خبرگزاری فارس: برخلاف رشد سریع فناوری شایعات این حوزه خیلی رشد نداشته است. اما کمبود اطلاعات در بخش تکنولوژی فرصت را به شایعهپردازان داده که هرگونه شایعهای را بر سرزبانها بیاندازند؛ شایعاتی که بخصوص برای کارشناسان این حوزه خندهدار است.
کافی است تا یک شخصی خواسته و یا ناخواسته کلیپی پرکند و شایعه شنود و یا ردیابی شهروندان توسط حکومت را مطرح کند، آن موقع است که فضای مجازی از این شایعه پر میشود.
* ادعای خندهدار ردیابی با گذرنامه
همین ابتدای هفته بود که فیلم کوتاهی در فضای مجازی منتشر شد که فرد داخل فیلم مدعی بود که گذرنامههای ایرانی دارای تراشهای است که شهروندان ایرانی توسط سیستم GPS ردیابی میشوند.
در همین رابطه سرهنگ مجید صمدی رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه نیروی انتظامی در گفتگو با فارس در خصوص وجود GPS در گذرنامهها اظهار داشت: اعلام مطلبی مبنی بر اینکه GPS در گذرنامهها نصب شده است، موضوعی غیرتخصصی و خندهدار است. ایران همانند 90 درصد کشورهای دنیا گذرنامهاش الکترونیکی است و براین اساس تراشهای الکترونیکی در آن نصب شده است.
رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه نیروی انتظامی تصریح کرد: در روی جلد گذرنامه نیز علامتی شبیه دوربین حک شده است که به صورت شفاف اعلام میکند که گذرنامه الکترونیکی است.
وی با اعلام عضویت جمهوری اسلامی ایران در PKD که مرکز آن در کانادا است، خاطرنشان کرد: بر این اساس گذرنامههای صادر شده در جمهوری اسلامی ایران، الکترونیکی بوده که نشانهای ازاستاندارد بودن این گذرنامهها در مجامع بینالمللی است.
* شایعهای که سامسونگ را به توضیح وادار کرد
در ویدئویی مشابه ادعا شد که توسط تراشهای که در زیر جلد برخی باتریهای گوشیهای سامسونگ وجود دارد، تمام اطلاعات داخل گوشی از طریق آن برای جاسوسی وارد این تراشه میشود.
اما در پیگیری موضوع از شرکت کرهای سامسونگ، این تولیدکننده گوشیتلفن همراه اعلام کرد: ادعای این ویدیو در مورد وجود یک چیپ جاسوسی داخل باتری گوشیهای هوشمند سامسونگ صحیح نیست. قسمت مشکی رنگ باتری، یک آنتن ارتباطات حوزه نزدیک (NFC) است که چیپ NFC داخل گوشیهای هوشمند را به پایانههای NFC متصل میکند. سیم طلایی رنگ نیز یک تخته مدار چاپی قابلانعطاف (Flexible Printed Circuit Board) است که رابط باتری را به آنتن NFC متصل کرده است.
*شنود از راه درختان!
چند ماه پیش نیز برخی از شهروندان تهرانی، با شایعهای روبر شدند که در آن ادعا شده بود، روی تمام درختان پایتخت شنود نصب شده است.
اما همان زمان عضو شورای شهر تهران آن را خندهدار خواند و حتی کارشناسان این حوزه نیز توضیح دادند که این دستگاه نه تنها شنود نیست بلکه دستگاهی است که کدشناسه الکترونیکی (که اطلاعات مربوط به درختان) را ثبت میکند.
هرچند که باید در استفاده از اینترنت به خصوص در خصوص معادلات تجاری و یا حریم خصوصی دقت کرد، اما نباید هرشایعهای هم که در این فضا منتشر میشود را باورد کرد.