در بازار فولاد نیز همچون سایر بازارهای فلزی قیمتها به نسبت پایین است، ولی ضعف تقاضا و ابهامات پیشرو گویا قیمتهای پایینتری را میطلبد. این شرایط یعنی بازار از لحاظ بنیادین و فنی به قیمتی شکننده دست یافته ولی بازار همین قیمتها را هم نمیپذیرد و نرخهای موجود سیگنالهای جذابی برای جلب توجه خریداران نمیفرستند. این شرایط ابهام جدیدی در بازارهاست که تاکنون نه تنها پتانسیل رشد نرخ جدی نداشته و نه اجازه کاهش قیمتهای فراگیر را میدهد. این ابهام جدیدی است که در بازارهای فلزی ایجاد شده و گویا به یک تکانه مهم برای تغییر فاز نیاز پیدا کرده است. شاید کاهش تنشهای جنگ ارزی بین چین و آمریکا بتواند این وضعیت را بهبود بخشد ولی نوسان جدی قیمت نفت یا تغییر در بازارهای مشابه یا بازارهای سهام آمریکا یا شرق آسیا در کنار نوسان ارزش ارزها و تنشهای اقتصادی موجود هر کدام پتانسیل تاثیرگذاری خاص خود را بر کلیت این بازار محفوظ نگه داشتهاند. اگر همین وضعیت فعلی نیز به پیش برود بازار ناخودآگاه با واقعیتهای ضعف تقاضا بیش از پیش آشنا خواهد شد و احتمال تداوم روند کاهشی نرخ وجود خواهد داشت.
در بازار شمش فولاد تمایل به افت نرخ محسوس است، ولی محمولههای کشورهای استقلال یافته از شوروی سابق موسوم به CIS برای بازار مصر با رشد قیمت همراه شد که شاید تکانه جذابی برای بازار باشد ولی به سایر نقاط جهان سرایت نکرد. در شرق آسیا بازار میل به افت نرخ دارد و روال عمومی معاملاتی بیلت در این حوزه جغرافیایی نزولی بود یعنی میتوان گفت بازار شمش هم میل به کاهش نرخ در جهان را مخفی نمیکند. در بازارهای جهان میلگرد ثبات قیمت بیشتری داشت و تکانههای کاهش نرخ در کنار جرقههای رشد قیمتها موجب شد تا در نهایت یک بازار نسبتا باثبات در جهان تجربه شود. شاید بیشترین کاهش قیمتها در بازار فولاد به بازار ورق تعلق بگیرد که در اغلب محمولهها در اقصی نقاط جهان شاهد افت نرخ آن هستیم.
به نظر میرسد بازار مواد اولیه صنایع فولادی نیز همین روند کلی در بازار فولاد را تعقیب کرده و از آن تبعیت میکند. در بازار سنگآهن چین تکانههایی از کاهش قیمتها به ثبت رسید که متاثر از رخدادهای بازار فولاد و نوسان تقاضا بود. در بازار قراضه نیز ثبات نسبی قیمتها به ثبت رسید؛ ولی این بازار هم میل به افت نرخ دارد اگرچه در روزهای سرد سال پتانسیل کاهش نرخ قراضه محدود میشود. موارد فوق در گزارش مرکز خدمات فولاد ایران به دقت بیان شده است.
بازار سنگآهن
قیمت هر تن سنگآهن وارداتی در چین اوایل هفته گذشته حدود 77 دلار بود ولی تا پایان هفته افت قیمتهایی را تجربه کرد و به حدود 74 دلار در هر تن خشک سیافآر چین رسید. فصل زمستان مصرف فولاد در چین کمتر میشود و همین امر در کنار دلایل بسیار دیگری از جمله آلودگی هوا و تنشهای تجاری، بازار فولاد چین را نزولی کرد از این رو بازار سنگآهن نیز تحت تاثیر قرار گرفت.
در بازار سنگآهن صادراتی ایران، آخرین قیمت هر تن سنگآهن مگنتیت خلوص 61 درصد حدود 6/ 0 دلار کاهش داشته 7/ 32 دلار در هر تن فوب ثبت شد. سنگآهن هماتیت صادراتی خلوص 61 درصد ایران نیز 40 سنت افت داشته به 8/ 28 دلار در هر تن فوب رسید.
بازار سنگآهن چین نگران محدودیتهای مقابله با آلودگی هوا
قیمت سنگآهن وارداتی چین با توجه به کاهش خرید مصرفکنندههای نهایی ارزانتر شده است و کارخانهها به دنبال جایگزینی برای پایین آوردن هزینهها هستند.
متوسط شاخص قیمت موسسه پلاتس برای سنگآهن خلوص 62 درصد 40 سنت ارزانتر شده و 15/ 74 دلار در هر تن خشک سیافآر چین ثبت شده است. قیمت قرارداد سوآپ ماه دسامبر نیز به همین میزان افت داشته و 35/ 71 دلار در هر تن خشک سیافآر شد.
به گزارش Platts، چون قیمت فولاد در چین اخیرا نزولی بوده تولیدکنندهها به دنبال پایین آوردن موجودی سنگآهن خود هستند و خریدها را کاهش دادند. از این رو بازار به سکوت رفته است.
آلودگی هوا در استان تانگشان زیاد شده و کارخانهها نگرانند دولت محدودیتهای جدیدی برای کنترل آلودگی اعمال کند از این رو مصرفکنندههای نهایی محتاطانه در بازار فعالیت میکنند.
بازار قراضه فولادی
بازار قراضه وارداتی در ترکیه اغلب روزهای هفته گذشته در ثبات نسبی بود ولی نهایتا پایان هفته از حدود 339 دلار هفته قبل به 335 دلار در هر تن سیافآر رسید. البته قیمتهای درخواستی تا 345 دلار در هر تن سیافآر نیز شنیده میشود ولی خریداران به دنبال 335 دلار یا حتی کمتر هستند. از آنجا که زمستان نزدیک است و محدودیت فصلی عرضه از راه میرسد، نباید قیمت خیلی کاهش یابد و حداقل اینکه قیمتها در ثبات باقی میمانند.
قراضه سنگین کلاس یک و2 در بازار وارداتی شرق آسیا در 350 تا 355 دلار در هر تن سیافآر ثبات نسبی داشت.
قراضه سنگین کلاس 2 ژاپن 294 تا 299 دلار در هر تن فوب بود که نسبت به هفته قبل 9 دلار افت داشت.
ثبات شکننده بازار قراضه در شرق آسیا
بهصورت دقیقتر بازار قراضه در شرق آسیا در سکوت باقی مانده و قیمتهای پیشنهادی برای خریداران جذابیتی ندارد. متوسط شاخص قیمت موسسه پلاتس برای قراضه سنگین کلاس یک و2 خلوص 20-80 در شرق آسیا 350 تا 355 دلار در هر تن سیافآر است که نسبت به هفته قبل تغییری نداشته است. به گزارش Platts، مدتی است که قراضه آمریکا در بازار شرق آسیا طرفداری ندارد و فاصله زیادی بین قیمتهای پیشنهادی و درخواستی دیده میشود.
فولادسازان در این منطقه فعلا بازار خوبی ندارند و حتی قیمتها در چین هم نزولی شده، از اینرو همه محتاطتر شدهاند. برخی به قراضه ژاپن توجه بیشتری پیدا کردهاند چون اخیرا نزولی بوده است. در ویتنام اخیرا قراضه سنگین کلاس 2 ژاپن در 329 تا 330 دلار در هر تن سیافآر معامله شد. انتظار میرود قراضه ژاپن ارزانتر شود چون سالجاری قیمتهای ژاپن بالا بوده و باید تصحیح شود. قراضه سنگین کلاس 2 ژاپن 294 تا 299 دلار در هر تن فوب است که نسبت به هفته قبل 9 دلار افت داشته است.
بیلت
بیلت صادراتی سیآیاس هفته گذشته 5 تا 10 دلار در هر تن رشد قیمت داشت و به 465 تا 470 دلار در هر تن فوب رسید. مصریها اخیرا فعالتر شدهاند و بیلت سیآیاس را در 485 تا 490 دلار در هر تن سیافآر خریداری کردهاند، ولی در ترکیه خریداران فعلا انتظار را ترجیح میدهند. در خاور دور هم بیلت سیآیاس 500 تا 510 دلار در هر تن سیافآر بود و بازار خیلی فعال نبود چون انبارها تقریبا تکمیل هستند. قیمت بیلت در بازار داخلی چین 14 دلار در هر تن افت هفتگی داشت و 548 دلار در هر تن درب کارخانه ثبت شد. بیلت صادراتی چین نیز 12 دلار نسبت به هفته قبل ارزانتر شده و 503 دلار در هر تن فوب تجربه شد. همه منتظر پایین آمدن قیمتهای چینیها هستند تا قدرت رقابت با محصولات ترکیهای و سایر کشورها را داشته باشند.
مقاطع
میلگرد صادراتی سیآیاس هفته گذشته در 495 دلار در هر تن فوب در ثبات بود. در جنوبشرق آسیا نیز میلگرد وارداتی 525 تا 530 دلار در هر تن سیافآر ثبت شد که ثبات داشت.
میلگرد صادراتی چین کمتر از 12 دلار افت داشت و 564 دلار در هر تن فوب شد. همچنین در بازار داخلی چین قیمت میلگرد اخیرا 21 دلار ارزانتر شده و 643 تا 649 دلار در هر تن درب کارخانه قیمتگذاری شده است. میلگرد صادراتی ترکیه حدود 6 دلار نسبت به دو هفته قبل بهبود داشت و 508 دلار در هر تن فوب ثبت شد، البته اواخر هفته قبل تا 2 دلار افت قیمت را تجربه کرد.
در بازار داخلی اروپا میلگرد از 541 یورو به 537 یورو در هر تن درب کارخانه رسید. در بازار آمریکا نیز میلگرد 698 دلار در هر شورتتن درب کارخانه و در ثبات بود.
ورق
هفته گذشته ورق گرم صادراتی سیآیاس 7 دلار ارزانتر شد و 497 دلار در هر تن فوب کشف قیمت شد. در بازار داخلی آمریکا نیز ورق گرم افت داشت و از 832 دلار دو هفته قبل به 806 دلار در هر شورت تن درب کارخانه رسید. در اروپا نیز ورق گرم 3 یورو ارزانتر شده و 550 یورو در هر تن درب کارخانه شد. ورق گرم صادراتی چین تا 14 دلار در هر تن افت قیمت هفتگی را تجربه کرده و 517 دلار در هر تن فوب ثبت شد. البته این بازار نسبت به یک ماه قبل نیز تا 43 دلار ارزانتر شده است. در بازار داخلی چین نیز ورق گرم تا 22 دلار افت داشته است. بهصورت دقیقتر؛ قیمت ورق گرم صادراتی چین با افت تقاضا ارزانتر شده است. عرضهکنندهها سعی کردند قیمتها را رقابتی کنند، ولی خریداران در بازارهای خارجی هنوز در انتظارند چون معتقدند افت قیمت شدید اخیر ادامه دارد.
به گزارش metal expert، در آخرین معاملات قیمت پیشنهادی ورق گرم صادراتی چین 520 تا 525 دلار در هر تن فوب است که 15 تا 20 دلار ارزانتر شده و در صورت نهایی شدن معامله ظاهرا کارخانهها تا 510 دلار نیز راضی میشوند. اخیرا ویتنام در 520 دلار در هر تن سیافآر معادل 508 تا 510 دلار در هر تن فوب چین از این کشور ورق گرم خریداری کرده است. در بازار داخلی نیز اخیرا ورق گرم حتی تا 22 دلار هم افت داشته است. دلایل زیادی برای افت قیمتهای اخیر فولاد در چین وجود دارد ولی دلیل اصلی مصرف پایین فولاد در این کشور است که در دسامبر احتمالا بدتر هم میشود، چراکه به دلیل جنگ تجاری، رشد اقتصادی این کشور آرامتر شده است.