به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، نشریه جروزالم پست با انتشار مطلبی درباره دلایل طرح معافیت 8 کشور از تحریمهای آمریکا علیه ایران، به ناکارآمدی این تحریمها اشاره میکند.
جروزالم در گزارشی با عنوان "چرا آمریکا برخی کشورها را از تحریمهای ایران معاف کرده است؟"، نوشت: مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد که 8 کشور از مقررات تحریم نفتی آمریکا علیه ایران معاف میشوند.
ممکن است این سوال پیش بیاید مگر دولت ترامپ اعلام نکرده بود که صادرات نفت ایران را به صفر خواهد رساند و این دور تحریمها، شدیدترین تحریمها خواهند بود.
اگر دولت آمریکا واقعا چنین قصدی دارد، چرا کشورهای چین، هند، کره جنوبی، ترکیه، عراق، ژاپن و دو کشور که هنوز اسامی شان اعلام نشده، از معافیت برخوردار شدهاند؟
نخست، به یاد داشته باشید که علاوه بر این کشورها، روسیه در اعتراض به تلاشهای آمریکا در تحریم ایران، سعی خواهد کرد از لحاظ اقتصادی به ایران کمک کند. اگر دولت آمریکا به چین و برخی دیگر از کشورها چنین معافیتی نمیداد، آنها نیز مانند روسیه اقدام به نادیده گرفتن این تحریمها میکردند.
اما مهمترین دلیل این تصمیم دولت آمریکا این است که با مخالفت روسیه، چین و حتی اتحادیه اروپا روبرو شده است. حداقل در اصول، این کشورها خروج دولت آمریکا از توافق هستهای 2015 را نقض تعهدات میدانند.
دلیل بعدی، ادامه جنگ تجاری آمریکا و چین است؛ به عبارت دیگر در جنگ عظیمی که میان آمریکا و چین در جریان است، اندکی تحریم تاثیر بزرگی بر چین نخواهد داشت.
ضمن این که کشورهای آسیایی در حال حاضر انگیزه کمی برای همکاری با آمریکا دارند؛ زیرا همسایگان و قدرتهای آسیاییشان مانند چین و روسیه با این تحریمها همکاری نمیکنند.
نگرانی در مورد قیمت و عرضه نفت در سطح جهان نیز دلیل دیگر درنظر گرفتن معافیت برخی کشورهاست. به این معنا که در صورت قطع صادرات نفت ایران، ممکن است بازار نفت با کمبود عرضه مواجه شده و قیمتها بیش از پیش افزایش یابد؛ چنانچه در ماههای اخیر شاهد بودیم.
علاوه بر مسائل کلان، برخی مسائل دیگری نیز وجود دارند.
عراق نه تنها در کنار ایران قرار دارد، بلکه از لحاظ اقتصادی و فرهنگی با ایران همخوانیهای بسیاری دارد؛ احتمال دور شدن عراق از ایران در زمینه نفتی بعید است. این کشور خود هم اکنون با چالشهای فراوانی در زمینه انرژی روبرو است.
از سوی دیگر، هند و کره جنوبی، هر دو به شدت به نفت ایران وابسته هستند و کشورهای مهمی هستند که منافع مشترکی با آمریکا دارند.
به عنوان مثال، آمریکا نمیخواهد هند و کره جنوبی را به لحاظ ژئوپلتیکی به سمت چین، روسیه و دیگر رقبا سوق داده و از نفوذ خود در این کشورها بکاهد.
به ویژه هند که قبلا سیستمهای تسلیحاتی زیادی از روسیه خریداری کرده و تصمیم دارد علیرغم تحریمهای آمریکا علیه روسیه، سیستم ضد هوایی S-400 را نیز از این کشور خریداری کند.