معلولیت محدودیت است. معلول به فردی اطلاق میشود که توانایی تعامل با شرایط موجود را نداشته باشد. بر اساس آمار سازمان بهزیستی یک میلیون و 300 هزار معلول در کشور وجود دارد که 25 درصد معلولان ذهنی، 11درصد نابینا، 15درصد ناشنوا و 89 درصد دارای اختلالات ذهنی هستند، اما با توجه به غربالگری نابینایی و ناشنوایی شیوع این دو معلولیت بالای 80 درصد کاهش یافته است
به گزارش به نقل از آرمان ،معلولیتها به اشکال اکتسابی و انتسابی هستند. در سالهای اخیر به دلیل پیشرفت علم پزشکی حدالامکان جلوی تولد کودک معلول گرفته میشود و با تزریق واکسن از بروز معلولیت در بین کودکان گرفته میشود. مساله امروز جلوگیری از معلولیتهای اکتسابی است. برای مثال با بررسی حوادث کار باید گفت که سالانه بخش قابل توجهی از کارگران به دلیل بیتوجهی به ایمنی در کار معلول میشوند. روزانه بهطور متوسط 2/2 نفر در اثر حوادث ناشی از کار روزانه و حداقل شش برابر این رقم بر اثر بیماریهای ناشی از کار در کشور فوت میکنند. این در حالی است که بخش اندکی از کارگران بیمه بوده و از خدمات آن بهرهمند میشوند. همین قضیه بر افزایش معلولیت در جامعه نقش دارد.
از سوی دیگر اغلب کارفرمایان نیز به ایمنی در کار توجه ندارند. هرچند این قضیه به دلیل نبود فرهنگ در رعایت و به کارگیری تجهیزات ایمنی است. در دی 96، سید حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت از فوت بیش از دو هزار نفر به دلیل حوادث ناشی از کار خبر داد و گفت: 40 درصد کارگاهها در کشور ایمنی لازم را ندارند. با بررسی دیگر دلایل بروز معلولیت میتوان به تصادفات رانندگی اشاره کرد. بر اساس آمار سالانه 17 هزار ایرانی در سوانح جادهای فوت میکنند. همچنین 30 تا 50 هزار نفر نیز به معلولیت در ابعاد ذهنی و جسمی دچار میشوند که خسارات جبران ناپذیری را به کشور و خانوادهها تحمیل میکنند. با بررسی زندگی معلولان باید گفت که دغدغه معیشت، نبود امکانات در اداره فرد معلول، نبود زیرساختهای لازم برای تردد و اشتغال آن و هر یک از این مسائل باعث شده تا معلول و خانواده او به حاشیه رانده شده و نتواند از ظرفیتهای موجود بهرهمند شود.