیباترین مناطق ایران دانست. در این مقاله به سراغ یکی از آبشارهای معروف گیلان و تفریح در آبشار لونک می رویم. با هم به دل جاده و دیدنی های آبشار لونک می زنیم و تا سیاهکل به مسیر خود ادامه می دهیم. با ما در مسیر دسترسی به آبشار لونک همراه باشید.
چرا آبشار لونک؟
1. یکی از زیباترین بخش های طبیعت استان گیلان، آبشار لونک است.
2. برای رسیدن به آبشار لونک باید از میان زیباترین جاده های شمالی ایران عبور کنید.
3. با یک تیر دو نشان بزنید. هم از آبشار لونک دیدن کنید و هم از یکی از ییلاق های استان گیلان دیدن نمایید.
در مسیر دسترسی به آبشار لونک زیبا
از هر جاده ای که وارد استان گیلان شوید، تفاوتی ندارد. برای رسیدن به دیدنی های آبشار لونک باید خودتان را به جاده سیاهکل دیلمان برسانید. این منطقه زیبا، سرشار از منظره های شگفت آور طبیعی است. پیوستگی جنگل و کوهستان که مناظر آن در طول این سفر بارها و بارها شما را غافلگیر خواهد کرد، دیده می شوند. از میان باغ های چای و شالیزارهای سرسبز شمالی عبور کنید تا در سمت راست جاده، آبشار باشکوه لونک را بیابید.
آبشار لونک، افسون طبیعت گیلان
گیلان سرزمین باران و سبزه سرشار از حیات و زندگی است. در این خطه از شمال ایران سمبل های طبیعت همانند جنگل، باران، برنج، چای، ساحل، جلگه و کوهپایه در تلفیقی زیبا آمیزه های طبیعی را به ارمغان آورده اند. البته در ماه خرداد غیر از جنگل و ییلاق، شانس دیدن یک اثر منحصر به فرد طبیعی را هم در این منطقه دارید. جاده های روستایی دیلمان را که به سمت جنوب شرقی ادامه دهید به داماش معروف و سوسن های چلچراغ زیبایش می رسید. سیاهکل یکی از شهرستان های خوش آب و هوای استان گیلان است که از سه منطقه شامل منطقه آبرفتی، منطقه کوهپایه ای هم چنین منطقه کوهستانی تشکیل شده است. جاده کوهستانی سیاهکل به دیلمان یکی از زیباترین جاده های استان گیلان است. این مسیر 50 کیلومتری از شالیزارهای سرسبز برنج شروع می شود، از جنگل های انبوه می گذرد و در انتها از ییلاق های سرسبز سردر می آورد. به دیلمان که نزدیک می شوید، کم کم به جای جنگل، دشت های سرسبز و ییلاقی پیش چشمتان ظاهر می شود و خنکای هوا شما را برای تفریح در آبشار لونک بیشتر از هر زمان دیگری وسوسه می کند. در یک گوشه از این جاده کوهستانی، آبشار زیبایی وجود دارد که به اسم آبشار لونک معروف است. آبشار لونک از دو آبشار تشکیل شده که در کنار هم در دل طبیعت جاری هستند. پهنای این آبشارها در گذشته به بیست متر می رسید. در سال های اخیر با اوج گیری خشک سالی میزان آب بسیار کمتر از گذشته شد. این آب از آبشار، از ارتفاع 6 متری منطقه جاری می شود و به رودخانه شیم می ریزد. لونک یک زندگی جاری شده در طبیعت است. زیبایی این آبشار چشم را خیره می کند. عده زیادی از زوج های جوان گیلانی در روز ازدواجشان آمدن به کنار آبشار را جز برنامه های اصلی خود قرار می دهند تا در کنار این چشم انداز خارق العاده دیدنی های آبشار لونک از روز بزرگ زندگیشان یادگاری ثبت کنند. در فصل بهار و پاییز آب آبشار به بیشترین حد خود می رسد و در تابستان از مقدار آن کم می شود. زمانی که بارندگی به حد کافی باشد دو آبشار به هم پیوند می خورند و منظره حیرت آوری از شکوه طبیعت را ایجاد می نمایند.
تفریح در آبشار لونک دیدنی
گشت و گذار در جنگل
محل قرار گیری آبشار لونک در دل جنگل است. این یک منظره شگفت آور طبیعی است. برای دیدن آبشار باید به دل طبیعت بزنید و از میان درختان سر به فلک کشیده عبور کنید. درحالی که به آواز پرندگان جنگلی گوش سپرده اید از میان گل های رنگارنگ بگذرید. این یک منظره طبیعی بی بدیل است که هرکسی را محو تماشای خود می کند.
رودخانه خروشان
اندکی آن طرف تر از آبشار، یکی از زیباترین رودخانه های گیلان قرار دارد. این رودخانه در دره قرار گرفته و اختلاف آن با مسیر آبشار به حدود صد می رسد. این رودخانه یک منظره بکر و زیبا از طبیعت گیلان است.
پیک نیک
اطراف آبشار و حاشیه مناطق جنگلی محل مناسبی برای یک پیک نیک دوستانه و خانوادگی است. بساط پیک نیک خودتان را در کنار یکی از درختان جنگلی برپا کنید و از بودن با عزیزانتان لذت ببرید. لوازم مورد نیاز برای پیک نیک را به همراه داشته باشید و مراقب باشید در جنگل در زمان تفریح در آبشار لونک آتش روشن نکنید.
آب بازی
گرمای هوای بهار و تابستان و آب آبشار یک فرصت استثنایی برای آب بازی و خنک شدن در دل طبیعت و زمانی برای شاد بودن در زمان دسترسی به آبشار لونک را فراهم می آورد.
عکاسی
مناظر طبیعی این ناحیه آنقدر ناب و چشم نواز است که به هرکسی سوژه ای برای عکاسی می دهد. بهتر است دوربین مناسبی همراه داشته باشید تا برای ثبت خاطرات خود در میان دیدنی های آبشار لونک دست به کار شوید.
امکانات گردشگری
در منطقه دیدنی های آبشار لونک برای مسافران امکانات اولیه مانند منقل های بتونی برای کباب، سرویس بهداشتی و آب لوله کشی تدارک دیده شده و برای ساده تر کردن دسترسی به آبشار لونک، این مسیر به صورت پلکانی و پله پله می باشد. در طرف دیگر جاده و روبروی آبشار تعدادی فروشگاه و ایستگاه صنایع دستی قرار دارد. سرویس بهداشتی و آلاچیق ها نیز در کنار رودخانه هستند.
پوشش گیاهی، جادوی درختان سر به فلک کشیده
درختان مختلفی در این منطقه وجود دارند. توسکا، خرمندی، راش، ممرز و انجیری از مهمترین درختان این منطقه هستند که در اطراف آبشار به وفور دیده می شوند. در کنار این درختان گیاهان بسیاری نیز روییده اند. جلوه طبیعت این منطقه در بهار با گل های رنگارنگ خودنمایی می کند.
مناسب ترین فصل برای سفر
نمی توان گفت که دقیقا کدام فصل برای این سفر بهتر است. طبیعت این منطقه در هر فصل از سال زیبایی های خاص خود را دارد اما پر آب ترین زمان برای تفریح در آبشار لونک در بهار و پاییز است. در ادامه توضیح اندکی درباره شرایط آبشار در هر فصل سال خواهیم گفت. در فصل بهار آبشار پر آب ترین وضعیت خود را دارد. این زمانی است که گل های رنگارنگ، دشت های منطقه را شگفت انگیر کرده اند. از میان ماه های بهار، اردیبهشت را برای دسترسی به آبشار لونک پیشنهاد می کنیم. در سال های اخیر میزان آب رودخانه ها شدیدا کم شد. در تابستان گرمای هوا نیز مزید بر علت می شود و آب آبشار کاهش پیدا می کند. با این وجود این زمانی است که طبیعت این منطقه در اوج بالندگی و سرسبزی خود قرار دارد. شروع بارندگی های پاییزی و کم شدن گرمای تابستان موجب افزایش آب آبشار می شود. در اواسط پاییز فضای رنگارنگ برگ های درختان بهشتی از رنگ ها را پیش چشم شما می گسترد. افراد کمی پیدا می شوند که زمستان را برای سفر به لونک انتخاب کنند اما حتی در همین فصل هم طبیعت برف پوش دیدنی های آبشار لونک چشم نواز و زیباست.
اقامتگاه
چنانچه مایل به اقامت در این مکان باشید سه گزینه پیش رو دارید: اجاره کردن خانه های محلی، گرفتن اتاق در هتل یا اقامت در مهمانسراهای شهرهای اطراف. البته هستند افرادی که تمایل دارند شب را در طبیعت بگذرانند. اگر شما نیز مایل به گذراندن شبی در طبیعت هستید توصیه ما به شما این است که درباره کمپ زدن و اقامت در چادر اطلاعات لازم را داشته باشید و حتما لوازم مورد نیاز خود را از قبل تهیه کنید.
راه دسترسی به آبشار لونک بی مثال
آدرس
استان گیلان، جاده سیاهکل - دیلمان. برای رفتن به آبشار لونک باید به سیاه کل بروید و از آنجا به جاده دیلمان وارد شوید. پس از طی کردن حدود 21 کیلومتر می توانید آبشار را ببینید. فاصله آبشار لونک از شهر رشت 60 کیلومتر می باشد و فاصله آن از دیلمان حدود 24 کیلومتر است.
دیدنی های اطراف
گل سوسن چلچراغ
سوسن چلچراغ نخستین گیاهی است که به عنوان میراث ملی در ایران به ثبت رسیده است. از آنجا که شکوفه های این گل با رنگ سفید به صورت واژگون باز می شوند نام سوسن چلچراغی به خود گرفته است. انتهای گلبرگ های آن پوشیده از دانه های برجسته و پرچم های بسیار بلند است. قامت این گل حدود یک متر است. گل سوسن چلچراغ از جمله گل های نادر و کمیابی است که تاکنون فقط در دو نقطه جهان شناسایی شده است، یکی در روستای داماش و دیگری در منطقه لنکرن جمهوری آذربایجان. پس از معرفی این گل در همان زمان از سوی شورای عالی محیط زیست در زمره آثار زیست محیطی ملی کشور به ثبت رسید و طی این سال ها رویشگاه سوسن چلچراغ در روستای داماش به مساحت 4 هکتار تحت حفاظت قرار گرفته است. هر ساله در نیمه دوم خرداد ماه هنگامی که سوسن چلچراغ به گل می نشیند، از طرف سازمان محیط زیست یک روز به نام روز طبیعت و گلگشت تعیین می شود و جشنواره با شکوهی در اطراف داماش برگزار می شود. اهالی منطقه عمارلو با لباس های محلی زیبا در تفریح در آبشار لونک شرکت می کنند و با شادی و نشاط مراسم ویژه ای را بر پا می کنند.
کوه درفک
قله درفک آتشفشان خاموش منطقه گیلان به ارتفاع 2733 متری در البرز غربی قرار دارد که از دیرباز در اذهان کوهنوردان طنین انداز بود. این کوه، کوهی زیبا چشم انداز و یکی از نعمت های بی نظیر خداوند است. آغاز کوه درفک بلندی های شرق دره سپید رود بوده و رشته کوه های غرب گیلان تا مرز این دره پیش آمده و از آن پس قله درفک با کوهپایه های جنگلی انبوه و دیواره صخره ای که تمام دشت گیلان را در برگرفته است، تمام می شود. این کوه سرچشمه دو رود بنام های سیاه رود در رودبار و چاه رود در لاهیجان می باشد.
منطقه سرسبز دیلمان
دشت تپه ماهوری با پوشش استپ کوهی که توسط بوته های تیغه دار و مزارع گندم پوشیده شده است، نوازشگر چشمان حیرت زده ناظر ره خسته است.
چشمه آب معدنی لاریخانی و غار اسپهبدان
چشمه لاریخانی در نقطه پایانی جنگل لاریخانی و در کوه منتهی به دیلمان قراردارد. آب گوارا و سردی دارد. چشمه به منبع آب منتقل شده و سر ریز آن برای عموم است. در کنار چشمه دشت کوچکی وجودارد که مردم در آن چادر می زنند. قصابی، کبابی، خواربار در محل فعال است. در فصل میوه روستائیان محصولات باغی را در کنار چشمه به گردشگران عرضه می کنند. غار اسپهبدان در روستای شاه شهیدان از توابع دهستان خورگام، بخش خورگام شهرستان رودبار واقع شده است. این غار که مربوط به عصر آهن می باشد به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
توصیه هایی به مسافران
از طبیعت مراقبت کنید. همواره کیسه ای برای جمع آوری زباله های خود همراه داشته باشید. زباله ها را در دل طبیعت رها نکنید. به سادگی می توانید آن ها را با اتومبیل خود به سطل آشغال های شهری برسانید. اگرچه شمال ایران منطقه ای سرسبز و پر باران است اما میزان بارندگی و مقدار آب رودها در سال های اخیر افت چشمگیری داشت. جنگل های این مناطق توسط قاچاقچیان چوب و زمین خواران غارت شده اند. در حفظ طبیعت این بهشت زیبا کوشا باشیم و در پایان با مصرف درست آب این میراث ملی را به فرزندان خود نیز انتقال دهیم