ماهان شبکه ایرانیان

رمانی درباره بحران مهاجران جایزه بهترین نثر چک را برد

اولین رمان چک که درباره بحران مهاجران نوشته شده به عنوان برنده جایزه ماگنسیا لیترا ۲۰۱۷ انتخاب شد. این جایزه برای بهترین اثر نثر جمهوری چک هر سال اهدا می‌شود.

رمانی درباره بحران مهاجران جایزه بهترین نثر چک را برد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، رمانی با عنوان «فرسودگی از اساس» نوشته ماریک سیندلکا به عنوان برنده جایزه ماگنسیا لیترا 2017 انتخاب شد. این جایزه برای بهترین اثر نثر جمهوری چک هر سال اهدا می‌شود.

این رمان داستان سفر دو نوجوان عرب در اروپا است و مهاجرانی را نشان می‌دهد که در جستجوی زندگی بهتر و روشن شدن توهمات و بربادرفتن آرزوهایشان به اروپا می‌آیند.

سیندلکا در این باره گفت: انگیزه اصلی من برای نوشتن این کتاب بیان روایتی از مهاجران خفه شده بود. او در این گفتار به گزارشی از کامیونی که سال 2015 در کنار بزرگراه بوداپست-وین پارک شده بود و در نهایت جسد 71 پناهنده کشته بر اثر نرسیدن به هوا در آن یافت شد، استناد می‌کند.

وی گفت ابتدا می‌خواستم رمانی درباره آن کامیون بنویسم. داستانی از وسیله‌ای نقلیه که از اول در کارخانه ساخته می‌شود و بعد برای انتقال گوشت در اروپا به کار گرفته می‌شود و در نهایت در کنار اتوبانی با اجساد پناهندگان رها می‌شود. اما آن ایده خیلی سرد و خیلی سخت بود و سرانجام به این نتیجه رسیدم که در کتاب باید به آدم‌ها بیشتر توجه کنم. سرانجام از آن ایده دست برداشتم و داستانی نوشتم از فردی که زندگی‌اش در کامیون به پایان می‌رسد.

فردی که شخصیت اصلی آن کتاب است، نوجوانی 13 ساله به نام امیر است. او ترسیده و خجالت‌زده است و احساس می‌کند در اروپا هیچ کس به وی خوش‌آمد نمی‌گوید و بسیار از مکان‌ها اصلا زیبا نیستند و مردم، آن مردم لبخند بر لبی که از فیلم‌ها می‌شناخت نیستند. اروپا بیش از هر چیز ترکیبی از راه‌ها، بزرگراه‌ها وسایل نقلیه موتوری، انبارها و بیش از همه نرده‌ها و حصارهاست.

وی افزود: به نظرم رسید که بیش از هر چیز باید درباره این چیزها بنویسم. می‌خواستم بر مردمی تمرکز کنم که این موقعیت بیش از همه آنها را به انزوای مطلق کشانده است. این کتاب بیش از آن که کتابی درباره مهاجران باشد، درباره آدم‌هاست.

این نویسنده افزود نمی‌خواست نظرات خودش درباره مهاجرت و پناهندگان در کتاب بازتاب یابد بلکه می‌خواست مخاطبانش به پناهندگی فکر کنند.

به گفته این نویسنده احساس ژئوپولیتیکی این مهاجر در این کتاب مد نظر او نبود، بلکه ترس او و انزوای مطلق او با توجه به این واقعیت که او حتی یک گوشی همراه نداشت، برایش اهمیت داشت. وی افزود: به سختی می‌توان تجسم کرد که داشتن گوشی همراه چقدر می‌توانست باری او مهم باشد و تنها می‌خواست از آن استفاده کند تا با کسی که دوستش دارد بتواند حرف بزند.

سیندلکا 33 ساله برای خلق این کتاب با سازمان‌های مردمی و غیرانتفاعی که به مهاجران کمک می‌کنند ارتباط برقرار کرد و در مدرسه‌های چک به دیدار دانش‌آموزانی رفت که از چنین موقعیتی آمده بودند.

«فرسودگی از اساس» در سال 2016 نوشته شده و دومین رمان این نویسنده است. رمان نخست او با عنوان «اشتباه» سال 2008 منتشر شد. او سال 2012 یک مجموعه از داستان‌های کوتاه خود را منتشر کرد که با عنوان «با ما بمان» به بازار آمد و جایزه مگنسیا لیترا را دریافت کرد. او یک مجموعه داستان دیگر نیز با عنوان «نقشه آنی» در کارنامه دارد. کتاب‌های وی به چندین زبان ترجمه و منتشر شده است.

این جایزه در بخش‌های دیگر هم برنده داشت و جایزه بخش کتاب روزنامه‌نگاری که درباره پروژه‌ای درباره هنر اجتماعی نوشته کاتینا سدا است جایزه این بخش را برد.

جایزه بخش کشف سال نیز به اوندرج نزبدا برای کتابی رسید که در آن این نویسنده از تجربیات خودش در بیمارستان و از افراد در حال مرگ نوشته است.  

جایزه منتخب خوانندگان نیز به کتاب «تخت کافه کلیسا» نوشته مارکتا زهرادنیکوا رسید که شامل مصاحبه‌هایی با یک کشیش کلیسای کاتولیک از لهستان است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان