روزنامه جام جم – فاخره بهبهانی: هرچه بگذریم خاطره جمع شدن به دور کرسی های قدیمی بیشتر به فراموشی سپرده می شود. کرسی هایی که جدای از آن که وسیله گرمایش باشد میز ناهارخوری و پذیرایی و حتی جایی برای بازی بچه ها بود. جالب اینجاست که این روزها تعدادی از خانوادهه ای روستایی و شهری با زنده کردن یاد خاطرات قدیم اقدام به برپایی کرسی می کنند و اغلب جویای پاسخ این پرسش اند که از دیدگاه طب سنتی استفاده از کرسی چه مزیت های درمانی می تواند داشته باشد. به این منظور با دکتر مهدی پسلیانی، پزشک و دستیار طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران به گفت وگو نشستیم.
استفاده از کرسی با حفظ تدابیری برای پیشگیری و درمان خیلی از بیماری ها موثر است. مثلا بیماری شایعی مثل یک سرما خوردگی که همراه با بدن درد باشد یا انواع دردهای مفصلی و گرفتگی های عضلانی که طی روز ایجاد می شود. با یک شب خوابیدن در زیر کرسی طی یک تعریق درمانی تا حدود زیادی رفع می شود.
کرسی، ورزش بی دردسر
اگر بخواهیم بر اساس مبانی طب سنتی و به زبان امروزی و ساده به نحوه اثر کرسی اشاره کنیم، میتوانیم بخشی از فواید ورزش کردن که در نتیجه تقویت قلب و بهبود خونرسانی صورت می گیرد را با استفاده صحیح از کرسی به دست آوریم. حرارت ملایم کردی با تاثیر بر عروق محیطی بدن و وادار کردن قلب به فعالیت و خونرسانی بیشتر باعث گشاد و پرخون شدن عروق در پاها که اغلب زیر کرسی هستند و سپس کل بدن می شود.
در جریان ورزش نیز برای قلب همین اتفاق می افتد (انبساط عروق در اثر گرم شدن بدن و سپس فعالیت قلب و پرخون شدن رگها). به زبان ساده زیر کرسی خوابیده اید ولی قلب شما در حال تمرین و فعالیت است. فعالیتی که اگر به اندازه و بجا باشد باعث تقویت آن در دراز مدت می شود و حتی با بهبود خونرسانی به مغز استخوان در التیام برخی از انواع کم خونی و با کمک به عملکرد مغز به تقویت حافظه کمک می کند، همچنین به دنبال این عملکرد مواد زائد بدن به میزان بیشتری از طریق عرق کردن دفع می شود.
از فردا کرسی دایر کنیم؟
فرهنگی که کرسی را به مرور از خانه های ما حذف کرده بدن ما را نیز نسبت به پیشینیان تغییر داده است. سبک زندگی و مواجهه دائمی با برخی استرسها قلب های ما را ضعیف کرده است. قلب ضعیف نمی تواند بخوبی خون را در رگهایی که در اثر حرارت کرسی گشاد شده پمپاژ کند و نتیجه آن تضعیف بیشتر بدن در اثر کمبود خونرسانی خواهد بود که خود را به صورت سیاهی رفتن چشم ها، احساس ضعف و خستگی و... نشان می دهد.
از طرف دیگر برخلاف گذشتگان که در طول روز مدام در حال فعالیت های یداوی و تحرکات زیاد بوده اند، امروزه اغلب افراد، پشت میزنشین و کم تحرک شده اند و تعریق و خروج مواد زائد از بدنها کند شده و گرمای کرسی نمی تواند به این سادگی سبب خروج فضولات تجمع یافته از بدن شود. ضمن اینکه کیسه کشیدن در حمام های ما که بیشتر به یک آب تنی پنج دقیقه ای مبدل شده مرسوم نیست و منافذ پوستی امروزی ها همچون قدیمی ترها برای خروج عرق و مواد زائد کارایی لازم را ندارد.
در نتیجه نمی توان انتظار داشت فردی با قلب ضعیف و منافذ پوستی مسدود بتواند خیلی از فواید درمانی کرسی بهره ببرد و حتی ممکن است دچار مشکلات و اختلالاتی هم بشود. از دیدگاه طب سنتی بهتر است افراد ابتدا تحت یک پاکسازی عمومی و تقویت نسبی قلب قرار گیرند و بعد از آن با خیال راحت تری از کرسی استفاده کنند که البته این امرهم باید زیر نظر متخصصان طب ایرانی انجام شود.
کرسی زغالی یا برقی؟
اگر از سلامت نسبی افراد یک خانواده اطمینان داشته باشیم، می توانیم استفاده از کرسی با حرارت ملایم را توصیه کنیم. کرسی نمی تواند زغالی، برقی یا حتی با بخار آب باشد که هرکدام با توجه به ویژگی های مزاجی افراد خانواده، مزاج فصل، سن و.... توصیه می شود. ولی با توجه به شرایط امروز و سطح دسترسی ها به نظر می رسد برای استفاده از مزایای پیشگیرانه کرسی در بیماری ها انواع برقی آن به همراه یک داربست چوبی مقاوم به کار رود.
زغال گرفتگی را جدی بگیرید
مسمومیت های احتمالی با زغال و بویی که معمولا تولید می کند استفاده از آن را خود به خود کمرنگ تر می کند. با این حال اگر از زغال برای گرمای کرسی استفاده می کنید این نکات را فراموش نکنید. زغال یک ماده سوختنی است که به اکسیژن نیاز دارد و اگر با جریان هوا در ارتباط نباشد با دودزادیی و انتشار گازهای سمی موجب مسمومیت و خفگی می شود.
علائم مسمومیت با زغال مانند گازگرفتگی است و خواب آلودگی، سردرد، سوزش چشم و کاهش سطح هوشیاری از نشانه های آن است و با توجه به این که اغلب از کرسی در مکان های بسته استفاده می شود بهتر است شب ها در زیر کرسی نخوابید. به یاد داشته باشید. هنگام استفاده زغال ها باید کاملا برافروخته بوده و قسمت های خاموش و دودزا نداشته باشند. اولین اقدامات در مواجه با فرد دچار زغال گرفتگی، باز کردن درو پنجره، دور کردن مصدوم از هوای مسموم و تماس با 115 است.