به گزارش سرویس جامعه مشرق، وقتی دولت در لایحه پیشنهادی بودجه سال 1398 به مجلس شورای اسلامی، رقم بودجه وزارت امورخارجه را در مقایسه با سال 1397 به دو برابر افزایش داد، تصور این بود که در کنار افزایش نرخ ارز که در برخی مواقع، دست وزارت خارجه را برای فعالیتهای روزمرهاش میبست، شاید کارهای مهمتر و بزرگتری قرار است در سال جدید در این وزارتخانه اتفاق بیفتد.
وزارتخانهای که در سالهای اخیر انتقاد به نحوه عملکرد آن کم نبوده اما به جز هزینههای حقوق دریافتی دیپلماتهای کشورمان که حدوداً بین 36 تا 100 میلیون تومان در ماه است، بقیه موارد آن همچون بسیاری دستگاههای دیگر، شفاف نبود. البته با توجه به هزینههای بالای زندگی در کشورهای خارجی، قطعاً بخش زیادی از حقوق دریافتی سفرا و کارمندان سفارتخانهها و نمایندگیهای ایران در خارج از کشور، خرج امور روزانه آنها میشود.
بیشتر بخوانید:
اگر چه برخی مسئولان اجرایی، افزایش بودجه این وزارتخانه را به موضوعاتی مانند «همکاریهای اقتصادی بینالمللی، سهمیه حق عضویت و کمک دولت ایران بابت مخارج سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بینالمللی، مرکز آموزش روابط بینالملل و هزینههای ضروری نمایندگیهای خارج از کشور» مربوط کردهاند اما انگار این وزارتخانه هزینههای دیگری هم دارد که مانند هزینههای عنوان شده، خیلی هم به گوش مردم و رسانهها آشنا نیستند.
ظریف چندی پیش با انتقاد از بودجه وزارت امور خارجه گفت: «مجموع بودجه دلاری و ریالی وزارت امور خارجه ١١٠٠ میلیارد تومان است یعنی کمتر از بودجه برخی دستگاه های فرهنگی کشور»
بودجه وزارت امور خارجه در سال 1397 |
بودجه پیشنهادی برای وزارت امور خارجه در سال 1398 |
12.325.350.000.000 ریال |
26.664.562.000.000 ریال |
به همین خاطر، بررسیهای مشرق سراغ هزینههای این اهالی یقه دیپلماتیک در محل کار رفته که اگرچه کارهای مهمی انجام میدهند اما ظاهراً خرج اداره جات شان هم با بقیه ادارات و مردم هم متفاوت است. این بررسی که عمدتاً از سامانه تدارکات الکترونیک دولت انجام گرفته، حاوی نتایج جالب و قابل تاملی است که مهمترین آنرا میتوان به شرح زیر دسته بندی کرد:
کت و شلوار درجه یک: 525 دست!
آگهی مربوطه در 23 دی ماه از سوی وزارت خارجه اعلام و در آن عنوان شده این دستگاه دولتی نیازمند 525 دست کت و شلوار مرغوب درجه 1 به همراه 525 پیراهن درجه یک و 525 جفت کفش درجه یک است. در عین حال، 35 دست مانتو و شلوار و 35 جفت کفش زنانه نیز درخواست شده تا از سوی شرکت های علاقمند، نمونه و قیمت پیشنهادی ارائه شود. طبق این آگهی، تاریخ نیاز به کالا نیز 1 روز بعد یعنی 24 دی ماه، تعیین شده است.
اگر وزارت خارجه از کت و شلوارهای دوخت شرکت های داخلی استفاده کند (که به احتمال زیاد و با توجه به قوانین مصوب، همین طور است) هر عدد کت و شلوار هاکوپیان یا گراد به قیمت میانگین حدوداً 2 میلیون تومان به فروش می رسد و بر این اساس، قریب 1 میلیارد تومان هزینه برای خرید این کت و شلوارها - غیر از پیراهن و کفش و مانتوهای درخواست شده- بودجه لازم خواهد بود.
طبیعتاً بدون نیاز به چنین تعداد دقیقی برای خرید کت و شلوار و اقلام زیر، نیازی به استعلام و درخواست دریافت نمونه و قیمت برای آن، عقلانی نخواهد بود.
نوشیدنیها: از قهوه گُلد (Gold) تا آبمیوه!
در اگهی بعدی، نوشیدنی های مورد نیاز وزارت خارجه درج شده که شامل 400 شیشه قهوه 100 گرمی "گلد" است. این درخواست در 28 بهمن ماه اعلام شده و متقاضیان تا 7 اسفندماه مهلت دارند، آنرا تحویل کارشناس مربوطه در وزارت خارجه بدهند. قیمت هر کدام از این محصولات 100 گرمی حدود 55 هزار تومان قیمت دارند که برای خرید آن، وزارت خارجه باید 22 میلیون تومان هزینه کند.
در کنار این قهوه ها، درخواست خرید "کافی میت" 400 گرمی به میزان 500 عدد نیز صادر شده که قیمت آن نیز در بازار حدود 37 هزار تومان است و باید تا 30 بهمن، تحویل نماینده خریدار شود. این درخواست، قریب 18 و نیم میلیون تومان، هزینه به همراه دارد.
در کنار این نوشیدنی های گرم، دستگاه دیپلماسی خواستار خرید 10 کارتن آب پرتقال، 10 کارتن آب آناناس، 10 کارتن آب انبه، 15 کارتن آب آلبالو، 10 کارتن آب انار و 8 کارتن آب سیب جمعاً به میزان 63 کارتن شده است که این فراخوان مربوط به نیمه دی ماه امسال است. در آگهی مذکور تاکید شده که تمامی آبمیوه ها باید از نوع سن ایچ و به صورت 1 لیتری باشند و حداقل 8 ماه دیگر، تاریخ مصرف داشته باشند.
متفرقه ها: 700 گلدان رز و 4700 دستمال کاغذی
اما روحیه کارمندان و مهمانان وزارت خارجه، نیازمند 300 گلدان رز مینیاتوری، رز نسترن به میزان 200 گلدان و رز مهندسی قرمز و سفید به میزان 200 گلدان است که بررسی سایت های مربوطه نشان می دهد هر شاخه درجه 1 آن حدود 4 هزار و 500 تومان و هر شاخه درجه 2 حدوداً 3,500 تومان قیمت دارد اما مجموع 700 گلدان مورد نیاز وزارت خارجه را نمی توان به صورت دقیق تخمین زد.
300 کیلو چای عطری از برند گلستان، 2 هزار عدد دستمال رولی کاغذی، 2700 عدد دستمال کاغذی حوله ای بزرگ، 1000 لیتر مایع ظرفشویی و 1000 لیتر مایع دستشویی با برند "اوه" از دیگر استعلام های وزارت خارجه در هفته های اخیر است که به نظر می رسد برای تامین ملزومات مورد نیاز برای سال آینده باشد.
همین چند هفته پیش بود که سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تحلیل بودجه سال آینده وزارت خارجه، از این نهاد خواسته بود با صرفه جویی و تعدیل در برخی هزینه ها و امکانات، تلاش کند با مشکل منابع مواجه نشود و حال باید دید، این تعداد کت و شلوار و قهوه و کافی میت، نسبت به امسال و سال گذشته، با کاهش و صرفه جویی چند درصدی همراه بوده است!؟