سرویس سیاست مشرق - در لا به لای روزنامههای سالهای گذشته، وعدهها و ادبیات جالبی از سوی دولتیها واصلاحطلبان به کار گرفته شده است که مشرق روز به روز آنها را بررسی و بازنشر خواهد کرد.
*******
شرق؛ 93/12/9
** روحانی: با مذاکرات حربه تحریم آر از دست دشمن خارج میکنیم / اگر آمریکا نبود سال 2004 به توافق رسیده بودیم
حسن روحانی در شهر قم و در پاسخ به خبرنگاران گفت: «تلاش ما این است که با مذاکرات حربه تحریم را از دست دشمن خارج کنیم چراکه تحریم، ناحق، ظالمانه و ضدحقوقبشر است و برای این منظور مذاکرات بهترین راهکار است؛ در مذاکرات نیز بهگونهای عمل کردیم که اگر موفق شویم، نتیجه موردنظر بهدست آمده و اگر مذاکرات به نتیجه نرسد هم دنیا اینگونه قضاوت میکند که مقصر طرف مقابل ماست.»
روحانی در پاسخ به بخش دیگری از پرسش یک خبرنگار مبنیبر اینکه آیا نقش آمریکاییها در پرونده هستهای ایران سازنده بوده یا غیرسازنده؟ اضافه کرد: «البته این مشکلات را آمریکاییها به وجود آوردند و اگر آنها نبودند ایران قطعاً در پایان سال 2004 با سهکشور اروپایی به توافق میرسید. وزرای خارجه این سهکشور اگرچه آنموقع به این نکته اعتراف نمیکردند اما امروز میگویند آنموقع آمریکاییها مانع توافق شدند. امروز هم این آمریکاییها هستند که باید تلاش کنند گامهای اشتباهی که برداشتهاند را، اصلاح کنند.»
این اظهارات روحانی درباره اینکه آمریکا مقصر اصلی عدم توافق با اروپاییهاست در حالی است که از ابتدای شروع به کار دولت روحانی، ظریف و همراهان ظریف فقط و فقط به آمریکا و وزیر خارجه آمریکا توجه داشتند و هیچ توجهی به دیگر کشوراز جمله چین و ورسیه وجود نداشت و اعتماد به آمریکا تا جایی پیش رفت که اوباما مؤدب معرفی شد و امضای جان کری به عنوان تضمین، با وجود این، آمریکا از برجام خارج شد ولی دولت هنوز به دنبال مذاکره با امریکا و ترامپ است.
شرق؛ 95/12/9
** حسن روحانی: وقتی گوشت دو روز گران میشود خبر میزنند، اگر گوشت ارزان شود، این خبر را منتشر نمیکند
حسن روحانی، رئیسجمهوری روز گذشته در نخستین «مجمع ملی سلامت» گفت: «برخی فکر میکنند هرچه قفل دروازههای کشور بیشتر باشد، امنیت و سلامت بیشتر است که این درست نیست. از استادان دانشگاه که برای مطالعه به خارج از کشور میروند یا از استادانی که به کشور میآیند باید نگران باشیم؟ یک عده هم خودشان و ذهنشان آشفته و نگران است و هم نگرانی تولید میکنند»
روحانی به موضوع تعامل با جهان اشاره کرد و افزود: «اگر ما از تعامل با جهان بگوییم برخی بدشان میآید، روی تعامل با جهان حساسیت دارند و از تقابل خوششان میآید؛ نمیدانم این تقابل برای آنان چه چیزی آورده است، البته برای برخی نان آورده است».
او گفت: «از وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سؤال کردم از ابتدای دولت وضعیت دارویی چگونه و چقدر گران شده است که پاسخ داد حداقل 20 درصد داروهای خارجی و 40 درصد تجهیزات پزشکی نسبت به آغاز دولت ارزان شده است، اما صداوسیما چرا این را نمیگوید؟ وقتی در جایی گوشت دو روز گران میشود، صداوسیما در خبر نخست به قصابی میرود و میپرسد گوشت چقدر گران شده است، اما اگر گوشت ارزان شود، این خبر را منتشر نمیکند یا در آخرین اخبارش میگوید».
اظهارات روحانی درباره تعامل با جهان و اینکه به دنبال بازکردن دروازههای اقتصادی بواسطه تعامل با غرب هستیم از ابتدای دولت تا به امروز تکرار شده است و معلوم نیست از نگاه روحانی چه کسانی مخالف تعامل با جهان هستند، اما در مقابل مردم بعد از گذشت شش سال و نیم از دولت روحانی، نه تنها از تعامل مثال زدنی روحانی خیری ندیدهاند بلکه هم قیمت دارو افزایش نجومی داشته و هم مردم گرفتار پوشک و گوشت با قیمت نجومی شدهاند.
پایگاه پرزیدنت؛ 95/12/9
** روحانی: در سال 91 با گران شدن قیمت ارز به دوران قاجار برگشتیم
رییس جمهوری اولین اقدام دولت یازدهم را تلاش برای ایجاد ثبات پایدار در بازارهای مالی و پولی برشمرد و گفت:
«بیثباتی مشکلات فراوانی بر کشور وارد کرده بود به گونهای که در مهرماه سال 91 و در عرض 3 روز قیمت ارز 825 تومان افزایش پیدا میکند بیتردید، در شرایطی که اینگونه بیثباتی حاکم است، صادرکننده، وامدهنده و همه دچار سردرگمی میشوند.»
دکتر روحانی خاطر نشان کرد: «اوایل سال 92 تورم 12 ماهه حدود 40 درصد بود و در بخش خوراکی نیز شاهد تورم 51 درصدی بودیم، ضمن اینکه تورم نقطه به نقطه نیز حدود 45 درصد بود و با چنین شرایطی چگونه میتوان برای فعالیت اقتصادی پیشبینی و برنامهریزی کرد و اگر این شرایط با رشد منفی (6.8) سال 91 و با نگرانیهای سیاسی توأم باشد، چگونه میتوان برای فعالیتها و سرمایهگذاریهای آینده چارچوبی را ترسیم کرد و با دنیا مبادله و معامله انجام داد.»
رییس جمهوری اضافه کرد: در آن مقطع به یکباره به حدود صد سال قبل و زمان قاجار برگشتیم به گونهای که تمام تعاملات که از طریق سیستم بانکی انجام میشد، به شرایط صرافی بازگشت و کار به جایی رسیده بود که یکی از اشخاص صاحب نام بانکی و اقتصادی در جریان برجام به من پیغام داد که مراقب باش مذاکرهکنندهها گزارش دیگری به شما ارائه ندهند و اگر همه مسائل در برجام حل شود، سوئیفت محال است که برقرار شود و البته نامههایی هم به عدهای از بزرگان کشور بنا به استدلال خود نوشته بود. در آن دوران تبلیغات منفی به قدری شدت یافت که بانک مرکزی مجبور شد، خبرنگاران را به محل برگزاری تعاملات بانکی دعوت کند تا تعهدات انجام شده را اثبات کند.
دکتر روحانی بزرگترین موفقیت و دستاورد دولت را بازگشت ثبات و آرامش به بازار توصیف کرد و گفت: «حتماً یکی از موفقیتهای قابل ملاحظه دولت در کنار موفقیتهایی مانند برجام، بخش سلامت و اهتمام به محیط زیست، بازگشت ثبات به بازار است، به نحوی که امروز شاهد تورم تکرقمی همراه با رشد اقتصادی هستیم و این موضوع در تاریخ بعد از انقلاب برای اولین بار اتفاق افتاده است.»
رییس جمهوری با طرح این سؤال که اگر برجام اجرا نمیشد، چه شرایطی در کشور حاکم بود، گفت: «اگر برجام نبود، امروز بجای 2 میلیون و 200 هزار بشکه 200 هزار بشکه میتوانستیم صادر کنیم و با این شرایط درآمد کشورمان به شدت کاهش مییافت اما بعضیها ظاهراً از سر سیری در این موضوع سخن میگویند و بهانههای این عده به مانند این است که بیماری که بهبود یافته و در حال طی روند عادی زندگی خود است، میگویند چرا نمیتواند در مسابقات دو شرکت کند. این در حالی است که همه دنیا برجام را افتخار جمهوری اسلامی ایران میدانند و رژیم صهیونیستی و تندروهای آمریکا هم اذعان میکنند که ایرانیها سر طرف مقابل کلاه گذاشته است، اما معلوم نیست یک عده در این زمینه بر چه مبنایی فکر میکنند و سخن میگویند.»
اظهارات روحانی درباره ثبات بازار ارزی در سال 95 در حالی است که با وجود توافق برجام و اجرای برجام، در شش ماه نخست سال 1397، قیمت ارز از 3700 به 19 هزار تومان رسید و در اسفند 97، قیمت ارز در کانال 14 تا 15 هزار تومان است، معلوم نیست با این وضعیت قیمت ارزی بنابر استدلال آقای روحانی که گفت در سال 91 به دوران قاجار برگشتیم در سال 97 به چه دورانی برگشتیم؟ احتمالاً به دوران اشکانیان یا حتی دوره مادها…!
شرق؛ 96/12/9
** صادق زیباکلام: با صداقت به مردم بگوییم که اصلاحات از روحانی حمایت کرد
صادق زیباکلام در یادداشت روزنامه شرق می نویسد:
«اصلاحطلبان باید صادقانه به مردم در برابر سهمی که در پیروزی روحانی داشتهاند، پاسخگو باشند. با جدایی از روحانی، این سهم از بین نمیرود، برعکس باید همه مسئولیتهایمان را در قبال انتخاب روحانی بپذیریم و بهعلاوه از آنچه کردیم - با توجه به باور درستبودن آن- دفاع کنیم. اینکه در سطح جامعه یا فضای مجازی، موج عبور از روحانی به راه افتد و ما هم برای عقبنماندن به آن بپیوندیم، نه اخلاقی است، نه به سود منافع ملی و نه اصلاحطلبان. باید با پذیرش مسئولیت و دفاع از درستی حرکت در انتخابات 92 و 96، با تمام توان روحانی را نقد کرده و از او بخواهیم در راستای تحقق خواستهها و مطالبات 24 میلیون رأیدهنده خود گام بردارد. هرقدر فاصله از رئیسجمهور بیشتر شود، او هم متقابلاً از برآوردن مطالبات فاصله بیشتری میگیرد. جدایی راهحل نیست؛ بلکه همراهی دشوار مشترک و پافشاری روی خواستههای 29 اردیبهشت 96 راهحل است. با رفتن به سمت آرمانگرایی صرف و پشتکردن به دولت روحانی، زمینه تکرار تجربه سال 84 را فراهم نکنیم.»
اگرچه اصلاحطلبان در حال حاضر و با توجه به وضعیت بد اقتصادی و همچنین تورم و رکورد و بی ثباتی نجومی در قیمت ارز به دنبال جدا شدن و عبور از روحانی هستند، اما در خاطره مردم نتیجه تکرار های اصلاحطلبان و تهمت ها به دولت نهم و دهم درباره نوسانات قیمت ارزی از بین نمیرود و روحانی و دولتش، نماد بی انضباطی و ادعاهای خلاف واقع هستند.