سرویس جهان مشرق - عراق این روزها محور اصلی سخنان " دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا است. او پس از آنکه به صورت سر زده و بدون دیدار با مقامات عراقی به پایگاه عین الاسد رفت، در چند اظهارنظر بر لزوم افزایش نیروهای آمریکایی در خاک عراق تاکید کرد. ترامپ در مصاحبه با شبکه "سی بی اس" آمریکا به بسط سیاست خود در قبال ایران در خاورمیانه پرداخت و گفت: «هدف از حفظ نیروهای آمریکایی در خاک عراق مراقبت از ایران است.»
** ترامپ و آنارشیسم هدفمند در خاک عراق
اقدامات میدانی ارتش آمریکا در عراق و گشت زنی نیروهای آن در شهرهایی مانند موصل و بغداد نیز در همین راستا قابل تحلیل است، مسألهای که خشم مردم و گروههای عراقی را برانگیخت. اما تأمل در سیاستهای ترامپ در قبال عراق نشان میدهد که رئیس جمهور آمریکا برخلاف ادعاهای خود نه تنها به دنبال آرام کردن وضعیت در عراق به واسطه حضور نیروهای آمریکایی نیست بلکه سربازان آمریکایی نوعی از آنارشیسم هدفمند و سازمان یافته را در خاک عراق دنبال میکنند.
بیشتر بخوانید:
اتحاد مقتدی صدر و العامری برای اخراج نیروهای آمریکایی از عراق / آیا آقای نخست وزیر مصوبه پارلمان را عملی میکند؟
از دیدگاه "دونالد ترامپ" آمریکا بیش از اندازه در سوریه آسیب پذیر است و با توجه به اینکه دولت مشروع این کشور اجازه حضور نیروهای آمریکایی را صادر نکرده است، این نیروها نمیتوانند مدت زمان زیادی را بدون دردسر سَر کنند. حال آنکه نیروهای آمریکایی در عراق بنا بر یک توافق با حکومت مرکزی در آنجا حضور به عمل آوردهاند.
البته نباید فراموش کرد که رژیم صهیونیستی نیز همه تلاش خود را به کار گرفته تا به آنچه اهداف ایران در سوریه مینامد ضربه وارد کند و نوعی تقسیم بندی بین رژیم صهیونیستی و آمریکا در این رابطه ایجاد شده است.
** انحلال الحشد الشعبی هدف نهایی آمریکا
در اینجا این سوال مطرح میشود که ترامپ بیش از همه از چه چیزی در عراق واهمه دارد؟ به نظر میرسد الحشد الشعبی پاسخ دقیق به این پرسش است.
تقویت روز افزون نیروهای نزدیک به ایران در عراق، محور عبری عربی را به شدت نگران کرده است و ترامپ به عنوان سردمدار این محور تلاش دارد تا دولتمردان عراقی در دو راهی انحلال الحشد الشعبی یا درگیری در خاک این کشور یکی را انتخاب کنند.
در همین راستا چندی پیش منابع خبری اعلام کردند که " مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا ضمن انتشار لیستی از دولت عراق خواسته است که اغلب گروههای مقاومت را منحل کرده و خلع سلاح کند. این درحالی است که به موجب تصمیم نمایندگان پارلمان عراق گروههای الحشد الشعبی اینک به صورت رسمی زیرمجموعه دولت عراق و جزئی از ساختار نظامی این کشور هستند.
از سوی دیگر اگرچه توافقاتی بین آمریکا و عراق مبنی بر حضور نیروهای آمریکایی در این کشور وجود دارد اما مساله گشت زنی و استفاده از خاک عراق برای اقدام علیه یکی از کشورهای همسایه به هیچ وجه مورد رضایت دولتمردان عراقی نیست. چرا که این مساله میتواند بحرانی عمیق را برای کشورشان به بار آورد.
در همین رابطه " برهم صالح" رئیس جمهور عراق در واکنش به سخنان " ترامپ" تاکید کرد که ترامپ از عراق اجازه نگرفته است که حضور نظامی در عراق برای نظارت بر ایران داشته باشد. صالح همچنین خاطرنشان کرد نظامیان آمریکایی بهموجب توافق میان دو کشور در عراق حضور دارند.
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق نیز با تاکید براینکه عراق جزئی از رژیم تحریمها علیه ایران نخواهد بود، گفت: «عراق به واسطه جانفشانی شهدا و کمک دوستان خود از قبیل ایران توانست داعش را شکست بدهد.»
** صبر استراتژیک مقاومت در قبال سیاست ترامپ
جالب آنجاست که واکنش جریانهای مختلف الحشد الشعبی به این اقدامات تحریک آمیز آمریکایی در نهایت هوشمندی و درایت صورت پذیرفته است. فرماندهی الحشد الشعبی در استان نینوی با تاکید بر مجوز حضور محدود نیروهای آمریکایی در این استان آن هم تنها در یک پایگاه نظامی تاکید کرد که نیروهای الحشد ضمن هشدار دادن به نیروهای آمریکایی و بستن راه ادواتشان، آنها را مجبور به عقب نشینی کردهاند.
" حمد الله الرکابی" سخنگوی ائتلاف سائرون به ریاست مقتدی صدر هم نسبت به برخی خبرها درباره حضور نیروهای آمریکایی در بغداد و پرسهزنی برخی از آنها در خیابان، واکنش نشان داده و این موضوع را چالشی برای اراده ملی و نقض حاکمیت عراق است. " سید هاشم الموسوی" سخنگوی مقاومت اسلامی نُجَباء هم با تأکید بر اینکه آمریکا کاری از پیش نمیبرد، تصریح کرد که مقاومت عراق سیاستهای زورگویانه ترامپ را در هم خواهد شکست.
این مواضع بیانگر آن است که گروههای مقاومت عراقی علاوه بر پاسخ به تهدیدها و تشرهای آمریکایی از انجام هرگونه اقدام شتابزده اجتناب کردهاند.
نظر به آنچه گفته شد عراق در روزهای آتی شاهد التهابات و کشمکشهای سیاسی بسیاری خواهد بود اما تجربه نشان داده است که ترامپ در صورت مواجهه با ارادهای جدی به راحتی از موضع قبلی خود عقب نشینی خواهد کرد.
ترامپ در مناظرههای انتخاباتی خود با "هیلاری کلینتون" به درستی تاکید کرده بود که سیاست آمریکا در حمله به عراق و همچنین ایجاد داعش با شکست مواجه شده و این کشور مبالغ هنگفتی را صرف استمرار این اشتباهات کرده است. اینک خود ترامپ نیز با اقدامات ناپخته خود در واقع به دنبال ایجاد هرج و مرج در عراق و تحریک نیروهای نزدیک به ایران برای از بین بردن ثبات در این کشور است اما محور مقاومت نشان داده است که برای مقابله با اشغالگران از صبری استراتژیک برخوردار هستند.
دیری نخواهد پایید دولتمردان آمریکایی بار دیگر اعتراف کنند که اقدامات دولت ترامپ در عراق و سوریه چه ضربههای مهلکی را به منافع آنها در خاورمیانه وارد کرده و تا چه میزان عرصه را بر آنها تنگ کرده است. در هرصورت آمریکاییها در نهایت باید با این واقعیت کنار بیایند که جایی برای بیگانگان در کشورهای اسلامی وجود ندارد.