به گزارش ایسنا، سردار علیرضا رفاهیت، رئیس ستاد لشکر 19 فجر در اواخر جنگ به عنوان مجری تاریخ شفاهی سردار محمد نبی رودکی فرمانده لشکر 19 فجر در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران توضیح داد: با توجه به اینکه یکی از رویکردهای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تاریخ شفاهی فرماندهان در زمان جنگ تحمیلی است، تاریخ شفاهی سردار رودکی نیز به عنوان یکی از فرماندهان در دستور کار قرارگرفته است.
وی با اشاره به اینکه تاریخ شفاهی سردار رودکی از آذر سال 1395 کلید خورده و تاکنون ادامه داشته است، بیان کرد: در این دو سال 28 جلسه به منظور بیان تاریخی شفاهی سردار رودکی برگزارشده و دو جلسه دیگر باقیمانده است. این جلسات گاها از یک تا دو ساعت و نیم به طول میانجامید. در برخی از جلسات نیاز به حضور بعضی از افراد بود تا از اطلاعاتشان در زمینه موضوعی که قرار بود مطرح شود استفاده کنیم ازجمله سردار شایق، سردار عبدالله زاده، سردار فلاح زاده و سردار سلیمانی که با حضور خودشان توانستیم اطلاعات مفید و مستندی را مطرح کنیم.
سردار رفاهیت بابیان اینکه تاریخ شفاهی فرماندهان صرفا مقطع جنگ تحمیلی را شامل نمی شود افزود: در تاریخ شفاهی فرماندههان از ابتدای تولد آن فرمانده تا پایان جنگ تحمیلی مطرح میشود و زندگی شخص فرمانده و سپس نقش وی در دفاع مقدس موردبررسی قرار میگیرد. تاریخ شفاهی سردار رودکی از بدو تولد و دوران طفولیت اوآغاز شده و سپس به دوران نوجوانی و جوانی و دوران دبیرستان تا سربازی و وقوع انقلاب میپردازد و بعد به ورود سردار رودکی به سپاه و حضور در شمال غرب کشور و شروع جنگ تا پایان جنگ و پذیرش قطعنامه 598 و حوادث پسازآن اشاره میکند.
وی بیان کرد: از کل مباحثی که با سردار در این مدت بررسی کردهایم چند موضوع باقیمانده ازجمله خانوادههای فرماندهان لشکر 19 فجر که در زمان جنگ در اهواز سکونت داشتند. به علت نقش مهم همسران فرماندهان در دوران جنگ، بنابر این شد تا با حضور همسر سردار رودکی و چند تن دیگر از همسران شهدای این لشکر، خاطرات خودشان و شرایطی که در آن زمان داشتند مطرح کنند و این کار یک نوآوری در نوع خودش محسوب میشود.
مجری تاریخ شفاهی سردار رودکی ادامه داد: دیپلماسی جنگ، موضوع دیگری است که باید به آن پرداخته شود. در این مبحث، وزارت خارجه و هماهنگیهایی که با شورای امنیت سازمان ملل متحد اتفاق میافتد و حضور نمایندگان سازمان ملل در خطوط مقدم ایران و عراق در پایان جنگ بررسی خواهد شد.
وی مسائل پایان جنگ و پذیرش قطعنامه را به عنوان مهمترین موضوعات مطرحشده در تاریخ شفاهی سردار رودکی برشمرد و افزود: این موضوع بهطورکلی از پیچیدگیهای زیادی برخوردار است، پیروزیهای عراق در سال آخر جنگ، از ابهاماتی است که همیشه مطرح بوده و سؤالبرانگیز است که مثلا فاو را با وجود نبردی طولانی از عراق میگیریم ولی در سال آخر جنگ در 24 ساعت، فاو دوباره سقوط میکند به طوری که یکی از علتهای آن استفاده بیرویه عراق از سلاح شیمیایی از نوع سیانور است که در شروع عملیات متأسفانه یگانها، نصف نیروهای خود را از دست دادند.
سردار رفاهیت به یکی از موضوعاتی که برای اولین بار در تاریخ شفاهی سردار رودکی مطرحشده، پرداخت و گفت: سردار رودکی در مقطعی از غائله کردستان به اسارت نیروهای کومله و دموکرات درمیآید و ظرف 24 ساعت که در اسارت بودند با درایت خودشان آزاد میشوند، مسائلی که در این برهه مطرح میشود قابلتوجه هستند.