به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، ناوبری "فلکی" یا اخترناوبری فن موقعیتیابی بر مبنای اجسام آسمانی است که در آن ناظر، با استفاده از سدس( ابزار ستارهشناسی)، ارتفاع اجسامی همچون خورشید و ماه و سیاره یا ستارهای درخشان را اندازه میگیرد.
اکنون یک تیم از پژوهشگران موسسه فناوری کالیفرنیا برای کشف اینکه آیا مگسهای میوه از نشانههای آسمانی مانند خورشید برای جهتیابی حین پرواز استفاده میکنند یا خیر، مطالعهای بر روی مگسهای میوه انجام دادند. به این منظور پژوهشگران نخست یک دستگاه شبیه ساز واقعیت مجازی پرواز مگس میوه توسعه دادند.
در گام بعدی پژوهشگران آزمایشات خود را آغاز کردند و یک ستاره مصنوعی را در قالب دیود نورافشان یا ال.ای.دی تغییر دادند و رفتار مگسهای میوه را توسط آن دنبال کردند. آنها کشف کردند که مگسهای میوه نور را در یک نقطه ایستا در میدان دید، ثابت نگه میدارند و از آن به عنوان راهنمایی برای پرواز مستقیم و صحیح استفاده میکنند.
هنگامی که نور مصنوعی خاموش شد، به نظر رسید مگسها توانایی خود را برای جهتیابی از دست دادند اما زمانیکه نور روشن شد، مگسها بار دیگر به کار پیشین خود در جهتیابی ادامه دادند.
پژوهشگران کشف کردند که این مگسها با استفاده از همین روش میتوانند در طول شب تا 14.5 کیلومتر پرواز کرده و راهی برای زنده ماندن پیدا کنند.
آنها همچنین دریافتند که مجموعهای از سلولها در بخش مرکزی مغز مگسها وجود دارد که به آنها در ناوبری مبتنی بر نور کمک میکند.
به همین منظور پژوهشگران تصمیم گرفتند تا کمی در نورونهای این بخش از مغز مگسها اختلال ایجاد کنند. پس از انجام این کار آنها دریافتند که اختلال در نورونهای بخش مرکزی مغز سبب شده تا مگسهای میوه توانایی جهتیابی خود را از دست بدهند.
در حال حاضر دانشمندان امیدوارند درک بیشتری از نحوه عملکرد نورونها به عنوان قطبنما در مگسهای میوه به دست آورند.
این مطالعه در مجله Current Biology منتشر شد.