خبرگزاری مهر: امروز جمعه بوینس آیرس آرژانتین در حالی میزبان نشست سران جی بیست است که گزارشها حکایت از آن دارد که موضوع قتل خاشقجی در کنسولگری کشورش در استانبول ترکیه بر این نشست تاثیر گذار خواهد بود.
امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه روز گذشته حضور محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به عنوان رئیس هیات شرکت کننده سعودی در نشست را فرصتی برای بررسی موضوع خاشقجی دانست.
همزمان سران آمریکا و آلمان اعلام کردند که برنامهای برای دیدار با بن سلمان در این نشست ندارند.
مشارکت محمد بن سلمان در نشست جی بیست اولین حضور وی از زمان قتل خاشقجی در اکتبر گذشته است و این همزمان با افزایش انتقادهای بین المللی به ویژه سازمان دیده بان حقوق بشر سازمان ملل علیه محمد بن سلمان به سبب جنگ یمن و رفتار جنایتکارانهای است که در قبال جمال خاشقجی داشته است. سازمان دیده بان حقوق بشر خواستار تحت تعقیب قرار گرفتن ولیعهد عربستان شده است.
آنگونه که از برنامههای رهبران شرکت کننده در نشست جی بیست بر میآید.
فقط 5 نفر از رهبران دنیا با بنسلمان دیدار میکنند
فقط 5 نفر از رهبران دنیا از جمله رئیس جمهور آرژانتین به حکم کشور میزبان، دیدار با ولیعهد سعودی را تایید کرده اند.
رئیس جمهور فرانسه اولین رئیس جمهور اروپایی بود که اعلام کرد با بن سلمان دیدار خواهد کرد و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اولین بود که این موضوع یعنی دیدار با بن سلمان را از طریق یوری اوشاکوف مشاورش تایید کرد.
در این میان ترزا مینخست وزیر انگلیس اعلام کرد که با محمد بن سلمان درباره خاشقجی و جنگ یمن گفتگو خواهد کرد. وی اعلام کرد که لندن خواهان تحقیق کامل و شفاف درباره قتل خاشقجی است.
این دیدارها در حالی انجام میشود که «روث» مدیر اجرایی سازمان دیده بان حقوق بشر روز چهارشنبه به سران جی 20 درباره دیدار با بن سلمان هشدار داده و گفته بود که رهبران دنیا قبل از اینکه در کنار محمد بن سلمان عکس بگیرند باید بارها فکر کنند
رهبران دنیا قبل از اینکه در کنار محمد بنسلمان عکس بگیرند باید بارها فکر کنند.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز آنگونه که مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه گفته است با بن سلمان دیدار خواهد کرد، اما دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا علت عدم دیدارش را نه به خاطر اینکه تمایلی نداشته باشد بلکه به این خاطر که برنامهای در این زمینه ندارد عنوان کرده است که البته با توجه به اینکه ترامپ دیدارش را با پوتین در این نشست لغو کرده احتمال دارد که با بن سلمان دیدار کند.
این در حالی است که محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در مقر اقامت خود در بوینس آیرس آرژانتین با نارندرا مودی نخست وزیر هند دیدار کرد. در این دیدار همکاری میان دو کشور در زمینههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و سرمایه گذاری در زمینه انرژی مورد رایزنی قرار گرفت. محمد بن سلمان در این دیدار از آمادگی ریاض برای رفع نیاز نفتی و فرآوردههای پتروشیمی هند و سرمایه گذاری شرکت بزرگ نفتی آرامکو در هند خبر داد. ولیعهد سعودی همچنین با نخست وزیر هند درباره سرمایه گذاری در بخش انرژی خورشیدی توافق کرد.
«جیمز ام دورسی» پژوهشگر خاورمیانه دانشگاه نانیانگ سنگاپور اعلام کرده است که گروه بیست آزمون نهایی برای ولیعهد سعودی است. این در حالی است که معترضان در برابر سفارت آرژانتین در واشنگتن دست به تظاهرات زده و خواهان بازداشت محمد بن سلمان به خاطر یمن هستند.
«مائوریسیو ماکری» رئیس جمهور آرژانتین قبل از نشست اعلام کرد که موضوع خاشقجی بر نشستهای دوجانبه در نشست جی بیست سایه میافکند.
بن سلمان شخصیتی منفور که اقامتگاهش شبیه به پادگان نظامی است
قدر مسلم آن است که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان شخصیتی نامطلوب در بوینس آیرس آرژانتین از حیث رسانهای و مردمی محسوب میشود و بن سلمان از پروندههایی که دستانش به آن آغشته است از جمله جنگ یمن و کشتار غیرنظامیان به ویژه زنان و کودکان و نیز دخالت درقتل خاشقجی در امان نیست.
باوجود اینکه وی مصونیت دیپلماتیک دارد، اما اعتراضات گسترده وی را نه در هتل «فورسیزنر» رها میکند نه منزل سفیر عربستان در آرژانتین؛ به ویژه که منزل سفیر عربستان در آرژانتین به پادگان نظامی به خاطر تشدید تدابیر امنیتی تبدیل شده است.
آنگونه که شبکه الجزیره گزارش داده است؛ محمد بن سلمان برای حمایت گسترده از خود در بوینس آیرس به یگان زرهی روی آورده است و چهار خودرو زرهی علاوه بر نیروهای امنیتی زیاد از وی حمایت میکنند.
به هر حال لحظات سختی در انتظار محمد بن سلمان است و از سویی ولیعهد سعودی میکوشد که بر تبعات قتل خاشقجی علیه خود فائق آید. به عبارت دیگر وی قصد دارد طوفانی که وی در معرض آن به خاطر دخالت در قتل خاشقجی قرار دارد را پشت سر بگذارد.
اما رهبران دنیا آیا با بن سلمان با توجه به اینکه افکار عمومی بین المللی به شدت از وی به خاطر قتل خاشقجی و جنگ یمن تنفر دارد عکس خواهند گرفت به ویژه که محمد بن سلمان بر این باور است که حضور وی در کنار رهبران دنیا در قاب عکس بر تظاهرات و اعتراضات و کاسته شدن از آن موثر است و به باور وی، دست دادنش با رهبران دنیا برای تقویت جایگاه بین المللی و حرکت به سوی در اختیار گرفتن مسند پادشاهی در عربستان موثر است؟