به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان؛نشریه گاردین در تحلیلی نوشته است که درگیری اخیر عربستان با کانادا پرده از چهره واقعی بن سلمان شاهزاده سعودی برداشت. سیاست خارجی عربستان زنگهای هشدار را به صدا درآورده است.
این نشریه مینویسد: محمد بن سلمان ولیعهد و رئیس دولت عربستان که روابط دوستانهاش با غرب همواره مورد تحسین متحدین غربی وی بود، در کمتر از یک هفته تمام روابط خود با کشور کانادا را به دلیل انتشار یک توئیت قطع کرد.
کریستیا فریلند، وزیر امور خارجه کانادا درباره وبلاگ نویس عربستانی ریف بداوی که در سال 2012 به دلیل فعالیت در فضای مجازی دستگیر شد و خواهرش سمر بداوی از فعالان حقوق زنان در عربستان توئیتی منتشر کرد. در پی انتشار این توئیت وزارت خارجه کانادا خواستار آزادی فعالان حقوق بشری در عربستان شد.
عربستان سعودی با اخراج سفیر کانادا و فراخواندن سفیر خود از این کشور، تعلیق پروازهای عربستان به تورنتو و بازگرداندن هزاران دانشجوی سعودی از دانشگاههای کانادا و قطع روند درمان بیماران در کانادا به این اظهار نظر پاسخ داد.
وزارت خارجه عربستان سعودی در توئیتی نوشت: «موضع کانادا مداخله آشکار در امور داخلی پادشاهی عربستان است و در تقابل با اصلیترین مقررات بین المللی و قوانین مربوط به روابط بین دولت هاست.» این وزارتخانه سعودی هشدار داد: «هر اقدام آتی طرف کانادایی در این جهت به معنای حق مداخله ما در امور داخلی کانادا محسوب میشود.»
بن سلمان مردی که برای تحکیم موقعیتش تلاش میکند، بسیار متفاوت از شاهزاده مدرنی است که نیویورک تایمز به تصویر میکشد. مردی که در زمان بیداری اسلامی در خاورمیانه به شدت ترسیده بود. او به جنگ در یمن و کشتار غیرنظامیان ادامه میدهد. به محاصره قطر برای به زانو درآوردن آن بیش از یک سال ادامه داده، اما رشد اقتصاد قطر همچنان روندی صعودی دارد. در مقابل در ماه ژوئن اعلام شد که عربستان در معرض فروپاشی سرمایه گذاری داخلی قرار گرفته است. بن سلمان حتی نتوانست وعده کوچکی مانند رانندگی زنان را جامه عمل بپوشاند. وی فعالان حقوق زنان را دستگیر کرد. اما این کشور تاکنون با انتقادات خفیفی از سوی متحدان خود روبرو بوده است.
و البته ترامپ. وجود ترامپ در این باره کم تاثیر نیست. رفتارهای عربستان سعودی منفک از شرایط دیپلماتیک بین المللی نیست. عربستان سعودی ترامپ را پیش روی خود میبیند که دیکتاتوریهایی که مردمان خود را رنج میدهند، تشویق و ستایش میکند و البته خود نیز با کانادا در حال مبارزه است.
براساس گزارش مطبوعات عربستان سعودی، کانادا دلیلی اخلاقی برای قضاوت درمورد عربستان ندارد؛ چرا که خود مردم کبک را سرکوب میکند و زندانیان جوان و کم و سن وسالی را در زندانهای خود دارد.
عربستان سعودی همواره به دلیل توانایی اش برای خرید تسلیحات گران قیمت و تزریق پول نقد مورد تحسین غرب بوده است. اما به نظر میرسد در حال حاضر با احساس توانمندی بیشتر، سبب برانگیختن نگرانیهای حقوق بشری شده است. عربستان در دوره فرمانروایی بن سلمان بر این کشور با کانادا و آلمان و سوئد درگیر شده است. با قطر و یمن و لبنان نیز منازعه داشته است. در عربستان هیچ فشاری از پایین به بالا وجود ندارد. فقط یک اتفاق رخ میدهد آن هم توسط شاهزاده غربگرایی که قادر به درک عدم کارآیی قوانین قدیمی در جهان مدرن نیست.