شناسه : ۱۱۷۶۹۴۰ - دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۳۹۷ ساعت ۱۷:۰۶
چند باور اشتباه در مورد دستگاه گوارش
آیا غذاهای پر ادویه باعث زخم معده می شوند؟
دستگاه گوارش مهم ترین سیستم داخلی بدن است که بر سلامت عمومی بدن تاثیر چشمگیری دارد، در این مطلب به چند باور اشتباه در مورد دستگاه گوارش اشاره می کنیم
دستگاه گوارش مهم ترین سیستم داخلی بدن است که بر سلامت عمومی بدن تاثیر چشمگیری دارد، در این مطلب به چند باور اشتباه در مورد دستگاه گوارش اشاره می کنیم.
به گزارش به نقل از سایت سیمرغ، برخی اعتقادات اشتباه در مورد دستگاه گوارش در بین مردم وجود دارد که باعث شده برخی بیماری های گوارشی رواج بیشتری پیدا کنند. در ادامه به برخی از این اعتقادات اشتباه اشاره می شود.
هضم آدامس سال ها طول می کشد
به نظر می رسد آدامس تا مدت های زیادی به دیواره روده می چسبد. با این حال آدامس مانند سایر مواد غذایی در دهان حل نمی شود و در صورت بلعیده شدن معده نمی تواند آدامس را تجزیه کند. اما شواهدی در مورد این ادعا وجود ندارد. سیستم گوارشی آدامس را مانند هر ماده غذایی دیگری حرکت داده و طی چند روز از طریق مدفوع از بدن خارج می شود.
آیا غذاهای پر ادویه باعث زخم معده می شوند؟
افرادی که سس تند دوست دارند، نگران نباشند. اعتقاد اکثر مردم این است که خوردن ادویه زیاد باعث بروز زخم معده می شود. اما امروز می دانیم که اکثر این زخم ها در دیواره داخلی معده به خاطر عفونت ناشی از یک باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری بروز می کنند. عامل دیگری که باعث زخم معده می شود داروهای ضد درد است، مانند آسپیرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن. غذای داغ زخم معده را بدتر می کند، اما عامل بروز زخم معده نیست.
تفکر اشتباه : بلند کردن اجسام سنگین باعث فتق می شود!
بلند کردن جسم سنگین یکی از علل بروز فتق است، اما تنها دلیل آن محسوب نمی شود. یبوست طولانی مدت یا سرفه نیز ممکن است باعث فتقشوند. فتق زمانی بروز می کند که هم فشار به یک بخش وارد شده و هم عضلات داخل شکم ضعیف یا باز شده اند. در نتیجه اندام داخلی یا بافت چربی از ناحیه باز شده یا ضعیف شده بیرون می زند. فتق بیشتر در کشاله ران، ناف یا قسمت بالای معده رخ می دهد.
باور اشتباه : تنها افراد الکلی به سیروز کبد مبتلا می شوند!
اعتیاد به الکل رایج ترین علت بروز سیروز کبدیاست، سیروز کبدی شرایطی است که در آن سلول های سالم کبد آسیب می بینند و بافت های زخم جایگزین آنها می شوند. اما عوامل دیگری هم وجود دارند که منجر به بروز سیروز کبدی می شوند، از جمله هپاتیت B و C. گرچه نوشیدن بیش از حد الکل تقریبا همیشه باعث آسیب کبد می شود، اما همیشه منجر به سیروز نمی شود.
باور اشتباه : خوردن آجیل باعث دیورتیکولی Diverticulitis می شود
در گذشته پزشکان و متخصصین به افراد مبتلا به دیورتیکولی توصیه می کردند از خوردن آجیل، ذرت، پاپ کورن و غذاهای دارای دانه های ریز مانند توت فرنگی، اجتناب کنند. در واقع این نگرانی وجود داشت که ذرات ریز این خوراکی ها در بین این برآمدگی های کیسه مانند گیر کنند و منجر به درد شوند. اما بررسی های جدید خلاف این اعتقاد را ثابت کرده اند و شخص شده افرادی که رژیم غذایی حاوی فیبر زیاد انتخاب می کنند، کمتر در معرض ابتلا به بیماری دیورتیکولیت هستند.
*بیماری دیورتیکولی diverticular disease :عبارت است از وجود بیرونزدگیهای کوچک کیسه مانند (دیورتیکول) در دیواره روده بزرگ. وجود این دیورتیکولها ممکن است علامتی به همراه نداشته باشد.
باور اشتباه : لوبیا مهم ترین عامل نفخ است
احتمالا لوبیا آن غذای جادویی که به آن فکر می کنید، نباشد. محصولات لبنی بیشتر از سایر مواد غذایی باعث نفخ می شوند، به ویژه با افزایش سن توانایی بدن برای جذب قند موجود در شیر (لاکتوز) کاهش پیدا می کند. برای رفع مشکل نفخ ناشی از مواد لبی به دنبال محصولات بدون لاکتوز باشید یا قبل از خوردن محصولات لبنی داروی لاکتوز مصرف کنید.
باور اشتباه : به دلیل عدم تحمل لاکتوز لبنیات را کامل کنار بگذارید
افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز در میزان لبنیاتی که می توانند مصرف کنند با یکدیگر متفاوت هستند. ممکن است یک نفر با یک لیوان شیر علائم را نشان دهد در حالیکه شخص دیگری تا دو لیوان شیر بتواند بنوشد. برخی مبتلایان به عدم تحمل لاکتوز می توانند ماست یا بستنی بخورند، اما نوشیدن شیر در این افراد مشکلات زیادی به بار می آورد. برای این افراد پنیرهای سن دار مانند پنیر سویسی و چدار انتخاب بهتری محسوب می شوند. به هرحال انتخاب غذای لبنی مناسب و میزان مناسب از آن مسئله ای است که نیاز به زمان و تمرین دارد.
باور اشتباه : سیگار کشیدن سوزش سر دل را برطرف می کند
و باز هم دلیل دیگری برای ترک سیگار! سیگار کشیدن در حقیقت سوزش سر دل را تشدید می کند. نیکوتین می تواند عضله بالای معده را شل کند، این عضله از بازگشت اسید معده به داخل مری جلوگیری می کند. هر چه اسید بیشتری وارد مری شود سوزش سر دل بدتر خواهد شد.
باور اشتباه : افزایش سن باعث بروز یبوست می شود
افزایش سن احتمال ابتلا به یبوست را افزایش می دهد، اما پیر شدن بدن تنها عامل یبوست نیست. در واقع افراد مسن داروهایی مصرف می کنند که سیستم گوارشی را مختل می کنند. به علاوه این افراد کمتر ورزش می کنند، رژیم غذایی سالمی ندارند و آب و مایعات کافی نمی نوشند که رعایت تمام موارد نامبرده از بروز یبوست جلوگیری می کنند.
باور اشتباه : فیبر به درمان اسهال کمکی نمی کند
در نظر اول و با توجه به اینکه فیبر در رفع یبوست معروف است، به نظر نمی رسد به درمان اسهال کمک کند؛ اما در واقع فیبرتاثیر معکوس هم دارد و می تواند به درمان اسهال کمک کند. فیبر یک ماده غذایی با ارزش است که از سفت شدن یا نرم شدن بیش از حد مدفوع جلوگیری می کند. فیبر با کشیدن آب بیشتر به روده به نرمی مدفوع و رفع یبوست کمک می کنند و از طرف دیگر با جذب مایع موجود در روده باعث سفتی مدفوع شده و در رفع اسهال موثر است.
باور اشتباه : اگر به سرطان روده مبتلا باشید خودتان تشخیص نمی دهید
سرطان روده تا مراحل پیشرفته هیچ نشانه ای ندارد، به همین دلیل تشخیص سریعتر اهمیت زیادی دارد. به طور کل افرادی که در معرض خطر ابتلا به سرطان روده هستند، باید از سن 50 سالگی به طور منظم مورد آزمایشات لازم قرار بگیرند. آزمایشات معمول کولورکتال عبارتند از: آزمایش مدفوع که سالانه انجام می شود، سیگوئیدوسکوپی flexible sigmoidoscopy که هر 5 سال یک بار انجام می شود، سی تی اسکن روده بزرگ هر 5 سال یک بار یا کولونوسکوپی هر 10 سال یک بار. در مورد آزمایش مناسب با پزشک مشورت کنید.
باور اشتباه : کولونوسکوپی عمل وحشتناکی است
کولونوسکوپی آنقدر که تصور می شود، وحشتناک نیست. این فرایند که توسط پزشک و برای تشخیص و درمان بیماری های روده و مقعد استفاده می شود، معمولا بین 30 تا 60 دقیقه طول می کشد و در زمان انجام این فرایند نیز هوشیار نیستید. آمادگی برای انجام این آزمایش ممکن است کمی فرد را درگیر کند. فرد بیمار یک روز قبل از انجام آزمایش باید روده خود را با کمک رژیم مایعات به طور کامل خالی کند. در این رابطه بهتر است با پزشک مشورت شود.
باور اشتباه : اگر دچار سوزش سر دل هستید، نشسته بخوابید
هیچ شواهدی در مورد رفع علائم سوزش سر دل با نشسته خوابیدن وجود ندارد. برخی علائم رفلاکس معده یا سوزش سر دل با بالاتر بودن سر و قفسه سینه (به اندازه 10 تا 15 سانتیمتر) بهبود پیدا می کنند. به این منظور کافیست تخت خود را طوری قرار دهید که قسمت سر و قفسه سینه بالاتر قرار بگیرند. اما لازم نیست نشسته بخوابید.
باور اشتباه : سندروم روده تحریک پذیر IBS با رژیم غذایی شما ارتباط مستقیم دارد
گرچه غذایی که می خورید می تواند علائم سندروم روده تحریک پذیر را شروع کند، اما تغییر رژیم غذایی به تنهایی برای رفع علائم سندروم روده تحریک پذیر کافی نیست. گاهی تنها عمل خوردن می تواند باعث درد، نفخ، اسهال یا یبوست شود که علائم بیماری سندروم روده تحریک پذیر محسوب می شوند. استرس و اضطراب نیز عواملی هستند که می توانند مشکل را تشدید کنند. یادداشت غذاها و علائم می تواند به عوامل تحریک کننده و آغاز کننده IBS کمک کند.
باور اشتباه : استرس باعث بروز بیماری التهاب روده می شود
گرچه استرس می تواند سلامت را به خطر بیندازد و شرایط را بدتر کند، اما علت بروز بیماری التهاب روده IBD ناشناخته است. IBD شامل بیماری های روده بزرگ و کولیت اولسراتیو است که در آن پوشش داخلی روده بزرگ یا روده کوچک ملتهب می شود. به نظر می رسد ژنتیک نیز نقش مهمی در بروز این بیماری دارد، به علاوه تغییر در سیستم ایمنی بدن، احتمالا ناشی از باکتری یا ویروس، نیز نقش مهمی در بروز این بیماری ها دارند.
باور نادرست : بیماری سلیاک به معنای درد مداوم است
مهم ترین نشانه های بیماری سلیاک عبارتند از نفخ، گاز معده و اسهال، اما بسیاری از مبتلایان به سلیاک ممکن است هرگز این علائم را در خود مشاهده نکنند. به این ترتیب زمانی که پزشک به دنبال علائم معمول سلیاک است، ممکن است شرایط را تشخیص ندهد. سایر علائم مربوط به سلیاک عبارتند از:
کم خونی
پوکی استخوان
افسردگی
اختلال در رشد
جوش های پوستی با نام