«ارتباط سازههای دفاعی شمال خراسان با دیوار دفاعی گرگان موجب بررسی سازههای دفاعی شمال خراسان توسط باستانشناسان ایرانی و انگلیسی شد.»
آن طور که ایسنا به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گزارش می دهد، میثم لباف خانیکی، سرپرست گروه باستانشناسی با اعلام این خبر گفت:
تعریف دیوارهای خراسان به عنوان امتداد شرقی دیوار دفاعی گرگان باعث شد تا علاوهبر همکاری با متخصصان پروژه دیوار دفاعی گرگان، سازههای دفاعی شمال خراسان به عنوان بخشی از یک نظام دفاعی گسترده مورد مطالعه قرار گیرد.
او دامه داد:
برای رسیدن به این هدف گروهی متشکل از باستانشناسان ایرانی و انگلیسی مانند «جبرئیل نوکنده»، مدیر پروژه و مشاور علمی و راهبری طرح، «ابرهارد سوئر» و «کریستین هاپر»، علی حسنآبادی به عنوان ناظر استان و من به عنوان سرپرست طرح به بررسی منظر باستانشناختی نقاط حساس استراتژیک دیوار شمالی خراسان پرداخته و به ایجاد یک گمانه در ارگ «فرودکلات» و گمانهای دیگر در یکی از برجهای دیوار دفاعی کلات اقدام کنیم.
به گفته این باستانشناس خواناسازی یکی از چالههای حفاری غیرمجاز در ارگ فرود به شناسایی و مستندنگاری بقایای فضاهای معماری که با استفاده از سنگهای نامنظم ساخته شده بودند، منجر شد.
خانیکی در ادامه ی صحبت هایش به کشف سه نمونه ذغال در گمانههای کوچکی در فضای داخلی یکی از برجهای کلات اشاره کرد و در این باره گفت:
این کشف امکان مناسبی را برای تاریخگذاری مطلق زمان بهرهبرداری از این دیوار و برجهای منضم به آن را فراهم میکند.
آن طور که خانیکی می گوید، عملیات عکس برداری هوایی نیز به بررسی دقیق امتداد و محدوده سازههای مورد اشاره و نیز ارتباط فضایی سازههای جانبی پرداخته شد.
خانیکی در حالی صحبت هایش را ادامه داد که به مطالعه و بررسی ارتفاعات شمالی شهر «مزداوند» در جنوب شهرستان سرخس اشاره داشت:
بررسی و شناسایی مجموعه منسجمی از دیوارها، برجها و قلعههای دفاعی در این منطقه از اهمیت استراتژیک آن و نیز بهرهگیری از سازه های دفاعی در تکمیل دیوار طبیعی «هزار مسجد» حکایت میکند.
خانیکی اظهارکرد:
پس از پیمایش منطقه مورد اشاره همه عوارض معماری ثبت و مستندنگاری شد و امیدواریم با تدوین گزارش نهایی افق جدیدی در شناسایی سازههای دفاعی شمال خراسان و امتداد شرقی دیوار دفاعی گرگان گشوده شود.
#اخبار روز گردشگری را در کارناوال دنبال کنید.