به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایرنا، «سید حمید حسینی»، افزود: اعمال تعرفه های گمرکی جدید، مانعی در روند صادراتی ایران از غرب کشور ایجاد نکرده است و دو کشور همچنان مبادلات تجاری خود را دنبال می کنند.
وی اضافه کرد: در چهار ماه نخست امسال 2 میلیارد و 584 میلیون دلار کالا (به جز برق و گاز) به عراق صادر شده است ، در حالی که این رقم در مدت مشابه پارسال 2 میلیارد و 54 میلیون دلار ثبت شده بود.
دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق اظهار داشت: تعطیلات نوروزی در ایران، ماه رمضان و توقف حمل و نقل بار بمدت 10 روز از سوی کامیون داران، محدودیت هایی بودند که در چهار ماهه نخست امسال در مسیر صادراتی ایران به عراق قرار داشتند اما اینها سبب کاهش ارزش صادرات نشد.
** افزایش تعرفه ها
حسینی در مورد اعمال تعرفه های گمرکی جدید برای واردات کالا به عراق گفت: برخی از این تعرفه ها تاثیری در صادرات ما ندارد؛ به عنوان نمونه ایران در بازار کت و شلوار عراق حضور چندانی ندارد و تعرفه های مربوط به آن بیشتر صادرات ترکیه را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزایش 200 درصدی تعرفه واردات کتاب های درسی را یادآور شد و گفت: این تعرفه نیز تاثیری در صادرات ما ندارد، زیرا کتاب های درسی مورد نیاز عراق از کشورهای عربی مثل لبنان وارد می شود.
به گفته دبیر کل اتاق مشترک ایران و عراق، ایران تولیدکننده و صادرکننده دیزل ژنراتور هم نیست؛ بنابراین، افزایش تعرفه گمرکی این کالا نیز صادرات ایران را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
حسینی اضافه کرد: افزایش تعرفه بعضی اقلام مانند شوینده ها، خامه و سیب زمینی خلال، ممکن است موجب کاهش مصرف عراقی ها شود که در این صورت بر صادرات ما تاثیر می گذارد.
وی یادآور شد: افزایش 50 درصدی تعرفه واردات مرغ و سایر فرآورده های وابسته به آن به دلیل شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در ایران، صادرات مرغ و تخم مرغ به عراق از یک سال پیش متوقف شده است.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق گفت: صادرکنندگان مرغ حضوری پایدار در بازار عراق ندارند به همین سبب این کشور نیاز خود را بیشتر از ترکیه و اوکراین تامین می کند.
حسینی اظهار داشت: سازمان دامپزشکی کشور به سازمان جهانی بهداشت دام (IVO) اعلام کرده که ایران عاری از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است و این نهاد بین المللی نیز به زودی این موضوع را به دامپزشکی عراق اعلام می کند؛ به این ترتیب انتظار می رود، صادرات مرغ ایرانی به عراق آزاد شود.
وی افزود: انتظار داریم در روزهای آینده واردات مرغ به عراق آزاد شود و ما بازار اربعین را از دست ندهیم.
شورای وزیران عراق به تازگی تصمیم گرفته است تا تعرفه گمرکی برخی از اقلام وارداتی را از تاریخ چهاردهم مردادماه برای مدت چهار سال در تمامی پایانه های مرزی افزایش دهد. بر اساس این تصمیم، تعرفه گمرکی واردات کت و شلوار مردانه 20 درصد، مواد شوینده و بهداشتی 30 درصد، مرغ و سایر فرآورده های وابسته 50 درصد، ژنراتورهای برق 26 درصد نسبت به قبل از این افزایش یافت.
شورای وزیران عراق همچنین تعرفه گمرکی واردات خامه، واکسن نیوکاسل، واکسن طاعون ونشخوارکنندگان کوچک را 100 درصد، واردات بلوک های سبک ساختمانی را 27 درصد، کتاب های درسی مقطع ابتدایی و راهنمایی را 200 درصد و تعرفه چیپس سیب زمینی را 85 درصد افزایش داد.
«ناصر بهزاد» رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در بغداد گفته است: روند افزایش تعرفه های گمرکی از ماهها قبل آغاز شده است و پیش بینی می شود همچنان با قدرت ادامه یابد.
وی گفت: سیاست رشد تولیدات داخلی و تصمیم دولت عراق برای حمایت از آن عاملی برای افزایش تعرفه های گمرکی در این کشور شد و این امر نیازمند توجه ویژه فعالان اقتصادی ایران به امر سرمایه گذاری به جای اکتفا به فروش کالا است.
بهزاد اضافه کرد: عراق 72 قلم کالای جدید را نیز در فهرست حمایت از تولیدات داخلی خود قرار داده است و احتمال افزایش تعرفه های آن وجود دارد.
بر اساس آمارهای سازمان توسعه تجارت ایران، حجم مبادلات تجاری ایران و عراق در سال گذشته 6 میلیارد و 502 میلیون دلار بود که بجز 77 میلیون دلار صادرات عراق به ایران، بقیه به صادرات ایران به عراق اختصاص داشت.
مهمترین اقلام صادراتی ایران به عراق شامل «اجزا و قطعات توربین های بخار»، «صفحه ها، ورقه های نازک و نوارهای پلاستیکی»، «پنیر»، «بستنی»، «لوازم خانگی»، «کولرهای آبی خانگی»، «مصنوعات پلاستیکی» و «لوازم آشپزخانه» است.