خبرگزاری تسنیم: به نقل از سایت "الخلیج الجدید"، مرکز استراتفور در گزارش خود آورده است: بنا بر اعلام مرکز بینالمللی تحقیقات صلح استکهلم، در طول سالهای 2013 تا 2017 میلادی، هزینه خریدهای تسلیحاتی عربستان نسبت به سالهای 2008 تا 2012 میلادی 225 درصد افزایش یافت و این کشور بعد از هند در رتبه دوم وارد کنندگان تسلیحات در جهان درآمد.
مرکز استراتفور نوشت: عربستان بدنبال راه اندازی صنایع دفاعی داخلی است و در راهبرد اقتصادی فراگیر عربستان تحت عنوان "چشم انداز عربستان 2030" تاکید شده است که ریاض باید دستکم نیمی از تجهیزات امنیتی و نظامی خود را تا فرا رسیدن این سال در داخل تولید کند. از همین رو نیز شرکت صناع نظامی عربستان (سامی) تاسیس شد
این مرکز افزود: عربستان برخی پایههای صنعت دفاعی خود را پایه ریزی کرده است، اما شاید روزی کاغذ توافق داشته باشیم که انتقال تکنولوژی و ایجاد فرصتهای شغلی داخلی را مهم است، اما خالی از مشکل هم نیست. یکی از مشکلات شرکتهای غربی برای بومی کردن بخشی از مونتاژ سلاحهای خود در داخل عربستان، نبود نیروی کار ماهر در عربستان است که این شرکتها را مجبور کرده است که ابتدا به آموزش نیروها روی بیاورند که این امر به نوبه خود هزینهها را بالا برده است. علاوه بر این، تمایل داشتن سعودیها به کار در کارخانه نیز به نوبه خود یک چالش برای این شرکتها است.
به نوشته استراتفور، هرچند عربستان بدنبال متنوع سازی واردات تسلیحاتی خود بر آمده از جمله وارد مذاکره با روسیه برای واردات سامانه دفاع موشکی اس 400 شده و به خرید پهپاد از چین روی آورده است، اما این رویکرد ریاض نیز حد و مرز خودش را دارد، زیرا نه روسیه و نه چین در موقعیتی هستند که جای آمریکا را به عنوان تضمین کننده قوی امنیت سعودی بگیرد.
مهمتر از همه اینها و با توجه به اینکه ساختار ارتش سعودی به طور اساسی متکی به سلاحهای غربی است؛ هرگونه تغییر رویکرد برای استفاده از سلاحهای غیر غربی در ساختار ارتش، مشکل حساس پشتیبانی و آموزشی و تعمیر و نگهداری را به همراه خواهد داشت.
به این دلایل، عربستان گزینهای جز تداوم تکیه به ائتلاف خود با آمریکا و در درجه کمتر به اروپا ندارد و این امر باعث خرید سلاح خواهد شد.
در بهترین حالت، توسعه صنایع دفاعی عربستان به گونهای که استقلال کاملی در زمینه واردات سلاح برای آن ایجاد کند، تا سال 2030 میلادی امکانپذیر نخواهد بود.
صنعت تسلیحانی عربستان عقب مانده است و حتی اگر تاحد زیادی نیز پیشرفت کند باز همچنان نیاز به سلاحهای با فناوری بسیار پیشرفته خواهد داشت که آن را از خارج از کشور بدست نخواهد آورد و در نتیجه، عربستان گزینهای جز تداوم تکیه به واردات سلاح در سالهای آینده نخواهد اشت و ریاض همچنان تمایل فراوانی به حفظ روابط مهم خود با قدرتهای غربی بویژه آمریکا خواهد داشت.