به گزارش گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان به نقل از روابط عمومی دادگستری استان قم، حجتالاسلام طالبی سرپرست دادگاههای کیفری دو شهرستان قم از کسب رتبه اول توسط دادگاههای کیفری دو استان قم در میانگین زمان رسیدگی به پروندهها خبر داد.
این مقام قضایی جایگاه برتر دادگاههای کیفری دو شهرستان قم در مدت زمان رسیدگی را نتیجه اجرای طرحی 5 ماهه و همکاری مؤثر کارکنان قضایی و اداری در شعب دانست و در تبیین علل این موفقیت گفت: مهمترین گام در کاهش زمان رسیدگی، ایجاد انگیزه در قضات و کارکنان است؛ بنابراین در ابتدا جنبه انگیزشی و روانی قضات و کارکنان موردتوجه جدی قرار گرفت.
سرپرست دادگاههای کیفری دو شهرستان قم ادامه داد: به این منظور تلاش شد تا در نشستهای قضایی رسمی و غیررسمی، جلسات متعدد با کارکنان و سرکشیهای مکرر از شعب، در میان قضات و کارکنان از حیث ذهنی و روانی نسبت به جلب رضایت مراجعین حساسیت بالایی ایجاد شود تا آنها حداکثرسازیِ رضایت مراجعین را بهعنوان یکی از اهداف کاریشان بپذیرند و برای به دست آوردن آن تلاش کنند.
حجتالاسلام طالبی علت دیگر را تقسیم عادلانه کار دانست و اظهار داشت: وقتی پروندهها از حیث کیفیت به معنای میزان سختی پرونده و از نظر کمیت به معنای تعداد پرونده، عادلانه بین شعب تقسیم و به آنها ارجاع شود، علاوه بر ایجاد احساس عدالت و ادراک برابری در میان کارکنان اداری و قضایی و افزایش رضایت آنها؛ زمان رسیدگی به پروندهها نیز مدیریت شده و کاهش مییابد.
این مقام مسئول در تبیین علت بعدی عملکرد مطلوب دادگاههای کیفری دو شهرستان قم گفت: بعد از بررسی عملکرد شعب مختلف، مشاهده شد بعضی از آنها پروندههایی که زمان رسیدگیشان طولانی شده است را همچنان تجدید وقت میکنند؛ بنابراین تصمیم گرفته شد در مدتی محدود، ارجاع به این شعب کاهش پیدا کند و در مقابل، قضات و کارکنان شعبِ مذکور متعهد شوند، بدون تجدید وقت، پروندههای مانده خود را رسیدگی و مختومه نمایند.
سرپرست دادگاههای کیفری دو افزود: کاهش ارجاع به این شعب از دو جهت کمی و کیفی صورت گرفت؛ به این معنا که هم تعداد پروندههای ارجاعی کم شد و هم از نظر سختی و پیچیدگی، سادهتر شد؛ یعنی سعی شد پروندههایی از جرائم درجه 7 و 8 و منافی عفت که طبق ماده 341 آیین دادرسی کیفری بدون تعیین وقت و به صورت فوق العاده، قابلیت رسیدگی دارند، به این شعب ارجاع شود.
حجتالاسلام طالبی ادامه داد: این شیوه ارجاع تا زمانی که این شعب در سطحی تقریباً یکسان با سایر شعبههای کیفری دو ازنظر متوسط زمان رسیدگی قرار بگیرند، ادامه داده شد.
این مقام قضایی اظهار کرد: دیگر اقدامی که در این رابطه انجام شد عبارت بود از ارجاع تخصصی به شعب؛ به این معنا که قضات دادگاههای کیفری دو، از نظر توان علمی، تخصص، تجربه، سابقه، علایق شخصی و روحیه مورد بررسی قرار گرفتند تا شناسایی شود هر یک از قضات برای رسیدگی به کدام گروه از پروندهها مناسبترند، یعنی با حفظ کیفیت رسیدگی، در کمترین زمان ممکن به پرونده رسیدگی کرده و حکم صادر میکنند.
وی ادامه داد: شناسایی صحیح توانمندی، ظرفیت و علاقهمندی قضات و ارجاع تخصصی پروندهها متناسب با ویژگیهای هر قاضی، در رسیدگی بهینه و کاهش زمان آن بسیار اثرگذار بود.
سرپرست دادگاههای کیفری دو شهرستان قم در ادامه اقدامات اثرگذار بر کاهش زمان رسیدگی گفت: مشاهده شد یکی از علتهای اصلی تجدید وقت در دادگاههای کیفری دو، ناقص بودن دلایل است؛ لذا در نشستهای مختلف از قضات و بهویژه کارکنان دفتری خواسته شد در ابلاغیههای وقت رسیدگی، به طرفین پرونده تأکید شود مستندات، دلایل و شهود خود را همراه بیاورند تا به این دلیل قاضی مجبور به تجدید وقت رسیدگی نشود و پرونده در کوتاهترین زمان ممکن مختومه شود.
حجتالاسلام طالبی بیان داشت: یکی دیگر از اقدامات مؤثری که در دادگاههای کیفری دو انجام گرفت در خصوص پروندههایی بود که یک طرف آنها اشخاص حقوقی بودند؛ به این ترتیب که مقرر شد اوقات رسیدگی به پروندههایی که یک طرف آنها شخص حقوقی خاصی است، بهطور متمرکز و در یک روز کاری تعیین وقت شود تا اتلاف وقت در این رابطه هم برای سازمان مورد نظر و هم دادگاههای کیفری دو به حداقل زمان ممکن برسد.
این مقام قضایی گفت: اهتمام قضات و کارکنان به کاهش زمان رسیدگی همزمان با حفظ کیفیت آراء صادره، باعث جلب رضایت مراجعهکنندگان از دستگاه قضایی و اعتمادسازی عمومی نسبت به قوه قضاییه میشود؛ چرا که در این صورت مردم مطمئن خواهند بود با مراجعه به دادگستری، در کمترین زمان ممکن با رعایت استانداردهای قضایی، به دعاویشان رسیدگی خواهد شد.
سرپرست دادگاههای کیفری دو شهرستان قم در خاتمه ضمن قدردانی از قضات و کارکنان محاکم کیفری دو، بیان داشت: امید است همکاران قضایی و اداری با دقت و سرعت بیشتر و رعایت حداکثر کیفیت، به دعاوی رسیدگی کنند تا موجبات رضایت حضرت حق، امام عصر عجلالله و شهروندان قم را در بالاترین سطح آن فراهم آورند.