شناسه : ۱۴۸۳۲۴۳ - دوشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۷:۳۴
اقتصادآنلاین بررسی میکند؛
ساتبا مطالبات نیروگاههای تجدیدپذیر را پرداخت کند/ فرصت تحریم برای سرمایهگذاری مجدد
اقتصادآنلاین - لیلا میبان؛ ایران از پتانسیل های بسیار زیادی در زمینه توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر برخوردار است. این امر باعث شده است تا کشورهای خارجی تمایل به سرمایه گذاری در این صنعت نو در کشور داشته باشند. اتریش از جمله پیشگامان سرمایه گذاری در بخش انرژی های تجدیدپذیر در ایران است. این کشور با احداث یک نیروگاه خورشیدی ده مگاواتی در یزد، احداث نیروگاه در ایران را آغاز کرد و قرار بود در کنار احداث نیروگاه 10 مگاواتی، دو نیروگاه 10 و 30 مگاواتی دیگر نیز در ایران احداث کند. اما به دلیل مشکلات ایجاد شده درباره عدم پرداخت بموقع مطالبات از سوی وزارت نیرو و تحریم ایران که امکان تبادلات مالی را سخت کرده است، احداث نیروگاه های تجدیدپذیر تقریبا متوقف شده است.
رحمتی از سرمایه گذاران ایرانی شرکت اتریشیkpv solar در خصوص مهمترین مشکلات سرمایه گذاران خارجی در ایران به اقتصادآنلاین گفت:
سرمایه گذاران بخش خصوصی در نیروگاه های تجدیدپذیر در دریافت صورتحساب ها از ساتبا با تاخیر روبرو هستند. بعضی قراردادهای فرعی به دلیل تحریم ها باید تسویه شود، در نتیجه باید مبادلات مالی در داخل و خارج از کشور انجام شود، اما تاخیر در پرداخت مطالبات، مشکلاتی را برای سرمایه گذاران خارجی ایجاد کرده است. شرکت ها بر روی پولی که قرار است از طرف ساتبا پرداخت شود، در زمان مقرر حساب باز می کنند، اما این عدم پرداخت به موقع سرمایه گذار خارجی را با مشکلات بسیاری روبرو کرده است.
از سوی دیگر پس از دریافت ریالی پول از ساتبا، براساس مجوز فیپای سازمان سرمایه گذاری خارجی ضمانت تبدیل ریال به یورو به سرمایه گذار خارجی داده شده است، اما اتریش درخواست معرفی حساب خارج از ایران دارد تا امکان خروج پول از ایران فراهم شود و در شرایط تحریمی هیچ بانکی حاضر به دریافت پول از ایران نیست، در نتیجه قادر به معرفی بانکی به فیپا برای دریافت یورو نیستیم.
وی در خصوص ابهامات موجود برای سرمایه گذاران خارجی در بخش انرژی های تجدیدپذیر گفت: باید مشخص گردد آیا این امکان فراهم است که بتوان ریال را مطابق با نرخ نیما یا هر نرخ رسمی که برای سرمایه گذار خارجی مناسب است به یورو تبدیل کنیم و آنرا در ایران نگه داریم و آیا یورو به دلیل داشتن منبع داخلی قابلیت انتقال به خارج از کشور را دارد؟
این سرمایه گذار با تاکید بر مهمترین مشکل که مربوط به پرداخت طلب سرمایه گذران از سوی ساتبا می باشد گفت: مشکل اول سرمایه گذاران خارجی پرداخت مطالبات از سوی ساتبا است، چگونگی تخصیص ارز و چگونگی انتقال آن مشکلات بعدی سرمایه گذاران است. سرمایه گذاران برای مسائل حسابداری باید یک منبع به خارجی ها معرفی کنند، در نتیجه این پول باید به صورت مستقیم انتقال داده شود و دریافتی نیز باید منبع داشته باشد و این منبع ایران است. فیپا باید چگونگی این انتقال، نوع بانک و کشور مقصد را معرفی کند.
با شرایط تحریمی موجود در این فکر هستیم که سرمایه را در ایران نگه داریم و سرمایه گذاری مجدد داشته باشیم، اما در صورتی که نتوان هیچ انتقالی انجام داد، همکاری با شرکت های خارجی سخت خواهد شد. هدف از سرمایه گذاری تنها احداث یک نیروگاه نبود، اما با شرایط حاضر نمی توان به اهداف تعیین شده بعدی رسید.
رحمتی با اشاره به نقش ساتبا در برطرف شدن مشکلات سرمایه گذاران خارجی گفت: ساتبا با اجبار برای پرداخت صورتحساب ها می تواند کمک بزرگی به سرمایه گذارن کند، بعلاوه باید بتواند نیروگاه هایی که صورتحساب اول آنهاست را در اولویت پرداخت قرار دهد و این اقدام کمک می کند تا نیروگاه هایی که ساخت آنها تازه به انتها رسیده است و در مرحله بهره برداری هستند آسیب نبینند.
از سوی دیگر فیپا نیز باید مجاب شود تا سرمایه گذار بتواند در ایران و یا در هر کشوری که خود فیپا می تواند، ریال را به یورو تبدیل کند.
وزارت نیرو، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و فیپا در هر کشوری که این امکان را دارند از منابع ارزی خود پرداخت انجام دهد و سرمایه گذار پول را از خارج از ایران دریافت کند. این حمایت باید به دلیل مجوز و ضمانتی که اعطا کرده اند انجام شود و به گونه ای نباشد که تنها سرمایه گذار خارجی آسیب ببیند.
وی با بیان اینکه تمایل به سرمایه گذاری در بخش نیروگاه های تجدیدپذیر در ایران بسیار بالاست و پتانسیل ایران در این زمینه بسیار بالاست گفت: شرکت های اروپایی مشتاق هستند در ایران سرمایه گذاری کنند اما باید شرایط خروج پول از ایران فراهم شود و تعهدات دولت به موقع انجام شود.