براساس گزارشی که هفته گذشته توسط تیمی از محققان مرکز روزنامه نگاری و مطالعات رسانه دانشگاه هنگ کنگ به نام WeChatscope منتشر شد، نبرد تجاری میان آمریکا و چین، تحریم های آمریکا علیه شرکت مخابراتی چینی ZTE و همچنین دستگیری منگ وانژو مدیرعامل هواوی از جمله موضوعات حساسی است که در سال گذشته توسط پلتفرم وی چت در چین مشمول فیلترینگ شدند.
گروه WeChatscope هدف خود از فعالیت هایش را فراهم نمودن دسترسی عموم مردم چین به مقالاتی عنوان کرده که در اکانت های پابلیک سانسور شده اند.
اکانت های پابلیک حساب هایی هستند که توسط سازمان های چینی ایجاد شده اند و از موسسات دولتی گرفته تا سازمان های خصوصی را شامل می گردد.
محققان هنگ کنگی برای این منظور از نوعی برنامه کامپیوتری استفاده کردند که در یک بازه زمانی مشخص بارها و بارها به مقالات منتشر شده در اکانتهای پابلیک سر می زند تا محتوای آنها را ثبت و ضبط کند. WeChatscope با استفاده از همین نرم افزار بالغ بر 4 هزار اکانت پابلیک را دنبال نمود که به صورت روزانه اخبار را پوشش می دادند. در مواردی که برنامه تشخیص می داد مقالات قبلا خوانده شده از روی آن پلتفرم حذف شده اند آنها را علامت گذاری می کرد.
به گفته مارکوس ونگ و استلا فن از مولفان این گزارش تا پایان سال 2018 میلادی، مجموعا بالغ بر 1.04 میلیون مقاله از طریق این نرم افزار بررسی شدند که از این میزان 11 هزار مقاله به واسطه سیستم فیلترینگ اینترنتی چین بعد از انتشار حذف شدند.
در این گزارش البته اشاره شده که سیستم طراحی شده توسط WeChatscope توانایی دنبال کردن پست هایی که پیش از انتشار توسط سیستم داخلی وی چت فیلتر شده بودند را نداشته است. فرایند فیلترینگ اخبار هم طبق گفته دانشمندان براساس فهرستی از کلمات کلیدی صورت می گیرد که مرتبا نیز توسط مقامات فیلترینگ چین به روز می شوند و در اختیار اپراتورهای این پلتفرم قرار می گیرند.
74 درصد از محتوای فیلتر شده در وی چت را خود مولفانشان حذف کرده اند
گفتنی است ویچت عنوان محبوب ترین اپ پیام رسان چینی را دارد و آنطور که شرکت توسعه دهنده آن (Tencent) ادعا کرده از سپتامبر 2018 تا به الان بالغ بر یک میلیارد نفر کاربر ماهانه داشته است.
وی چت کارش را به عنوان نوعی سرویس پیام رسان آغاز کرد و در ادامه به یک اپلیکیشن همه کاره بدل شد که هرکاری را از پرداخت قبوض گرفته تا مدیریت سفرهای شهری و حتی رزرو پرواز برای کاربرانش ممکن کرد.
WeChatscope در یافته هایش اعلام کرده که چهار دلیل اصلی برای حذف پست ها در این پلتفرم پیام رسان وجود دارد:
1- حذف توسط منتشر کننده اصلی
2- حذف توسط وی چت بخاطر نقض قوانین
3- حذف توسط وی چت به خاطر علامتگذاری شدن یک پست توسط کاربران دیگر
4- بلاک شدن یک کاربر به خاطر پست کردن مستمر محتوای ناقض قوانین
طبق این پژوهش از مجموع 11 هزار مقاله 8092 مقاله توسط منتشر کنندگانش حذف شدند که این میزان 74 درصد از کل محتوای فیلتر شده را تشکیل می دهد.