خبرگزاری میزان: رئیس سازمان حج و زیارت با تشریح آخرین وضعیت برگزاری حج و رایزنیها انجام شده با کشور عربستان گفت:وضعیت 3 تن از شهدای منا مشخص نشده است.
علیرضا رشیدیان در نشست خبری دستاوردهای حج 98 اظهار کرد: در مذاکرات سازمان حج و زیارت ایران و عربستان برای حج 98 بنا به دعوت عربستان در سه مرحله اول پیشنهادات و مذاکرات برای طرف عربستانی ارسال شد در مذاکرات کارشناسی با طرف عربستان محورهایی آسیب شناسی حج سال گذشته و در نهایت در جلسه با وزیر سعودی تفاهم نامه به امضا رسید. تفاوتش با حج سال قبل این بود که دریک روز به تفاهم رسیدیم. محور مذاکرات تامین امنیت عزت و کرامت حجاج ایرانی بود که مورد تاکید طرف سعودی قرار گرفت. آسیب شناسی تفاهم نامه سال گذشته پیگیری شهدای مسجد الحرام و منا از دیگر محورهای مذاکرات بود. در شهدای مسجدالحرام غرامت این شهدا را طرف سعودی به طرف نمایندگی ایران پرداخت کرد.
وی در ادامه گفت: درباره شهدای منا از 10 نفر 5 نفربه صورت قطعی محل دفنشان مشخص شد و 5 نفر بعدی 50 درصد تشخیصشان انجام شده است. وضعیت 3 تن از شهدایمان الحرام مشخص نشده است.
رشیدیان گفت: 86 هزار 500 نفر اعزام زائران سال پیش رو خواهد بود.
رشیدیان گفت: دفتر نمایندگی سازمان حج در عربستان تاسیس شود. حجاج ایرانی در زمان ورد به عربستان با معطلیهایی رو به رو شدند که ایران درخواست کرد کار انگشت نگاری را خودش انجام دهد که به تفاهم هم رسیدیم، استقرار مترجم در مراکز درمانی عربستان، زمان حرکت کاروان ایرانی برای رمی جمرات متناسب با شرایط آب و هوایی و مسائل شرعی، به تفاهم رسیدیم.
وی در ادامه افزود: تامین امنیت اولین بند مذاکرات و تفاهم نام با عربستان است که طرف سعودی به این امر ملزم شده است. در ایام حج 10 نفر از همکاران وزارت خارجه برای پیگیری وضعیت حجاج اعزام خواهند شد.
رشیدیان درباره حج عمره گفت: موضوع این مذاکرات حج 98 بود، ولی شرایط فعلی تغییری با شرایط قبل نکرده و امکان اعزام حجاج برای عمره فراهم نشده است. راه اندازی عمره با توجه به شرایط فی مابین فراهم نیست.
وی درباره غرامت شهدای مسجد الحرام گفت: چک شهدای منا به دفتر نمایندگی سعودی در سازمان ملل تحویل شده، اما رقم آن مشخص نشده است.
رشیدیان درباره سخت گیریها افزود: طبق تفاهم باید اسامی خبرنگاران و تجهیزاتی که قرار است وارد عربستان شود از قبل اعلام شود. طرف عربستانی در مذاکرات اظهار میکرد که سخت گیریها در ورود تبلت و لب تاب خبرنگاران به عربستان مسائل امنیتی است، اما بنا شد پیگیری لازم انجام شود.
رئیس سازمان حج و زیارت درباره انگشت نگاری از حجاج گفت: این امر یک مسئله طبیعی است و در کل کشورها وجود دارد. ولی ایران اعلام کرده که آمادگی دارد فایلهای انگشت نگاری حجاج ایرانی را قبل از اعزام ارسال کند که مورد موافقت طرف سعودی قرار گرفت.
رشیدیان درادامه درباره مدت اقاپت حجاج بیان کرد: در مذاکرات زمان حضور حجاج در عربستان بین 28 تا 42 روز طول میکشد که با هماهنگیهای صورت گرفته قرار شد اسلتهای پروازی نزدیک به هم باشد و تعادلی بین اسلتهای ایران و عربستان به وجود آید، اما اسلتهای پیشنهادی ایران تحویل طرف عربستانی شد. بحث نرخ برای پروازهایی هواپیمایی عربستانی موضوع دیگر مورد بحث بود. طرف عربستانی نرخی را با توجه به قیمت دلار اعلام میکند که زیاد است. در مذاکرات با شرکتهای حمل و نقل عربستانی با 80 درصد افزایش قیمت حمل و نقل درون شهری در عربستان رو به رو شدیم که مورد قبول ایران قرار نگرفت و اعتراض خود را به عربستان اعلام کردیم.
وی گفت::قطار مدینه و مکه در عربستان به تازگی راه اندازی شده است که قیمت آن برای حجاج ایرانی بسیار بالاست.
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه اضافه کرد: حج موقعیت بسیار خوبی برای گسترش تعاملات کشورهای مسلمان است و میتواند اقدام خوبی در زمینه حل مشکلات سیاسی باشد. با دولت و ملت عربستان دشمنی نداریم، اما مواضع ایران در دفاع از حقوق کشورهای مشخص است.
رشیدیان تصریح کرد:حافظ منافع توافق بین دو وزارت خانه بوده تا نمایندگان عربستان و ایران درقالب سفارت سوئیس مستقر شوند و منتظر صدور ویزا و اقامت هستیم. نفرات کنسولی در ایام حج وجود داشتند، ولی ویزای عادی داشتند و نمیتوانستند به مراکز حقوقی برای پیگیری وضعیت حجاج شوند. هزینه سفر 3100 تا 3300 دلار بود یعنی بین 3 تا 5 میلیون بوده است. برای تامین ارز مکاتباتی داشته ایم و به دنبال این هستیم که به نرخ قطعی برای حجاج برسیم و هزینه را کاهش دهیم. قیمت پروازی را مثل سال گذشته نگه داریم و افزایش قیمت نداشته باشیم. راهکارهایی دیگری در عربستان پیگیری میکنیم مثل پیدا کردن امکانات با قیمت مناسبتر برای حجاج را پیگیری میکنیم. تامین ارز مورد نیاز حجاج را پیگیری کردیم، ولی طرف عربستان در این مذاکرات قول داده اند که ارز به حساب سازمان حج در عربستان واریز شود و پول به عربستان حواله شود.
وی اظهار کرد: زمان برگشت حجاج مشخص نشده است، ولی 170 هزار نفر اطلاعات خود را در سامانه اصلاح کرده اند و از نیمه تیر 98 اعزامها شروع خواهد شد. درخواست اعزام 10 هزار نفر را برای اعزام داده ایم و میزان اعزامیها بستگی به طرف سعودی دارد. 81 هزار نفر اعزام خواهند شد، اما در تلاشیم این میزان امسال به 84 هزار نفر افزایش بیابد.
وی درباره اولویتهای اعزام 98 گفت: تعیین قیمت حج باید مشخص شود و سپس اولویتها اعلام خواهد شد و سپس فراخوان داده خواهد شد.