تهران، پایتخت همیشه بیدار ایران، شهری که در طول تاریخ پر فراز و نشیبش به دماوند سر به فلک کشیده اش می نازد ، امروز شاهکاری را در قلب خود دارد و ساکنان و عابرانش هر گاه که از تماشای تهران در میان خیابان هایش خسته شدند ، می توانند اوج بگیرند و تهران را از بالا نظاره کنند. شاهکاری که امروز در کنار برج آزادی، نماد شهر بزرگ تهران است. آسمان خراشی که 11 سال ساخت آن به طول انجامیده و امروز مایه افتخار ایران و ایرانیان است.
امروز می خواهیم به برج میلاد تهران برویم و این سازه ی سر به فلک کشیده را از نزدیک بنگریم. در این مطلب تنها به بخش معماری و سازه برج میلاد خواهیم پرداخت، اما اگر می خواهید با تفریحان این برج آشنا شوید، مطلب زیر را از دست ندهید:
اوقات فراغت در برج میلاد ؛ قدم به آسمان پایتخت
کارناوال شما را به گشتی در برج میلاد تهران دعوت می کند .
آسمان خراش پایتخت …
رهسپار خیابان های تهران که می شوی . قامت سر به فلک کشیده اش تقریبا از همه جای شهر پیداست . با تماشایش تو را به سوی خود فرا می خواند و شاهکار بودنش را به رخ می کشد . خیلی ها در هنرشان ، آن را به تصویر کشیده اند مثل عکاسانی که حتی در گذر از کنارش آن را در تصاویر ثبت شده در دوربین خود گنجانده اند . در کنار همه این زیبایی ها برج میلاد تهران حاصل تلاش و تفکر معماران و مهندسینی است که در طی 11 سال تمام تلاش خود را برای ساخت آن به کار گرفته اند .
سازه ای که کارناوال با دید دقیق تری به آن نگریسته و به دلیل گستردگی امکانات و تفریحات و ویژگی های خاص سازه ، آن را در دو قسمت با شما به اشتراک می گذارد. در این مطلب به ویژگی های سازه برج و معماری آن می پردازیم و امکانات و تفریحات این سازه را در قسمت دیگری به شما معرفی خواهیم کرد . برای آشنایی با سازه این شاهکار پایتخت با ما همراه باشید .
photo by Mohammad Mohammadi
آسمان نزدیک است
پیشنهاد ساخت #برج میلاد در سال 1370 مطرح و محل آن از بین 21 محل پیشنهادی انتخاب گردید . در سال 1373 مطالعاتی بر روی محل ساخت برج آغاز شد .پس از گذشت 3 سال مطالعات جغرافیایی ، امکان سنجی و زمین شناسی ،در دی ماه 1376 کلنگ آغاز ساخت آن زده شد. 40 درصد پروژه در 8 سال و 60 در صد آن در 30 ماه تکمیل و پس از حدود 11 سال در 16 مهر 1387 با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار تهران با شعار ” آسمان نزدیک است “ افتتاح گردید.
photo by Pourya Taghavi
نام گذاری
پروژه ساخت این برج ابتدا با نام برج یادمان کلید خورد اما در سال 1380 به مناسبت یکصدمین سالروز تولد امام خمینی (ره) ، بنیانگذار جمهوری اسلام ایران ، نام این پروژه به برج میلاد تغییر یافت.
کاربری برج میلاد
برج میلاد با هدف احداث سازهای به یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهر تهران ساخته شده است. کاربری برج تسهیل و گسترش ارتباطات بیسیم ( Wireless ) در سطح تهران بزرگ ، بهینه سازی و گسترش پوشش رادیو و تلویزیون ( VHF/UHF/FM ) ، ایجاد زیر ساخت های تلویزیونی دیجیتال ( DVB/MVDS ) ، هواشناسی و کنترل ترافیک و جاذبه گردشگری است .
رستوران گردان، رستوران ویژه، سکوی دید باز و بسته، رواقهای هنری، گنبد آسمان، موزه مشاهیر ایران، موزه شهرداری، فوت کرت، واحدهای تجاری، فضاهای نمایشگاهی در ساختمان برج و امکاناتی چون مرکز همایشهای بینالمللی با 15 سالن مختلف، پارک دلفینها، پیست دوچرخه سواری، پینت بال، سینمای شش بعدی، سینما، لیزریوم، رستوران سنتی، رستوران محیطی و … از دیگر امکانات این مجموعه است.
ساختمان برج میلاد
این ساختمان با ارتفاع 435 متری در برابر جریان های هوا با سرعت 140 کیلومتر بر ساعت و تندبادهای لحظه ای با سرعت 220 کیلومتر بر ساعت مقاوم سازی شده است.همچنین این ساختمان در برابر زلزله کاملا مقاوم است و در صورت وقوع زلزله ، سازه پایداری خود را حفظ خواهد کرد.
شکل کلی برج از یک هشت ضلعی تشکیل شده که تعدادی دیوار داخلی و چهار باله ذوزنقه ای شکل به آن متصل شده است.بیشترین قطر سازه راس ، 60 متر است و در ارتفاع 280 متری قرار دارد . حجم بتن ریزی بدنه حدود 33000 متر مکعب و حجم بتن ریزی کل پروژه 63 هزار متر مکعب می باشد. حجم شیشه مصرفی در کل برج حدود 17 هزار متر مربع و وزن کل برج حدود 150 هزار تن است . به طور کلی ساختمان برج شامل ساختمان پای برج (لابی) ، شفت، ساختمان راس و دکل آنتن برج است.
شفت برج
شفت برج یک سازه بتنی می باشد که کاربری عمومی ندارد و فقط محل عبور تاسیسات و آسانسور های پر سرعت برج است. در 3 ضلع این شفت 6 دستگاه آسانسور با سرعت 7 متر بر ثانیه بازدید کنندگان را در کمتر از 50 ثانیه به راس برج منتقل می کنند و در ضلع چهارم 1868 پله فرار نصب شده است.
photo by Saeed Nazari
ساختمان پای برج ( لابی )
ساختمان پای برج میلاد دارای 6 طبقه و مساحت 17 هزار متر مربع است . ورود و پذیرش بازدید کنندگان از طبقه همکف صورت می گیرد . سقف بتنی یکپارچه قوسی شکل و منحصر به فرد این ساختمان از برجسته ترین کارهای بتنی معماری معاصر به شمار می آید و دراجرای این سقف از قالب بندی چوب استفاده شده و طرح روی این سقف نقش هندسی یک گره ایرانی است .
6 پله برقی نصب شده در لابی برج ظرفیت جابجایی 9000نفردر ساعت را دارد و 4 دستگاه آسانسور با ظرفیت 21 نفر نیز در لابی برج نصب شده است .
از دیگر ویژگی های این سازه نحوه اجرای پایه های X شکل و بام قوسی آن به همراه استفاده ازیک نوع بتن به جای سنگ در نمای بیرونی ساختمان لابی است.
در طبقات اول تا سوم ، 83 واحد تجاری ، رستوران غذاهای بین المللی ، تریا و همچنین نمایشگاهی با وسعت 200 متر مربع پیش بینی شده است. طبقات اول و دوم زیر همکف شامل فضای اداری ، تاسیساتی و مرکز داده ها است.
photo by Saeed Nazari
ساختمان راس
ساختمان راس برج میلاد یکی از بزرگترین ساختمان راس در برج های مخابراتی دنیا به شمار می رود . این ساختمان ، اصلی ترین بخش بهره برداری برج می باشد که در 12 طبقه و با زیر بنای تقریبی 12 هزار مترمربع بنا شده است.
وزن کلی سازه فلزی راس برج 2100 تن است . به جز 6 دستگاه آسانسور های سریع بدنه اصلی برج ، هسته مرکزی ساختمان راس نیز دارای 2 دستگاه آسانسور با ظرفیت 10 نفر است .
در ساختمان راس منطقه ای برای مواقع بحران در نظر گرفته شده است . منطقه امن از آتش ، طبقه مخصوص مواقع بحران و حریق می باشدکه در برابر آتش سوزی مقاوم بوده و در ارتفاع 254 متری به مساحت حدود 460 مترمربع قرار دارد. این محل ظرفیت حضور 600 نفر را در زمان وقوع حادثه و انجام عملیات امداد و نجات و خروج از ساختمان راس را دارا است.
در طبقات مختلف ساختمان راس برج ، سکوی دید باز و بسته ، گنبد آسمان ، رستوران گردان با گنجایش حدود 400 نفر ، رستوران ویژه با ظرفیت 100 نفر ، تریا ، گالری های هنری ، موزه مشاهیر و طبقات ویژه مخابرات و تلویزیون در نظر گرفته شده است.
photo by Ehsan Yousefi
دکل آنتن برج
دکل آنتن برج میلاد سازه ای فولادی است که 120 متر ارتفاع دارد . درپایین ترین قسمت، شکل آن مانند یک 16 ضلعی به قطر 6 متر و در بالاترین قسمت به صورت یک مربع 60 سانتیمتری می باشد.
در ساخت آن از 360000 قطعه فولاد ، پیچ و مهره استفاده شده از360،000 قطعه فولاد ، پیچ و مهره استفاده شده و وزن تقریبی آن 350 تن است .در داخل دکل آنتن یک آسانسور 2 نفره برای انتقال کاربران تخصصی تا ارتفاع 70 متری وجود دارد و دسترسی به دیگر قسمت های دکل آنتن از طریق پله های استخری می باشد.
دکل در 4 قسمت طراحی و ساخته شده است که قسمت زیرین، محل نصب آنتن های مخابراتی کاربران عمومی و سه قسمت فوقانی به آنتن تلویزیونی آنالوگ و دیجیتال اختصاص دارد.
جایگاه آسمان خراش تهران
آسمان خراش پایتخت با ارتفاع 435 متر عناوین زیر را به خود اختصاص داده است.
*بلندترین برج ایران
*ششمین برج بلند تلویزیونی و مخابراتی دنیا بعد از برج های توکیو اسکای تری در توکیو در ژاپن ، آسمانخراش کنتون در گوانگژو در جمهوری خلق چین ، آسمانخراش سیان در تورنتو در کانادا ، آسمانخراش اوستانکینو در مسکو در روسیه ، برج ارینتال پیرل در شانگهای در چین.
*هشتمین برج بلند دنیا
*بیستمین سازهٔ بلند نامتکی (سازههایی که بدون هیچ نگهدارندهای همانند سیم و دکل سرپا هستند)
*مقام نخست از نظر وسعت کاربری سازه راس برج با زیربنای 13000 متر
photo by Farshad Dowlatshahi
ویدئویی از نمای بیرونی و محوطه برج میلاد تهران
در حال بارگذاری ویدئو ...
راه های دسترسی
برج میلاد از راه های زیر قابل دسترسی و بازدید است :
1-تهران – بزرگراه شیخ فضلالله نوری – ورودی بزرگراه شهید همت – کنارگذار اختصاصی برج میلاد
2-تهران – بزرگراه حکیم غرب – بعد از بزرگراه چمران – ورودی اختصاصی برج میلاد
3-تهران – بزرگراه همت شرق – خروجی بزرگراه شیخ فضلالله نوری جنوب، پل کابلی اختصاصی برج میلاد
photo by Ali Fakhrzade
پیشنهادات کارناوالی
تماشای این آسمان خراش زیبا را در شب از دست ندهید . سیستم نورپردازی این برج تصویری متفاوت را در شب ها به نمایش می گذارد . به ارتفاعات تهران بروید و این نماد سر به فلک کشیده پایتخت را نظاره کنید . غرق در سازه منحصر به فرد آن شوید و شاهکار بودن آن را لمس کنید . برای اینکه با تفریحات و امکانات این برج آشنا شوید ، قسمت دوم این پست را دنبال کنید .
سخن کارناوال
شما این سازه سر به فلک کشیده پایتخت را چگونه ارزیابی می کنید ؟ آیا تا به حال بازدیدی از این آسمان خراش داشته اید ؟ تهران را از بالای برج تماشا کرده اید ؟ تجربیات و نظرات خود را با دوستان کارناوالی خود به اشتراک بگذارید.