شاید هر روز خبری را بشنوید یا ببینید یا با جایی یا فردی آشنا شوید که بسیار جالب و نادر باشند . این موارد ممکن است حاصل یک اتفاق طبیعی باشند یا پدیده ای حاصل از وجود انسان . همیشه پدیده های طبیعی مثل سیل و زلزله عواقبی دارند که ممکن است خوب یا بد ، هیجان انگیز و جالب و ناراحت کننده باشند . این بار چیزی که می خواهیم آن را بشناسیم نمی توان گفت جالب است یا ناراحت کننده ، مفید است یا مضر !
درختانی در هم تنیده شده با تارهای عنکبوتانی که از یک سیل فرار می کردند .
درختانی پوشیده شده در تارهای عنکبوت، به شکلی که انگار یک کرم ابریشم در حال پیله تنیدن به دور آنهاست و قرار است بعد از موعد مقرر بجای درختی در کنار رودخانه سند ، پروانه ای زیبا تحویل بگیریم . اما این فقط ظاهر زیبای قضیه است و در بخش ناپیدای آن چیزهای دیگری نهفته است .
برخلاف شکل ظاهری زیبا و خارق العاده این پدیده، ابریشم های پوشاننده درخت و مالکان آنها در نهایت درخت را خواهند کشت. می خواهید بدانید چگونه؟ با ما همراه باشید.
درختانی از جنس تار عنکبوت
شروع ماجرا
همه چیز از ماه جولای سال 2010 مصادف با تابستان سال 1389 شروع شد که سیلی بزرگ ، پاکستان را فرا گرفت . بادهای موسمی شدیدی باعث بارش باران به میزانی شدند که ممکن بود در عرض 10 سال در پاکستان ببارد ؛ اما در یک هفته بارید.
این بارش شدید بیشتر از گنجایش همیشگی رود سند بود و سند تحمل این همه آب را نداشت به همین خاطر هم مازاد آب خود را در پنج شهر اطراف خود پراکند و تمام منطقه را به زیر آب برد.
در این سیل بزرگ 5 استان اطراف رودخانه سند از جمله سرحد، سند، پنجاب و بلوچستان به زیر آب رفتند.
در این فاجعه طبیعی بیش از 20 میلیون نفر بی خانمان شدند و در حدود 2000 نفر کشته شدند و میلیون ها خانه تخریب شد.
شدت سیل به میزانی بود که عمق آب در مناطقی که به زیر آب رفته بودن به بیش از 6 متر می رسید . مطابق با گزارشات ناسا این فاجعه از پدیده لانینا نشات گرفته بود.
اما این همه ی ماجرا نبود ….
تلاش عنکبوت ها برای فرار از سیل
عنکبوت ها هم مانند هر موجود زنده دیگری به دنبال محلی امن بودند و با توجه به این که شدت سیل به میزانی بود که روی زمین چیزی باقی نگذاشته بود و خانه ها همه تخریب شده بودند ؛ چه پناهگاهی بهتر از درختان بلند ، که ریشه زمین گیرشان کرده است.
عنکبوت ها اول فقط مهمان بودند ، قرار بود تنها مدتی در بالای درختان سکونت داشته باشند و زمانی که اوضاع به حالت اولیه برگشت ، آنها هم به خانه هایی تازه بروند ، اما چون روند فروکش کردن آب زیاد طول کشید شروع کردن به ساختن خانه ای از جنس تار و اینجا را محل زندگی خود کردند.
خانه ای که به قیمت مرگ درختان تمام می شد…
عنکبوت ها به خانه های جدیدشان عادت کردند
انگار عنکبوت ها علاقه ای به ترک خانه های درختی شان نداشتند . عنکبوت ها از حشرات درختان تغذیه کردند و هنگامی که فروکش کردن آب زمان بر شد شروع کردن به تغذیه از خود درختان و به صورت طبیعی بر اساس غریزه شروع کردند به تنیدن تارهایی بر لابه لای شاخه ها و برگ های درختان . این تارها آنقدر ضخیم و در هم تنیده اند که حتی تا کنون ، نوع عنکبوت هایی که این تارها را بافته اند نیز نا مشخص است. آنها خانه ای امن برای خود ساخته اند و این خانه ها را دوست دارند.
این تارهای توری شکل مانع رسیدن آفتاب به درختان می شوند و منجر به مرگ درختان می شود.
در فصول گرم سال شاخ و برگ این درختان باعث تلطیف شرایط دمایی می شد و درختان با تولید میزان اکسیژن بیشتر هوا را تصفیه و خنک می کردند، اما اکنون این درختان مرده اند و گرما طاقت فرساست.
موضوع نگران کننده این است که عنکبوت ها پس از کشتن یک درخت به سمت بعدی هجوم می برند و این برای محیط زیست منطقه فاجعه بار خواهد بود. حالا باید بدنبال راه حلی برای خلاص شدن از شر عنکبوت ها بود. این خود یک مشکل دیگر بود …
نجات انسان ها به دست عنکبوت های مزاحم
عنکبوت هایی که در ابتدا فقط برای در امان ماندن از فاجعه سیل بزرگ ، به بلندترین جای ممکن پناه برده بودند، پس از مدت زمانی خانه های ابریشمی خود را ساختند و این خود کمکی شد برای عدم افزایش تعداد کشته شدگان سیل .
همیشه بعد از وقوع سیل و راکد ماندن آب اولین اتفاق ناگواری که می افتد هجوم پشه های آنوفل است که بیماری مالاریا را به همراه خود دارند و چندی بعد از وقوع سیل کشته زیادی می گیرند.
اما در پاکستان بدلیل وجود تارهای عظیم عنکبوت بروی درختان محل وقوع سیل، پشه های آنوفل راه فرار کمتری داشتند و صدمات بسیار کمتری به سیل زدگان وارد کردند.
اکنون نیر دانشمندان در برخی مناطق مردم را تشویق به نگهداری از عنکبوت در خانه ها برای در امان ماندن از شر پشه های آنوفل می کنند.
عنکبوت ها دشمن کشاورزهای سیند
حالا که سیل تمام شد و کشاورزان دوباره خانه های خود را ساخته اند ، می خواهند مجدد شروع بکار کنند ، سازمان ها و نهاد های مربوطه به مردم و کشاورزان از همه جهت کمک کردند تا زندگی اش را از نو بسازند و شغلی تازه داشته باشند اما کسانی که بیشتر از همه کارشان سخت است ، کشاورزان اند ، چرا که هجوم عنکبوت ها به بوته ها و گیاهان امری بسیار بازدارنده است. کشاورزان بیم دارند که این عنکبوت های حریص شالیزارهای آنها را ببلعند و حاصل زحمتشان به هدر برود.
شاید دیگر نتوانند مثل گذشته کار کنند . امروز که زمین هایشان را از چنگال سیل نجات دادند ، نتوانستند در جدال با عنکبوت ها بر سر باز پس گیری زمین ها و درختان پیروز شوند .
نظیر این پدیده در کشورهای دیگر دنیا
این پدیده ی خاص و نادر تنها محدود به کشور پاکستان نمی شود ، بلکه نظیر آن در نقاط دیگر دنیا هم دیده شده است . به طور مثال در سال 2007 در تگزاس این پدیده دیده شده اما نه به این شدت .در تگزاس درختانی که در کنار دریاچه ی در پارکی به نام تاواکانی لانه ی تعداد زیادی عنکبوت غول پیکر شدند و بعد از مدت کوتاهی به جای برگ روی درختان تارهای عنکبوت دیده می شد .طبق برسی های انجام شده در مورد این پدیده و درختان مشخص شد که عنکبوت های مقیم این درختان از انواع مختلفی هستند . البته این عنکبوت ها خیلی در این خانه ها نماندند و در اولین بهار خانه ی خود را برای همیشه ترک کردند .
ویدئو تصویری از درختان محصور در تار عنکبوت را با هم ببینیم
در حال بارگذاری ویدئو ...
کلام آخر
حنجره ها روزه ی سکوت گرفتند پنجره ها تار عنکبوت گرفتند
عقده ی فریاد بود و بغض گلوگیر بهت فصیح مرا سکوت گرفتند
” قیصر امین پور”