ماهان شبکه ایرانیان

روستای آلاشت ؛ بهشتی تاریخی در طبیعت مازندران

 برای شروع یک هفته خوب و سرشار از انرژی باید یک آخر هفته عالی را سپری کرد. به همین منظور بهتر است، بار #سفر بربندیم و راهی یک سفر کوتاه که خاطرش به بلندای عمر باقی می ماند، شویم.

 برای شروع یک هفته خوب و سرشار از انرژی باید یک آخر هفته عالی را سپری کرد. به همین منظور بهتر است، بار #سفر بربندیم و راهی یک سفر کوتاه که خاطرش به بلندای عمر باقی می ماند، شویم.

در حدود 4 ساعتی تهران ، روستای زیبا وخوش آب و هوایی وجود دارد که در روزهای گرم تابستان، هوایی خنک و دلچسب دارد و گویی پنجره ای باز رو به بهشت است.

می خواهم از زادگاه رضا پهلوی برایت بگویم، جایی که طبیعت و تاریخش، مجذوبت می کند؛ جایی که ابر و مه ورودت را جشن می گیرند و به دورت می رقصند. 

آلاشت را می گویم، آلاشت #مازندران با مردمانی مهربان و مهمان نواز، که سخاوت آسمان شهرشان، بر دل و روحشان رخنه کرده و با نگاهی مهربان و لبخندی بر لب، آرام جانت می شوند.

طبیعت سرسبز، آسمان مه گرفته و کوچه های باریک و خانه های روستایی و… همه و همه نوید سفری فوق العاده را می دهند که نه یک بار و دوبار، بلکه صدها بار سفر به آن باز تازگی وطراوت دارد.

همراه با کارناوال به آلاشت برویم …

آلاشت
photo by Munnie Rahiminejad
آلاشت
آلاشت

به سوی  آلاشت

در ابتدای سفر به خیالت، منظره ای شبیه به دیگر مناطق مازندران را در پیش داری؛ اما از جاده ی ورودی روستا کمی که بالاتر می روی، هوایی خنک و مرطوب را حس میکنی که با پایین دست بسیار متفاوت است و کم کم مه خیال انگیزی اطرافت را می گیرد؛ هر چه جلوتر می روید، مه غلیظ و غلیظ تر می شود تا جایی که آن سو را نمیتوانی ببینی و باید مه شکن خوردوی خود را روشن کنی و مسیر را ادامه دهی؛ آرام آرام مه پایین می آید و گویی از یک شاهکار هنری پرده برداری می کند. 

هنگام رسیدن به آلاشت ، مه دیگر پاهایت را تا زانو گرفته و پاهات در ابر است و نگاهت به مناظر زیبای روستا.  

آلاشت سرزمینی است در دامنه شمالی فیروزکوه، در ارتفاع 1900 متری از سطح دریا با میانگین بارندگی  بین 500 تا 700 میلی‌لیتر در سال است؛ آب و هوایی معتدل و مرطوب دارد و از چند محله تشکیل شده است.

اهالی آلاشت، در نام فامیلیشان پسوند محل خود را دارند.

آب این منطقه از رودخانه چرات ( روآر ) تامین می شود که از کوه های خوزنک پرخیان و خوز سرچشمه می گیرد. این رودخانه از انتهای دره این منطقه می گذرد؛ آب مصرفی اهالی نیز از چشمه ها و آب چاه های عمیقی تامین می شود که به داخل روستا لوله کشی شده است.

آلاشت حیات وحش حفاظت شده دارد. درختان سیاه ریشه چون گردو، فندق و گیلاس و… را داخل حیاط خانه های روستایی و گوشه و کنار روستا خواهید دید.

منطقه زیبای آلاشت به نام محله قدیمی آلاشت در فهرست آثار ملی کشور ، به ثبت ملی رسیده است.

آلاشت
photo by amir hashemi
آلاشت
آلاشت

گشت و گذاری در آلاشت…

اینجا که آمدی، دیگر باید تنبلی را کنار بگذاری و با دل و جان آلاشت را بگردی و ببینی و شش هایت را از اکسیژنی ناب پر کنی تا ریه هایت تنفسی سالم در هوایی پاک را تجربه کنند.

طبیعت بکر و زیبای منطقه نباید از بازدید اماکن تاریخی ومذهبی این خطه غافلت کند، آلاشت #موزه مردم شناسی دارد که در خانه ای شمالی است در میان طبیعت آلاشت و بازدید از آن تجربه ای جالب و ارزشمند است. رصد خانه و مساجد این روستا نیز برای گردشگران دیدنی است.

قبل از ورود به این شهر، محله ای به نام کاربار است که امکانات رفاهی چون هتل و پمپ بنزین و… دارد. رصدخانه معروف آلاشت نیز در این قسمت واقع شده است.

همچنین در ورودی آلاشت ، دوراهی وجود دارد که یکی از آن ها امامزاده حسن یا به قول محلیها سر کوه و دیگری به داخل روستاهای سوادرودبار و هلی چال و چرات و … ختم می شود.

امامزاده حسن
photo by Mohammad Reza Domiri Ganji
آلاشت مازندران
آلاشت مازندران

1 ) آسمان نما یا رصدخانه آلاشت

در سال 1385 شهرداری آلاشت با کمک دو شرکت اصفهانی و شیرازی، اولین رصد خانه مازندران را در آلاشت برپا کرد.

این رصدخانه که تنها رصدخانه استان های شمالی ایران است بر فراز یکی از تپه های شهرستان #سوادکوه ساخته شد و آن را به نام  رصدخانه آیت‌الله صالحی مازندرانی نامگذاری کردند.

هدف از برپایی این آسمان نما، بالابردن جاذبه های توریستی و تفریحی آلاشت و همچنین برگزاری طرح های آموزشی بوده است.

این مجموعه دارای 2 تلسکوپ، اتاق آسمان نما، بانک نرم افزاری و کتابخانه تخصصی، نمایشگاه دائمی عکس هایی از نجوم وفضاست

آسمان نمای آلاشت
photo by Mahdi Khorramtarigh
آسمان نمای آلاشت
photo by Amir Shahcheraghian
در حال بارگذاری ویدئو ...

2 ) پاتوق شب نشینی اهالی آلاشت

از کاربار که گذشتی، در نزدیکی آلاشت، محلی به نام کاربار تپه سر را خواهی دید که اهالی شهر آلاشت، شبهای تابستان را در آن جمع می شوند و گپ می زنند و از بلندای شب های تابستان در کنار هم لذت می برند. اگر شب هنگام در آلاشت باشی، حتما صدای گپ و گفتگویشان را خواهی شنید.

از اینجا به بعد یک دوراهی را می بینی که سمت راست تو را به مسجد، شهرداری، فروشگاه، روستاهای زیحون و سواد رودبار می رساند.

اما راه سمت چپ، راهی است که تورا به آلاشت، موزه مردم شناسی خواهد رساند.

آلاشت مازندران

3 ) موزه مردم شناسی آلاشت ( زادگاه رضا شاه پهلوی )

خانه ای را که در آن رضا شاه به دنیا آمد ؛ در سال 1387 به موزه مردم شناسی تبدیل شد. در واقع این خانه متعلق به مصطفی خان، عموی رضاشاه بوده است و در میان گردشگران به خانه رضا پهلوی معروف شده است.

قدمت این خانه به #دوران قاجار و زمان صدر مشروطیت می رسد که مرداعلی خان پدر بزرگ رضا پهلوی مالک آن بوده است.

این خانه تا قبل از آن که به موزه تبدیل شود، چندین نوع کاربری را شاهد بوده، مثل مدرسه، کتابخانه و…

با ورود به این موزه با فضای خانه های قدیمی آلاشت و نوع زندگی اهالی و لوازم و ابزار زندگی آنها آشنا خواهید شد.

موزه مردم شناسی
موزه مردم شناسی
photo by Amir Ali Razaghi
موزه مردم شناسی

4 ) قدم زدن در کوچه های آلاشت

وارد کوچه های باریک و پیچ در پیج آلاشت شوید و برروی سنگفرش های آن قدم زنید. هوای نمناک و بوی طراوت و درختان باران خورده سر مستتان خواهد کرد.

شاخه های پربار آویزان درختان سیب و  آلو و گیلاس و … از دیوار خانه های خشتی و شیروانی چوبی آن ها منظره ای تماشایی را خلق کرده است.در این کوچه های خیال انگیز، حس میکنی به کودکی برگشتی و تمام وجودت را شور و شوق کودکانه فراگرفته و می خواهی آواز باز باران با ترانه را بلند برای دلت بخوانی.

آلاشت مازندران

5 ) مسجد رضا شاه یا مسجد جامع

رضا شاه برای یادبود پدرش مسجدی در بالامحله در شمال غربی آلاشت بنا کرد. تا قبل از انقلاب در ضلع شمال شرقی مسجد، مجسمه ای از رضاشاه بود که در سال 58 تخریب شد. این مسجد که به مسجد امام حسین(ع) شهرت دارد، گنبدی طلایی رنگ و دو منار دارد که از دور پیداست. دیواره های مسجد با سنگ مزین شده است.

6 ) هتل  قدیمی آلاشت 

این هتل که امروز نیمه مخروبه است، در زمان پهلوی دوم برای اقامت موقتی دربار و خانواده ساخته شد. قسمتی از آن امروز در اختیار کارکنان پمپ بنزین و شرکت نفت است.

آلاشت مازندران
photo by Amir Ali Hashemi

7 ) معبد دختر پاک 

معبدی برای بانوان شهر. در جنوب آلاشت.

در شهر گلیان معبدی وجود دارد که تنها بانوان اجازه ورود به آنرا دارند و می گویند مدفن بانویی پاکدامن است. روزهای جمعه بانوان برای برآورده شدن آرزوهایشان به این مکان می روند. این مکان قبل از اسلام معبد آناهیتا بوده است.

برای بازدید ازین معبد باید مسیری سربالایی را پیاده طی کنید.

8 ) ساختمان صنایع دستی شهر آلاشت

اینجا محلی است برای تماشا و خرید صنایع دستی اهالی. در این ساختمان بانوان را در حال بافت چادر شب خواهید دید.

آلاشت مازندران
آلاشت مازندران

وجه تسمیه آلاشت…

سفرت که خوش و بی دغدغه  است دلت می خواهد بیشتر و بیشتر بدانی از منطقه، از نامش و…

نام آلاشت شاید برایت غریب باشد و ندانی چرا به این شهر آلاشت میگویند؛ از اهالی یا شخصی بلد سوال کرده و پاسخش را خوب گوش کن.

درباره این نام چنین می گویند که:

نام این منطقه را به سه شکل  ” آلاشت” ، ” اِلاشت ” و ” اَلاشت ” تلفظ می کنند. از زبان اهالی ” اِلاشت” را بیشتر خواهی شنید؛ اما آلاشت در میان مردم زمانی رایج شد که مامورین ثبت احوال، در شناسنامه های مردم نام آلاشت را ثبت کردند و بعد از آن سازمان جغرافیایی ارتش نیز همینطور این نام را نوشت. 

درباره چرایی این نام، چند دلیل را آورده اند که معروفترین آن آشیانه عقاب است.

( برگرفته از پهلوان،کیوان،فرهنگ عامه الاشت)

آلاشت مازندران

پوشش گیاهی و جانوری آلاشت

با توجه به ارتفاع و آب و هوای آلاشت، گونه های متنوع کوهستانی خود را با شرایط این منطقه وفق داده اند.می توان به درخت های جنگلی چون تلکا، زالزالک،  ازگیل، زرشت،  ترنج، سف،  ممرز، مرس، موزی، سنوبر، سرو،  کاج، سیتی، آلوچه، آلو، سیب، گلابی، گیلاس، گردو، آلبالو، شاه توت، زرد آلو و هلو و … نام برد.

از گیاهان دارویی نیز می توان به بنفشه، گل پامچال به زبان محلی بچابچا، گل گاوزبان، آویشن کوهی ( آشمک ) و… اشاره کرد.

جمع آوری گیاهان دارویی در بهار یکی از سرگرمی های اهالی مسن آلاشت است.

ببر، پلنگ، گوزن، بز کوهی، خر گوش،  گرگ و روباه از گونه های جانوری کوهستانی که در این منطقه زندگی می کنند؛ و پرندگانی چون کبک، قرقاول، کبوتروحشی، عقاب، کلاغ سیاه و…

آلاشت مازندران
آلاشت مازندران
photo by Amir Ali Hashemi

پیشینه آلاشت

در گوشه و کنار آلاشت تپه های باستانی دیده می شود  همچنین گورهایی که اجساد آن رو به خورشید دفن شده اند؛ ابعاد این گورها کمی از گورهای گبری در منطقه بزرگتر است. اشیای عتیقه ای از درون این گورها یافت شده نشان از قدمت و تاریخی بودن این منطقه دارد؛ اما تا کنون بررسی و پژوهشی جامع در مورد آن صورت نگرفته است.

آلاشت، زادگاه رضا شاه پهلوی شهری است.

روستای آلاشت در سال 1352 تبدیل به شهر شد و در همان سال شهرداری آن بنا شده است.

آلاشت مازندران
آلاشت مازندران

 غذایی خوشمزه در ارتفاعات سوادکوه

اهالی آلاشت غذاهای لذیذ مازندرانی را طبخ می کنند و چشیدن طعم آنها، لذتی بی وصف دارد.

ازین غذاها می توان به سبزی پلو با مغز گردو و پنیر خیکی، شیش انداز، دیس کباب، کئی پلا، خورش آلو بخارا، ورساق ( شیرینی ) ، کنس نون و … اشاره کرد.

سوغات و صنایع  دستی الاشت

خاطره این سفر جذاب و خوش را باید با دوستان به اشتراک گذاریم پس تحغه ای از این سفر با خود برایشان خواهیم برد.

می توان به ساختمان صنایع دستی رفت و از صنایع دستی اهالی چون، چادر شب و جوراب بافی و…را بخرید. 

چادرشب بافی
چادرشب بافی

شبی در آلاشت… 

اگر در این سفر قصد چند روزی ماندن دارید، در صورت داشتن کیسه خواب و چادر می توانید کمپ زنید. اما اگر با خانواده به آلاشت می روید، می توانید از سوئیت های شهرداری استفاده کنید؛ و یا اینکه از ویلاها و خانه های محلی اجاره کنید.

برخی از شرکت ها محل هایی برای اقامت کارکنانشان در این شهر در نظر گرفته اند.

آلاشت مازندران
photo by Amir Ali Razaghi
آلاشت مازندران
آلاشت مازندران
photo by saed nasr

دسترسی به شهر زیبای آلاشت…

آدرس: ایران. مازندران. سوادکوه. آلاشت.

برای رفتن به آلاشت باید از تهران به سمت جاده ی فیروزکوه حرکت کنید. در کیلومتر 40 40 جاده قائمشهر به سمت فیروزکوه بعد از شهر زیر آب و روبروی پاسگاه پلیس راه ، مسیر اصلی آلاشت آغاز می شود. برای پیدا کردن این جاده می توانید از تابلوی آلاشت 35 کیلومتر کمک بگیرید.

زمان تقریبی برای این سفر در حدود 3 تا 4 ساعت است.

 

مسیر تهران به آلاشت
جاده آلاشت
آلاشت مازندران
photo by Reza Dehkordi

توصیه های دوستانه کارناوالی

در این سفر به از دیگرجاذبه های دیدنی  اطراف آلاشت چون، آبشار چرات ( آبشارنارم ) در روستای چرات، معادن زغال سنگ کارمزد و کارخانه زغال شویی و… نیز بازدید کنید.

همچنین در طول مسیر ، در جاده ی فیروزگوه حتما توقفی داشته باشید و از پل ورسک دیدن کنید.

این مسیر را  اغلب اوقات مه فرا گرفته، به همین خاطر رانندگی در جاده آلاشت نیاز به احتیاط و دقت بسیار دارد. در مه از مه شکن، فلاشرهای روشن و… استفاده کنید. به هیچ وجه از مسیر اصلی خارج نشوید  و به خطوط سفید توجه کنید. 

اگر اهل طبیعت و کمپینگ هستید، نوشیدن چای خوش عطر و طعم آتشی را هرگز فراموش نکنید. در این هوای نمناک مه گرفته، تجربه ای لذت بخش خواهد بود.

آلاشت مازندران
آلاشت مازندران

سخن کارناوال

سعی کنیم آخر هفته های خود را با برنامه ریزی به  تفریح و گشت و گذار در اطراف شهرمان بپردازیم تا برای آغاز هفته، سرشار از انرژی باشیم.

آلاشت پیشنهاد این هفته کارناوال به همراهان همیشگی خود است. تجربیات خود را با کارناوال در میان بگذارید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان