لابی گری های آمریکا علیه شرکت چینی هواوی که حالا از جمله بزرگ ترین تولیدکنندگان تلفن همراه و تجهیزات شبکه های 5G دنیاست در جریان کنگره جهانی موبایل که هفته پیش در بارسلون برگزار گردید وارد سطوح تازه ای شد. اما چرا آمریکا از شبکه های 5G هواوی واهمه دارد؟
حدودا یکصد هزار فروشنده محصولات مرتبط با تکنولوژی، اپراتور و سازنده موبایل در هفته ای که گذشت عازم بارسلون اسپانیا شدند تا در MWC 2019 شرکت کنند و تازه ترین دستاوردهای خود در عرصه تکنولوژی را به نمایش بگذارند. امسال محور اصلی این نمایشگاه همانطور که در خبرها خواندید تکنولوژی 5G بود و ویژه برنامه ویدیویی دیجیاتو نیز به همین موضوع اختصاص داشت.
هواوی به عنوان یکی از پیشگامان تکنولوژی 5G نیز از جمله اسپانسرهای MWC 2019 بود و تمام تلاش خود را به کار گرفت تا نظر حاضران و بازدیدکنندگان را به خود جلب نماید. اما در پس زمینیه این تلاش ها، خبرهای نه چندان مثبتی بود که ماه هاست در رابطه با وجود درب پشتی در تجهیزات هواوی منتشر می شود و این گمانه زنی را در میان بسیاری از کارشناسان به وجود آورده که شرکت مورد بحث ابزار جاسوسی دولت چین باشد.
منگ ونژو مدیر ارشد مالی هواوی طبق خبرها در حصر خانگی به سر می برد و حالا کانادا اعلام کرده که رسیدگی به پرونده استرداد وی به آمریکا را آغاز کرده است. این شرکت به دور زدن تحریم ها علیه ایران متهم شده و در پرونده ای دیگر اتهام سرقت اسرار کاری یکی از اپراتورهای آمریکایی علیه آن مطرح گردیده است.
گو پینگ رئیس چرخشی هیئت مدیره هواوی روز سه شنبه این هفته در جمع خبرنگاران و مدیران حاضر در MWC به ایراد سخنرانی در رابطه با کسب و کار 5G پرداخت. اما صحبت های وی بعد از آنکه متوجه حضور هیئتی از دولتمردان آمریکایی در نمایشگاه شد به سمت و سوی دیگری کشیده شد. آنها به نمایشگاه آمده بودند تا با راه اندازی پروپاگاندا نسبت به احتمال جاسوسی هواوی برای دولت چین هشدار دهند.
گو در رابطه با سیستم مراقبتی PRISM که توسط سازمان جاسوسی آمریکا استفاده می شود شروع به حرف زدن کرد و چنین گفت:
PRISM که روی دیوار قرار دارد، کدامیک از آنها بیشتر مورد اعتماد هستند. هواوی سابقه امنیتی خوبی در سه دهه اخیر دارد. سه میلیارد نفر در سراسر دنیا. اتهامات امنیتی آمریکا علیه شبکه های 5G هواوی هیچ سندیتی ندارد، هیچ چیز.
در همین حین اسلایدی پشت سر او نمایش داده شد که این جمله روی آن خودنمایی می کرد:
هواوی درب پشتی در محصولاتش قرار نداده و در آینده نیز این کار را نخواهد کرد.
که بعد از مطرح شدن این حرف ها افرادی در جمعیت به آرامی شروع به خندیدن کردند.
در جای دیگری از مرکز کنفرانس، لوگوی هواوی قسمت عمده ای از محل حضور بازدیدکنندگان را مزین کرده بود و تبلیغات مربوط به میت ایکس نیز در ورودی این مرکز تعبیه شده بودند که به بازدیدکنندگان خوش امد می گفتند.
درست پنج ساعت بعد از سخنرانی گو، مقامات آمریکایی یک کنفرانس خبری کوچک را در حاشیه نمایشگاه ترتیب دادند تا مواضع خود در رابطه با هواوی را روشن کند. تا آن زمان، هیچ نشانه قابل رویتی در رابطه با حضور نمایندگان آمریکا در نمایشگاه به چشم نمی خورد. آنها در سکوت خبری به کنگره جهانی موبایل بارسلون آمده بودند تا با همپیمانان اروپایی آمریکا لابی گری کنند و آنها را مجاب نمایند که از تجهیزات مخابراتی و شبکه های 5G هواوی در سیستم های ارتباطی شان استفاده نکنند.
رابرت استریر که حرف هایش را از روی یک بیانیه خبری می خواند و هیچ میکروفونی نداشت در صحبت هایش چنین گفت:
ایالات متحده آمریکا از دیگر دولت ها و بخش خصوصی می خواهد تا تهدید هواوی و دیگر شرکت های چینی فعال درعرصه فناوری اطلاعات را جدی بگیرند.
در ادامه خبرنگاران استریر را تحت فشار قرار دادند تا شواهد آمریکا مبنی بر وجود درب پشتی در محصولات مخابراتی هواوی را ارائه کند که او از پاسخگویی به این سوال امتناع کرد.
خبرنگاران از مدیر ارشد سایبری آمریکا سوال کردند که آیا این کشور صرفا نگران وابستگی بیش از حد به یک شرکت خارجی در عرصه تکنولوژی است یا خیر که او در پاسخ چنین گفت:
به نظر سوال واقعی اینجاست: آیا می خواهید سیستمی داشته باشید که احتمال تضعیف شدنش توسط حکومت چین وجود داشته باشد یا ترجیح می دهید که با راهکارهای ایمن تری کار کنید؟
ایالات متحده آمریکا حالا امیدوار است که اظهارات استریر و لابی گری های پشت پرده آن اثربخش واقع شوند و هم پیمانان آن را مجاب به بایکوت هواوی کنند.
یکی از مدیران سابق FBI: آمریکا نگران قدرت یافتن چین در عرصه های نظامی و اقتصادی است
شی جین پینگ رئیس حزب کمونیست چین
کارشناسان امنیتی که با دولت آمریکا همکاری دارند در این باره گفته اند که هدف از لابی گری های آمریکا صرفا در امان نگه داشتن شبکه های 5G غرب از جاسوسان چینی نیست.
ژوزف کمپبل از مدیران مرکز مشاوره Navigant و معاونت واحد بررسی های جنایی در FBI می گوید:
تلاش های هواوی مثالی است از ترس های بزرگ تر آمریکا در مورد جاه طلبی های چین.
کمپبل در مصاحبه تلفنی اش با بیزنس اینسایدر گفت:
ما به عنوان شهروندان عادی نمی دانیم که آمریکا و هم پیمانانش چه مقدار اطلاعات محرمانه از چین و هواوی گردآوری کرده اند. اما تردیدی نیست که چین تهدیدی جدی علیه ایالات متحده آمریکا محسوب می شود و آنها مصمم هستند که به ابرقدرت اقتصادی و نظامی دنیا بدل شوند.
او اضافه کرد:
اطلاعات یعنی قدرت. هواوی در نهایت میتواند به جایگاهی برسد که در ترافیک های دیتا اختلال ایجاد کرده یا حتی اقدام به استخراج اطلاعات از این ترافیک نموده و از آن به نفع خود استفاده کند.
Ang Cui مدیرعامل شرکت امنیتی رد بالون در همین رابطه گفته:
هرکسی که کنترل 5G را در دست بگیرد می تواند به میلیاردها دستگاه هوشمندی دسترسی پیدا کند که انتظار می رود به لطف این شبکه پرسرعت فعال می شوند. طبق اعلام شرکت اریکسون تا سال 2022 مجموعا 29 میلیارد دستگاه هوشمند در دنیا فعال می شوند.
وی افزود:
هرکسی که به زیرساخت های 5G دنیا مسلط شود میتواند مالکیت نسل بعدی زیرساخت های مخابراتی دنیا را در اختیار بگیرد. اگر نگاهی به سی سال گذشته بیاندازید درخواهید یافت که وزارت دفاع آمریکا بودجه اینترنت را تامین کرده و حالا این شرکت های آمریکایی هستند که تکنولوژی و زیرساخت های اینترنتی فراوانی را ارائه می کنند.
Cui اضافه کرد:
در ادامه مشخص شد که اینترنت هنوز به کمال نرسیده اما جهان تردیدی ندارد که آمریکا مکانیزم مراقبتی گسترده ای در این زمینه دارد.
با این حال اما هواوی با سوء استفاده از ترس هایی که در زمینه حریم خصوصی وجود دارد ضمن اشاره به سیستم PRISM و قانون جدید این کشور موسوم به Cloud Act (که آمازون، مایکروسافت و دیگر ارائه دهندگان تکنولوژی را ملزم به ارائه اطلاعات کاربران می کند) اعلام نمود که آمریکا سیستم مراقبتی گسترده ای را ایجاد کرده است.
کمپبل کارمند سابق FBI برای تبیین استراتژی آمریکا به رویکرد حقوقی اتخاذ شده توسط دو کشور اشاره کرد و تفاوت شان را در این رویکرد دانست. به گفته او:
در واقع به دست آوردن اطلاعات براساس قانونی نظیر Cloud Act مستلزم دریافت مجوزهای متعددی است که از FBI گرفته تا دادستان کل را شامل می شود و در کنار اینها باید فرایندهای حقوقی اضافه ای نیز طی شوند.
کمپبل در ادامه گفت:
این قوانین در واقع با هدف کمک به بازرسی های جنایی و مسایل مرتبط به امنیت ملی صورت می گیرند اما رویکرد چین در قبال جمع آوری اطلاعات بیشتر در راستای کمک به منافع دولت آن است.
استفاده آنها از قوانین بیشتر در راستای منافع کل چین و توانایی اش برای بهبود قابلیت های نظامی و اقتصادی خود است.
کسب و کار هواوی در اروپا، خاورمیانه و آفریقا بزرگ تر از آمریکاست
اگر آمریکا بتواند کشورهای اروپایی بیشتری را ترغیب کند تا هواوی را تحریم کنند، موفقیت بزرگ تری را برای خود رقم زده چراکه کسب و کار این شرکت در منطقه خاورمیانه، آفریقا و اروپا بزرگ تر از آمریکاست.
براساس جدیدترین گزارش مالی هواوی آمریکا تنها سهم بسیار کوچکی از کسب و کار این شرکت را به خود اختصاص داده (تنها 6 درصد از درآمد 90 میلیارد دلاری آن) در حالی که اروپا بالغ بر یک چهارم کل درآمدهای هواوی را تشکیل می دهد. قوی ترین واحد عملیاتی این شرکت نیز کسب و کار اپراتوری آن است؛ همان واحدی که تجهیزات 5G را در اختیار ارائه دهندگان مخابراتی می گذارد.
در این جدول درآمدهای هواوی از بخش های مختلف کاری و همچنین نواحی گوناگون دنیا را مشاهده می کنید. رقم ها به یوآن چین ذکر شده اند.
لابی گری های آمریکا علیه هواوی با یک مشکل جدی روبروست و آن اینکه هواوی همین حالا حضوری پررنگ در شبکه های مخابراتی اروپا دارد و پیشتر تست شبکه های 5G در انگلستان را انجام داده است.
یکی از مدیران ارشد مخابراتی در انگلستان چنین گفته:
هواوی یک فروشنده و ارائه کننده معتبر است. البته اپراتورها تصمیمات خود را در مورد هواوی می گیرند اما توصیه های سازمان اطلاعاتی انگلستان در این تصمیمات نقش مهمی را ایفا خواهند کرد.
کیو در ادامه گفت:
تشخیص آسیب پذیری های احتمالی در تجهیزات یا نرم افزاری که روی آنها اجرا می شود کاری دشوار است. اگر در یکی از آنها درب پشتی تعبیه شده باشد آن درب پشتی مخفی شده و درنتیجه در صفحه مشخصات آن محصول حرفی از آن نیامده است.
او درب های پشتی را به بلوک هایی تشبیه کرد که در بازی سوپر ماریو وجود دارند و برای بازیکن غیرقابل رویت هستند.
شما می پرید و اصلا چیزی نمی بینید اما در این حین اتفاقی برایتان رخ می دهد. این در واقع حقه ای سیستمی است که هیچکس از آن اطلاع ندارد و کل امنیت سیستم تحت تاثیر آن ترفند است. درب پشتی نیز همینگونه است؛ میتواند در سخت افزار یا نرم افزار کار گذاشته شده باشد و شاید حتی یک باگ کامل هم نباشد اما یک آسیب پذیری کوچک در کد است که تنها طراحش از آن اطلاع دارد.
سازمان اطلاعاتی انگلستان قصد دارد گزارشی در رابطه با هواوی را طی هفته های آینده منتشر کند و شواهد اولیه حکایت از آن دارند که مقامات این کشور احتمالا از خطرات استفاده از کیت های هواوی چشم پوشی خواهند کرد.
برای آمریکا اما این خطر بسیار بزرگ است
کمپبل در ادامه صحبت هایش گفت:
قطعا آلمان و انگلستان توانمندی های مستقلی برای ارزیابی تهدیدات هواوی و تشخیص آینده کسب و کارشان با این شرکت دارند. از سویی روشن است که آمریکا حل و فصل مشکلاتش با هواوی را سودمند تلقی نمی کند و در عوض ترجیحش این است که این تهدیدات را برای همیشه از بین ببرد.