به گزارش خبرنگار مهر، شاید بسیاری از ما که «برادران کارامازوف» را خواندهایم و تحلیلهای پرشماری نیز درباره آن دیدهایم، هنوز نمیدانیم در پس شعر بیمارگونه «ایوان کارامازوف»، یعنی «افسانه مفتش اعظم» چه اندیشه سیاسی عمیقی نهفته است و داستایفسکی در پی تفهیم چه نکتهای است.
«برادران کارامازوف» هم مانند سایر رمانهای بززرگ «فئودر داستایفسکی» به مسئله تاثیر مدرنیت رادیکال بر تمدن غرب و روسیه میپردازد. انتقادهای داستایفسکی بسیار عمیق و گزنده است و نقطه اوج سیاست را در تاخت و تاز حکومتهای استبدادی تمامیتخواه پیشبینی کرده است؛ حکومتهایی که در آلمان هیتلری و شوروی استالینی در قرن بیستم ظهور کردند.
داستایفسکی بیش از اینکه تنها یک شاعر و رماننویس بزرگ باشد، یک فیلسوف و عارف بود؛ چیزی که «آلیس ساندروز» تلاش کرده در کتاب «آخرالزمان سیاسی؛ سیاست و مفتش اعظم داستایفکی» نشان دهد.
«مفتش اعظم» بیشک عمیقترین اثر و چکیده اندیشه ناب داستایفسکی و حاصل دوران پختگی اندیشه اوست. این اثر به گونهای شگفتانگیز دربرگیرنده ژرفترین دیدگاههای الهیاتی، سیاسی و فلسفی داستایفسکی است و «الیس ساندروز» در این کتاب به واکاوی عمیقترین لایههای معنایی نهفته در «افسانه مفتش اعظم» میپردازد.
کتاب 472 صفحهای «آخرالزمان سیاسی؛ سیاست و مفتش اعظم داستایفکی» را حیدر خسروی به فارسی برگردانده و انتشارات فلات آن را در شمارگان 500 نسخه و با بهای 49 هزار و 500 تومان منتشر و راهی کتابفروشیها کرده است.